Αφιέρωμα στον Ιάνη Ξενάκη από τα Κρουστά του Στρασβούργου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το σύνολο κρουστών είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον σημαντικό συνθέτη

Στον Ιάνη Ξενάκη θα είναι αφιερωμένη η συναυλία του ιστορικού συνόλου κρουστών Les Percussions de Strasbourg που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή 10 Απριλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη.
Περιζήτητοι πρεσβευτές διεθνώς της σύγχρονης δημιουργίας, οι καλλιτέχνες των Κρουστών του Στρασβούργου θεωρούν τη σχέση και τη συνεργασία με τον Ιάννη Ξενάκη από τις πιο ευτυχείς συγκυρίες, γεγονός που αποτυπώθηκε στα έργα που τους αφιέρωσε ο συνθέτης, την «Περσέφασσα » (1969) και τις «Πλειάδες» (1979). Μάλιστα, για τις ανάγκες των συγκεκριμένων έργων, το εξαμελές Σύνολο και ο Ξενάκης δημιούργησαν από κοινού το ειδικό όργανο Sixxen. Αυτές ακριβώς τις συνθέσεις θα παρουσιάσουν στη μία και μοναδική εμφάνισή τους στην Αθήνα, προτείνοντας ωστόσο στο κοινό μια ιδιαίτερη ερμηνευτική προσέγγιση, με τους μουσικούς του Συνόλου να βρίσκονται επί σκηνής αλλά ταυτόχρονα και σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, σε απόσταση αναπνοής από τους θεατές, περιβάλλοντάς τους με τον ήχο των
κρουστών.
Η συναυλία εντάσσεται στο Μeta-Χenakis (https://meta-xenakis.org), που αποτελεί διεθνή συνένωση ιδρυμάτων και φορέων με στόχο τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την γέννηση μεγάλου έλληνα συνθέτη και στοχαστή. Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία ανήκει στη στενή συνεργάτιδα του Ξενάκη και προέδρου του CIX (Centre Iannis Xenakis) Sharon Kanach, υπήρξε η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που είχε ιδρύσει ο Ξενάκης, του CIX (διάδοχος του CeMAMU) στη Γαλλία και του ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) στην Ελλάδα. Σύντομα προστέθηκαν το Ωδείον Αθηνών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής/Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας, και σε διεθνές επίπεδο, το Xenakis Project of the Americas (ΗΠΑ), το Universidad Nacional Autónoma de Mexico (Mεξικό) και το Nagoya City University (Ιαπωνία). Οι εκδηλώσεις, που θα διατρέχουν ολόκληρο το 2022, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διεθνές υβριδικό συνέδριο, συναυλίες, εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ντοκιμαντέρ, διαγωνισμό σύνθεσης και θα προβάλλονται από τον κοινό ιστότοπο. Εκτός από τις βασικές δράσεις που διοργανώνουν τα βασικά μέλη του consortium, στο Meta-Xenakis εντάσσονται και δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.
Η εμφάνιση των Κρουστών του Στρασβούργου στην Αθήνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εαρινής γιορτής των τεχνών του Μεγάρου, του Φεστιβάλ της Άνοιξης, το οποίο φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε θεσμό της πολιτιστικής μας ζωής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr