«Μάρκος Μπότσαρης»: Η εθνική όπερα του Παύλου Καρρέρ στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Παρουσιάζεται σε νέα συναυλιακή μορφή με την ενορχήστρωση του Βύρωνα Φιδετζή

Μια ιστορική ελληνική εθνική όπερα, ο «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ, παρουσιάζεται, μετά από πάρα πολλά χρόνια, στην Αθήνα, στις 5 Νοεμβρίου στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. Πρόκειται για ένα φημισμένο εθνικό μελόδραμα το οποίο αναγεννιέται, μέσα από μια νέα συναυλιακή μορφή.

Ο Μάρκος Μπότσαρης αποτελεί έναν ύμνο στην ανδρεία και την αριστεία του σπουδαίου στρατηγού της Επανάστασης. Το έργο έκανε παγκόσμια πρώτη στην Πάτρα το 1861, πάνω στο σταυροδρόμι της ευρωπαϊκής μεταρομαντικής όπερας και των νέων τάσεων της εθνικής μουσικής. Έκτοτε διέγραψε μια εντυπωσιακή πορεία σε σημαντικά Λυρικά Θέατρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στην πορεία, για αδιευκρίνιστους λόγους το έργο χάθηκε, και στα τέλη του 1950 διασωζόταν μόνο το σπαρτίτο.

Ο Παύλος Καρρέρ γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1829 και υπήρξε αναμφίβολα, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσουργούς του 19ου αιώνα, ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία μιας εθνικής μουσικής, και συνέθεσε μια σειρά από οπερατικά έργα με αμιγώς ελληνική θεματολογία. Το ύφος του, αν και φανερά επηρεασμένο από την ιταλική όπερα και ιδιαίτερα τον Βέρντι, διακρίνεται για το ελληνικό του χρώμα και τη δημιουργική αφομοίωση των σύγχρονων τάσεων της εποχής.

Το 2013, ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής ολοκλήρωσε τη νέα ενορχήστρωση του έργου, η οποία βρίσκεται εγγύτερα στο ύφος της γραφής του Καρρέρ, και αναδεικνύει τη συγγένεια του με τις ιταλικές όπερες της εποχής.

Στην παρουσίαση του έργου συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος, η Άννα Στυλιανάκη, ο Γιώργος Κανάρης, ο Χριστόφορος Σταμπόγλης και η Άρτεμις Μπόγρη ενώ συμπράττει και η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων.

Το θέατρο λειτουργεί ως covid free χώρος. Η είσοδος προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), ενώ πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Εισιτήρια προπωλούνται ΕΔΩ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr