Εριέττα Βορδώνη: Η γνωστή εικαστικός σε ρόλο ενδυματολόγου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μιλά στο protothema.gr για την συμμετοχή στην παράσταση «Το Κάλεσμα του Προμηθέα» του Χριστόφορου Χριστοφή που θα παρουσιαστεί στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου

Η διεθνώς καταξιωμένη ταλαντούχα Ελληνίδα εικαστικός και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη, αποκαλύπτει μία νέα πτυχή του πολύπλευρου ταλέντου της, φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως ενδυματολόγος. Μάς περιγράφει την καινούρια αυτή συναρπαστική εμπειρία χωρίς να εγκαταλείπει την αγάπη της για την ζωγραφική, που είναι και η κύρια ενασχόλησή της.

Φέτος το Φθινόπωρο στις 7,8, και 9 Οκτωβρίου συμμετέχετε ως εικαστικός σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με θέμα «Το κάλεσμα του Προμηθέα». Τι σημαίνει για εσάς αυτή σας η συμμετοχή;

Συμμετέχω ως ενδυματολόγος στην παράσταση «Το Κάλεσμα του Προμηθέα» του Χριστόφορου Χριστοφή. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που παίρνω μέρος σε μια τόσο σημαντική παραγωγή. Η δουλειά μου ως ζωγράφος και γλύπτρια είναι πολλή ενδιαφέρουσα αλλά μοναχική. Κολυμπάω μέσα στα χρώματα, τα σχήματα και τις υφές συνειδητά και συχνά ασυνείδητα. Είμαι εγώ και το έργο μου που συχνά το αντιμετωπίζω σαν ζωντανό οργανισμό που συνομιλούμε, μαλώνουμε, συμφιλιωνόμαστε, όπως γίνεται συχνά με τους μεγάλους έρωτες.


Πόσο δύσκολο ήταν να σχεδιάσετε τα κοστούμια των ηθοποιών ανάλογα πάντα με την ιδιότητα των πρωταγωνιστών της παράστασης;

Εδώ καλούμαι κατ’ αρχάς να συνεργαστώ και να κάνω ένα ταξίδι στην Ευρώπη του 1821-27 και συχνά το ταξίδι πάει πιο πίσω στην εποχή του Ναπολέοντα. Πρέπει να μπω στην ψυχή των Ελλήνων της Διασποράς , στους φοιτητές εκείνης της εποχής , στους καλλιτέχνες στους συγγραφείς , τους πολιτικούς , τους διπλωμάτες , να αισθανθώ τον Ξανθό, τον ήρωα ποιητή Λόρδο Βύρωνα, τον Κυβερνήτη Καποδίστρια και να ζήσω την δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλέους, μπροστά στην εκκλησία του Ναυπλίου. Το να σχεδιάσω και να δημιουργήσω τα κουστούμια είναι το καταστάλαγμα μιας έρευνας γύρω και μέσα σε όλες αυτές τις ηρωικές προσωπικότητες. Ζω την εποχή τους ψάχνω τα ψυχικά και φυσικά χαρακτηριστικά τους για να μπορέσω να τους ντύσω αναλόγως.

Πώς τοποθετείται ιστορικά η παράσταση και πως αυτή εντάσσεται με συσχετισμούς, στην επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση;

Ο δραματουργός και σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής αγκαλιάζει σφαιρικά τα δρώμενα της Ευρώπης την εποχή της Επανάστασης, που τώρα γιορτάζει τα 200 της χρόνια

Με τι κριτήρια έγινε η διανομή των ρόλων των ηθοποιών που συμμετέχουν σε αυτήν;

Οι ηθοποιοί που τους αναφέρω με την σειρά που εμφανίζονται είναι ‘Γκαίτε’ Γιώργος Χριστοδούλου, ‘Μέφιστο’ Στάθης Κόιικας, ‘Άγνωστος’ Αλμπέρτο Φάις, ‘Ξάνθος’ Παναγιώτης Γεωργούλας, ‘Καποδίστριας’ Μαξίμος Μουμούρης. Στον ρόλο του Ναπολέοντα, ο Δημήτρης Πιατάς. Είναι όλοι εξαιρετικοί και φαντάζομαι πως επιλέχτηκαν χάρη στο ταλέντο τους.

Πώς επιβλέπει και με τι ματιά ο ρόλος της εικαστικού την αισθητική της παράστασης;

Η μάτια μου πρέπει να προσαρμοστεί να συμπλεύσει με τις ανάγκες του κειμένου, με την ατμόσφαιρα της εποχής , με τον σκηνογραφικό χώρο. Εδώ λειτουργούν όλα συμπληρωματικά , ομαδικά. Αυτή η περιπέτεια έχει για εμένα ενδιαφέρον γιατί δεν αρκεί να βρεις τα σωστά χρώματα ,τις υφές αλλά να ταιριάζουν τα ρούχα που προτείνεις στις ανάγκες του σκηνοθέτη και του κειμένου.

Πώς πραγματοποιήθηκε το «πάντρεμα» των συντελεστών της παράστασης σε σκηνοθεσία του Χριστόφορου Χριστοφή;

Ο δραματουργός και σκηνοθέτης του έργου Χριστόφορος Χριστοφής, που είναι η ψυχή της παράστασης διάλεξε με ταλέντο και διαίσθηση τους συντελεστές του.

Τι ρόλο παίζει η μουσική επένδυση του συνθέτη Νίκου Ξανθούλη στο δέσιμο της παράστασης;

Επέλεξε τον μουσικό και μαέστρο Νίκο Ξανθούλη που η μουσική του έχει μια δύναμη και συγχρόνως μια αναπόληση που εναρμονίζονται με την εποχή και ντύνει την παράσταση. Με την συμβολή της σοπράνου Θεοδώρας Μπάκα σε ταξιδεύει. Την χορογραφία έχει αναλάβει η εξαιρετική χορογράφος `Ερση Πήττα που δίνει μια μαγική διάσταση στο έργο. Με χορευτές την Ασπασία Λαιμού στον ρόλο της Δόξας της Ελλάδος, την Ελισάβετ Δέλακα και την Δήμητρα Κόκκορη. Τέλος, τους ηθοποιούς Αντώνη Βούλτσο , Θωμά Θάνο, Ιωάννα Καλλιτσάντση, Φιλήμων Ορκόπουλο, Χαρούλα Παναγοπούλου , Θωμά Σιδέρη. Τα σκηνικά τα έκανε με αγάπη και ταλέντο ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος σχεδίασε το φως. Τις βιντεοπροβολές ανέλαβε ο Χρήστος Μαγγανάς. Βοηθοί σκηνοθέτη η Κωνσταντίνα Ψωμά και ο Μάνος Σπιταλάς.

Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία σας στις πρόβες. Πως είναι να παρακολουθείς τους ηθοποιούς πριν από την παράσταση.

Στις πρόβες είδα πως ο σκηνοθέτης έχτιζε μεθοδικά τις προσωπικότητες του κειμένου του και εκεί γεννιότανε και το δράμα. Κατάλαβα πως ο ηθοποιός εκτός από ταλέντο πρέπει να έχει μεγάλη πειθαρχία, ικανότητα να εξαφανίσει εντελώς τον εαυτόν του και να ξαναγεννηθεί στον ρόλο που υποδύεται. Όλο αυτό το χτίσιμο είναι σαγηνευτικό. Η παράσταση «Το Κάλεσμα του Προμηθέα» του Χριστόφορου Χριστοφή που εμφανίζεται για πρώτη φορά στις 7,8,9 Οκτωβρίου στο Μέγαρο της Αθήνας, μας βοηθάει να ζήσουμε όλοι μαζί τα σημαντικά γεγονότα που συνετέλεσαν στην απελευθέρωση μας μέχρι την δολοφονία του Κυβερνήτη Καποδίστρια.

Ειδήσεις σήμερα:

Κομισιόν για Pandora Papers: H Eπιτροπή μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Γέμισε η ΜΕΘ στο «Παπαγεωργίου» - Διακομιδή δασωληνωμένων σε άλλα νοσοκομεία

Ανακοινώσεις την Τετάρτη από τον Πλεύρη για τους εμβολιασμένους - Έρχεται «πλαίσιο κανονικότητας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr