Νίκη Σταύρου: Η πνευματική δικαιούχος του Καζαντζάκη και οι «Αδερφοφάδες»

Ένα ανατριχιαστικά επίκαιρο μυθιστόρημα, που συγκινεί με την τραγική σκιαγράφηση μιας από τις πιο επίπονες περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας

H Νίκη Σταύρου, ξέρει καλύτερα από τον καθέναν, τι σημαίνει “Αδερφοφάδες”, η σκέψη και η πνευματική δύναμη του Νίκου Καζαντζάκη: πνευματική δικαιούχος και πνευματική “εγγονή” μεγάλωσε δίπλα στον μεγάλο συγγραφέα ενώ η Ελένη Καζαντζάκη ήταν η νονά της.

Μοναχοκόρη του αείμνηστου υφυπουργού παρά τω Προέδρω Πατρόκλου Σταύρου, ήταν αυτή που έζησε από κοντά τα σημαντικότερα κομμάτια της ελληνικής πολιτικής και λογοτεχνικής ιστορίας, τα οποία έκανε κτήμα της. Επιπλέον έχοντας αποκομίσει μια μεστή σοφία μέσα από τη χρόνια ενασχόλησή της με το έργο του Καζαντζάκη ως πνευματική δικαιούχος του, έρχεται τώρα με μια ζωντανή απαγγελία στο θέατρο, να μας ξαναθυμίσει το διαχρονικό και πάντοτε επίκαιρο έργο του “Αδερφοφάδες”, ένα έργο δύναμης και λευτεριάς.



Η γνωριμία της μητέρας της με την οικογένεια Καζαντζάκη έγινε όταν η Ελένη διάβασε κάποιες δημοσιεύσεις κειμένων της μητέρας της Νίκης, και ύστερα από μια πρόσκληση από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο, κατάφερε να μεταβεί στην Κύπρο. Εκεί την υποδέχτηκε και λόγω της θέσης του ο Πάτροκλος Σταύρου, ο οποίος ήταν και φανατικός αναγνώστης του Καζαντζακικού έργου. Η αρχική γνωριμία μετετράπη σε χρόνια φιλία και έτσι η Ελένη Καζαντζάκη έφτασε να μοιράζεται με την οικογένεια Σταύρου όλα τα θέματα γύρω από το έργο του κορυφαίου λογοτέχνη και στοχαστή.

Ήταν και η ίδια που ανέθεσε στον πατέρα της Νίκης-η οποία πήρε το όνομα επίσης από τον Καζαντζάκη-την επιμέλεια και την έκδοση μερικών τίτλων του έργου του και έτσι γεννήθηκαν οι Εκδόσεις Ελένης Ν. Καζαντζάκη. Τα πρώτα μάλιστα βιβλία τυπώθηκαν στα Τυπογραφεία Ζαβαλλή, που τότε βρίσκονταν στην πράσινη γραμμή. Μετά το ’74 μάλιστα, η Ελένη Καζαντζάκη προσέφερε ένα μέρος των πωλήσεων των βιβλίων του Καζαντζάκη για τους πρόσφυγες της τουρκικής εισβολής. Επρόκειτο για μια σχέση ζωής που πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε πνευματική σχέση και παρά τα προβλήματα που προέκυψαν στη συνέχεια, λόγω της παράδοξης ιστορίας των πνευματικών δικαιωμάτων, η Νίκη Σταύρου τίμησε τη βαριά κληρονομιά του νονού και πνευματικού της πατέρα.


Έτσι είναι αυτή που μπορεί να κατανοήσει σε βάθος το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Οι Αδερφοφάδες», ένα ανατριχιαστικά επίκαιρο μυθιστόρημα, που συγκινεί και συγκλονίζει με την τραγική σκιαγράφηση μιας από τις πιο επίπονες περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, του ελληνικού εμφυλίου πολέμου (1944-1949). Μαζί με τη Νίκη Σταύρου η οποία θα απαγγείλει επιμελημένα από την ίδια αποσπάσματα, στη σκηνή θα βρεθεί η μεσόφωνος Λίλιαν Τσατσαρώνη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ένα τραγούδι του Γιώργου Καγιαλίκου σε στίχους Δημήτρη Αναγνωστόπουλου, καθώς και ελληνικά και ξένα παραδοσιακά κομμάτια, με συνοδεία πιάνου από τη Δήμητρα Κακάκη.

Info: “Αδελφοφάδες” μια μουσικολογοτεχνική βραδιά μνήμης και τιμής, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στις 9:00 μ.μ., στο Θέατρο Βρετάνια.


Ειδήσεις σήμερα:

Δεν έχουν παραδοθεί υψηλόβαθμοι Ουκρανοί διοικητές από το Αζοφστάλ, λέει φιλορώσος ηγέτης

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που ανασύρουν νεκρό τον 30χρονο που έπεσε από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

Στο 12,2% η ανεργία τον Μάρτιο του 2022 έναντι 16,8% τον Μάρτιο 2021
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr