Θύελλα για την ταινία «Ξεπαρθενών» με σκηνές σεξ στην Ακρόπολη

Ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους επικαλούνται οι δημιουργοί της ταινίας - Πώς κατάφεραν να μην γίνουν αντιληπτοί από τους αρχαιοφύλακες όταν γύριζαν την επίμαχη ερωτική σκηνή - Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τον γύρο των social media κάνουν εδώ και λίγες ώρες σκηνές από μία gay ταινία  η οποία δείχνει, μεταξύ άλλων, δύο άνδρες να συνευρίσκονται ερωτικά πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Πρόκειται για μια queer ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «Ξεπαρθενών» η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις δεδομένου ότι καταπατά κάθε οφειλόμενο σεβασμό απέναντι σε έναν ιερό αρχαιολογικό χώρο γι' αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προανήγγειλε,  προκαταρκτική εξέταση.

Αυτό είναι το επίμαχο απόσπασμα της ταινίας, που διέρρευσε στα social media και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Το βίντεο στην αρχή του (είναι το σημείο που έχουμε καλύψει) δείχνει δύο άνδρες σε ερωτική περίπτυξη. Η σκηνή κρατά ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Οι δημιουργοί της ταινίας πάντως, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά, ισχυρίζονται πως έχει πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο: «Η ταινία μικρού μήκους ¨Ξεπαρθενών¨ είναι ένα έργο τέχνης που αποτελεί και πολιτική δράση» αναφέρουν χαρακτηριστικά για να αναπτύξουν αμέσως μετά την πλοκή η οποία έχει ως εξής:

«Μία παρέα έχει μόλις τελειώσει την πεζοπορία της και αράζει απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Στη συζήτηση έρχονται μνήμες από προηγούμενα χρόνια των μελών της. Μνήμες περισσότερης ανεμελιάς, αλητείας και τόλμης στον έρωτα. Η παρέα αποφασίζει να μεσολαβήσει ώστε όσα λέγονται να μην είναι μόνο μνήμες. Ό,τι αξίζει γι’ αυτήν να έχει παρόν και μέλλον επίσης. Μέσα από τη συντροφικότητα, το χιούμορ, το κέντρισμα του αισθησιασμού η παρέα συντροφεύει τα μέλη της να βιώσουν τον ερωτισμό σε δημόσια μέρη, όπως παλιά. Μαζί, ο δημόσιος χώρος που είναι φορτισμένος με τα στοιχεία ενός πατριαρχικού και εθνικιστικού πλαισίου αποχτά ρωγμές, για να αναδυθεί ακριβώς αυτός ο ερωτισμός».

Όπως αναφέρεται  «η ταινία είναι ανεξάρτητη παραγωγή, χωρίς εμπορικούς σκοπούς και στόχο της αποτελεί το μοίρασμα του έργου με ανθρώπους και ομάδες που το επιθυμούν».

Η επίμαχη ερωτική σκηνή μεταξύ των δύο ανδρών, που διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα, πιθανότατα έχει γυριστεί με μικρή συσκευή προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή από τους αρχαιοφύλακες καθώς, όπως είναι γνωστό, απαγορεύονται τα γυρίσματα στους αρχαιολογικούς χώρους αν δεν έχει δοθεί άδεια από το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στον ίδιο σκοπό, προφανώς, εξυπηρετεί και ο ανθρώπινος κλοιός που έχει σχηματίσει η υποτιθέμενη παρέα του ζευγαριού γύρω του την ώρα της ερωτικής συνεύρευσης καλύπτοντας το οπτικό πεδίο. Σε άλλες σκηνές ωστόσο έχουν καταγραφεί να κινούνται επισκέπτες εντός τους αρχαιολογικού χώρου ενώ μέλη της παρέας ανεμίζουν τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο» σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενώ αναφέρεται επίσης πως «με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες».

Ειδήσεις σήμερα:

Επίταξη γιατρών και νέες αλλαγές στα πιστοποιητικά στην πορεία προς την κορύφωση της «Omicron»

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία - Πρόσληψη αναπληρωτών για αντικατάσταση εκπαιδευτικών με Covid ζητούν ΟΛΜΕ-ΔΟΕ

Καιρός: Στο Ιόνιο οι πιο ισχυρές καταιγίδες σήμερα, πολλές βροχές τις επόμενες ημέρες

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr