Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέστρεψε στον φυσικό του χώρο μετά από δύο χρόνια

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέστρεψε στον φυσικό του χώρο μετά από δύο χρόνια

Η συγκηνητική ατμόσφαιρα της χθεσινής τελετής έναρξης και οι ομιλίες

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέστρεψε στον φυσικό του χώρο μετά από δύο χρόνια
«Τα τελευταία δύο χρόνια έπρεπε να ξαναδώσουμε αγώνες για να επιστρέψουμε σε πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα, όπως αυτό, μια κινηματογραφική προβολή»: Η παραπάνω υπενθύμιση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη υπογραμμίζει την μεγάλη νίκη που σηματοδοτεί η χθεσινή έναρξη του 62ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το οποίο επέστρεψε ως φυσική διοργάνωση μετά από δύο ολόκληρα χρόνια. Δύο χρόνια με αποστάσεις, δυσκολίες και απώλειες τα οποία, όπως εύστοχα τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Ορέστης Ανδρεαδάκης, στην τελετή έναρξης «τα έχουμε ξεπληρώσει με ακριβό τόκο, για να βγούμε σε μια νέα εποχή, μια εποχή χωρίς κανόνες, σε μια εποχή που επιβάλει συνεχώς την αναδιατύπωσή τους».

Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική και ενθουσιώδης χθες στην Θεσσαλονίκη η οποία, παρά την βαριά επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες, κατάφερε να διοργανώσει το καλλιτεχνικό γεγονός σήμα – κατατεθέν της με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Παίρνω δυο δευτερόλεπτα για να σας δω, μια αίθουσα με 100% πληρότητα, με τα πρωτόκολλα αυτά, τα οποία συντάσσουμε και όταν αυτά εφαρμόζονται, είμαστε όλοι ξανά εδώ μαζί» υπογράμμισε με νόημα ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης προσθέτοντας πως «το Φεστιβάλ, όχι μόνο άντεξε, πέτυχε. Και αυτό δεν ήταν δεδομένο. Δεν συνέβη με όλα τα φεστιβάλ. Την ώρα που πολλά διεθνή φεστιβάλ κατέβασαν ρολά, το δικό μας Φεστιβάλ επέμεινε. Και μαζί του επιμείναμε και εμείς, γιατί ξέραμε πόσο σημαντικό ήταν να συνεχίσει τη δουλειά του και το έργο του με οποιοδήποτε τρόπο».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέστρεψε στον φυσικό του χώρο μετά από δύο χρόνια
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Ελευθερία Θανούλη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Η επιτυχής αυτή διαδρομή αποδίδεται, δικαιωματικά, στους ανθρώπους του Φεστιβάλ, όλους εκείνους που, σε συνεργασία με τους κρατικούς και τοπικούς φορείς, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην σωπάσει η φωνή του σινεμά κατά την περίοδο της πανδημίας: «Αν δεν υπήρχε αυτή η ομάδα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, δεν θα υπήρχε Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Αυτή είναι η αλήθεια» δήλωσε ο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρθηκε και στην μεγάλη «εκστρατεία» προσέλκυσης διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών η οποία έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς: «Με σκληρή δουλειά όλα τα προηγούμενα χρόνια και με τη βοήθεια της Πολιτείας, την αλλαγή του νομικού και θεσμικού πλαισίου, καταφέραμε η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία να έχει γίνει πόλος έλξης μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών. Κι αυτό είναι για εμάς, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η μεγαλύτερη κατάκτηση και η μεγαλύτερη δικαίωση για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, έδινε μάχη για να σταθεί όρθιο» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να κοκκινίζει, αλλά θα έχουμε και κόκκινα χαλιά...»: Αυτή ήταν η απάντηση του Δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, στις αγωνιώδεις κλήσεις που τού έκανε τις τελευταίες εβδομάδες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Μια απόφαση η οποία εν τέλει τηρήθηκε, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Ζέρβας «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει, με όποια μέσα και με όποιες δυνάμεις έχει. Αγαπάει το φεστιβάλ και το φεστιβάλ αγαπάει τη Θεσσαλονίκη». Όπως τόνισε εξάλλου ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, «με το άνοιγμα των αιθουσών στους πλήρως εμβολιασμένους στέλνει το μήνυμα ότι το μοναδικό όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό είναι το εμβόλιο».

Συναισθηματικά φορτισμένος ήταν ο χαιρετισμός της νέας Προέδρου του Δ.Σ του Φεστιβάλ, Ελευθερίας Θανούλη, η οποία εξομολογήθηκε στο κοινό: «Ως φοιτήτρια, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις μάχες που έδινα σώμα με σώμα έξω στην είσοδο, για να καταφέρω να τρυπώσω στον δεύτερο εξώστη και να παρακολουθήσω με τους φίλους μου την ταινία της έναρξης, ενώ ήταν πάλι εδώ, σε μια τελετή έναρξης πριν 18 χρόνια, όταν άκουσα από το στόμα του Ευάγγελου Βενιζέλου την εξαγγελία για την ίδρυση του τμήματος κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκεί όπου έμελλε να χτίσω την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία».

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η προβολή της βραβευμένης στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας ταινίας της Οντρεϊ Ντιγουάν «Το Γεγονός», η οποία αναφέρεται στα δικαιώματα των γυναικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την «ευλογιά» ως βιολογικό όπλο, προειδοποιεί ο Μπιλ Γκέιτς

Η Pfizer ανέπτυξε χάπι κατά της Covid-19 με μεγάλη αποτελεσματικότητα

Σκοτώθηκε στο Βέλγιο 33χρονη από την Κρήτη για μία selfie
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης