Ολοήμερη ανάγνωση της Ιλιάδας σε μουσείο της Καλιφόρνιας

Εκατόν εξήντα αναγνώστες αναβίωσαν το έπος του τρωικού πολέμου από τις 10 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, ενώ ηχογραφημένες μελωδίες αρχαιοελληνικών οργάνων από το μουσικό σύνολο ΛύρΑυλος εμπλούτισαν μουσικά τις είκοσι τέσσερις ραψωδίες.

H ποίηση του Ομήρου συνεχίζει να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να συναρπάζει πολυπληθή ακροατήρια με πρωταγωνιστές τους «Αναγνώστες του Ομήρου».

Τελευταίος σταθμός της διεθνούς λογοτεχνικής οργάνωσης, το φημισμένο Μουσείο Γκέττυ στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας, όπου το περασμένο Σάββατο 30 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ολοήμερη ανάγνωση της Ιλιάδας με τη συνεχή και ενεργή συμμετοχή του κοινού.

Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό αμφιθέατρο της Βίλλας Γκέττυ, παράλληλα με την μόνιμη έκθεση Ιστορίες Τρωικού Πολέμου που παρουσιάζει δεκάδες αρχαιότητες σχετιζόμενες με τα Ομηρικά έπη.

Εκατόν εξήντα αναγνώστες αναβίωσαν το έπος του τρωικού πολέμου από τις 10 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, ενώ ηχογραφημένες μελωδίες αρχαιοελληνικών οργάνων από το μουσικό σύνολο ΛύρΑυλος εμπλούτισαν μουσικά τις είκοσι τέσσερις ραψωδίες.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, διακεκριμένοι λόγιοι, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, φοιτητές, μαθητές και εκπρόσωποι πολλών εθνοτήτων κοινοτήτων του Λος Άντζελες. Η ανάγνωση βασίστηκε στην αγγλική μετάφραση του Stanley Lombardo, αλλά κάθε αναγνώστης είχε την ελευθερία να διαβάσει το απόσπασμά του με τον τρόπο του και στη γλώσσα προτίμησής του.

Χαρακτηριστικά, μέρος του έπους απαγγέλθηκε στα ιαπωνικά, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας και ιδιαίτερα στον αφοσιωμένο Αναγνώστη του Ομήρου καθηγητή Μ. Genung.

Όπως αναφέρει σχετική δημοσίευση της Βίλλας Γκέττυ, "Η Ιλιάδα του Ομήρου, το πρώτο διασωζόμενο και ίσως σημαντικότερο έργο της ελληνικής ποίησης, κατέχει μοναδική θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Χιλιάδες χρόνια μετά τη συγγραφή του, παραμένει σημείο αναφοράς για κάθε μελετητή της λογοτεχνίας και της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ τα θέματα που ερευνά παραμένουν διαχρονικά επίκαιρα". Βραβευμένος με Emmy αλλά και τον τίτλο Πρεσβευτή Ελληνισμού, με μακρά και διεθνή καριέρα στο χώρο του θεάτρου, ο Έλληνας ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης μαζί με μια ομάδα ταλαντούχων νέων πρόσφατα συνίδρυσε το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο, αδελφό οργανισμό του ιστορικού Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης, με βάση την Αθήνα.

Από τις 10 έως τις 28 Μαΐου 2011, το Διεθνές Ελληνικό Θέατρο θα περιοδεύσει σε διεθνή σχολεία, πανεπιστήμια και γνωστά θέατρα του Βελγίου και του Λουξεμβούργου με τις επιτυχημένες σόλο παραστάσεις «Η Απολογία του Σωκράτη και Καβάφης: O ποιητής της πόλης» στα ελληνικά και τα αγγλικά, με γαλλικούς υπέρτιτλους.

Στο πρόγραμμα των προσεχών δράσεων του οργανισμού περιλαμβάνεται περιοδεία στη Βουλγαρία, Ουκρανία και Μεξικό με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη, και εκδηλώσεις σε χώρες όπως η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr