Benjamin Zander: Ο μαέστρος που εκπαιδεύει τους ηγέτες του μέλλοντος έρχεται στην Ελλάδα

Θα διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης σε μια σειρά συναυλιών - Τί δηλώνει ο ίδιος για τις μεθόδους του και τους μαθητές του

«Διαμορφώνοντας τους αυριανούς ηγέτες μέσα από τη μουσική»: Αυτό είναι το μότο αλλά και ο βασικός στόχος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστόνης και του ιδρυτή και μαέστρου της Benjamin Zander. Η ορχήστρα, που έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή τύπο, και ο θρυλικός αρχιμουσικός της που έχει γράψει μεγάλη προσωπική ιστορία στον χώρο της κλασικής μουσικής, θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα προκειμένου να δώσουν μια σειρά συναυλιών αρχής γενομένης στις 15 Ιουνίου  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης ιδρύθηκε το 2012 υπό την αιγίδα της Φιλαρμονικής της Βοστόνης. Αποτελείται από 120 μουσικούς ηλικίας από 12 έως 21 ετών οι οποίοι ανταλλάσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Μέσα από το μουσικό αυτό σχήμα οι νέοι μουσικοί έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν ένα ευρύ ορχηστρικό ρεπερτόριο σε ένα μουσικά δυναμικό και πνευματικά ανήσυχο περιβάλλον. Τα μέλη καλούνται όχι μόνο να κατανοήσουν την παρτιτούρα και να μελετήσουν το μέρος που τους αναλογεί, αλλά και να συζητούν κάθε εβδομάδα με τον Μπ. Ζάντερ για όλα τα μουσικά θέματα και τη διαδικασία των προβών. Αυτές οι συζητήσεις εμβαθύνουν και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αυτοβελτίωση και την προσωπική ολοκλήρωση και συχνά οδηγούν σε προσωπική επικοινωνία με τον Μπέντζαμιν Ζάντερ μέσω τηλεφωνημάτων και μέιλ, δημιουργώντας μια μοναδική επιμορφωτική σχέση μεταξύ του έμπειρου επαγγελματία και του νέου μουσικού.
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης
Είναι πολλά εξάλλου αυτά που έχει να τούς διδάξει καθώς πρόκειται για έναν από τους καλύτερους, εμπειρότερους και πολυβραβευμένους μαέστρους του κόσμου έχοντας ήδη συμπληρώσει 50 χρόνια μουσικής διαδρομής. Έχει διακριθεί ως διακεκριμένος ερμηνευτής, ως άριστος αρχιμουσικός και σπουδαίος δάσκαλος αλλά και ως καθοδηγητής σε άτομα που ασχολούνται όχι μόνον με τον καλλιτεχνικό αλλά και με τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως παράλληλα με την εντατική μουσική του δραστηριότητα διαπρέπει και ως ομιλητής σε θέματα που άπτονται θεμάτων προσωπικής ολοκλήρωσης και ηγεσίας ενώ έχει συμμετασχει και σε σημαντικές διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Το πρόγραμμα των συναυλιών που θα δώσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τέσσερις ακόμη ελληνικές πόλεις είναι συναρπαστικό καθώς περιλαμβάνει το χορογραφικό ποίημα του Μωρίς Ραβέλ «Το Βαλς», το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Έντουαρντ Έλγκαρ με σολίστ τον νεαρό βραβευμένο σολίστα Zlatomir Fung και την Συμφωνία αρ.5 του Σοστακόβιτς.

Ο νεαρός βραβευμένος σολίστας Zlatomir Fung
«Όποτε διαλέγω μουσική για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης, πρέπει να έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου. Πρέπει να είναι μια μουσική με προκλήσεις και συναρπαστική για όλους τους μουσικούς, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε επαγγελματικό επίπεδο. Πρέπει, επίσης, να έχει εκφραστικό βάθος, χρώμα και ποικιλία, και να δοκιμάζει κάθε ομάδα της ορχήστρας, όσο και να εντυπωσιάζει, να εμπνέει και να συγκινεί το κοινό. Κανένα άλλο έργο δεν πληροί όλα αυτά τα κριτήρια καλύτερα από το «Βαλς» του Μωρίς Ραβέλ – ένα από τα απολύτως βιρτουοζικά κομμάτια του ορχηστρικού ρεπερτορίου» εξηγεί ο Benjamin Zander και προσθέτει: «Είμαι πολύ περήφανος και ευγνώμων που αυτοί οι αξιόλογοι νέοι μουσικοί μπορούν να αποδώσουν άψογα μια τόσο βαθυστόχαστη μουσική. Η ωριμότητα που αποκτούν παίζοντας αυτή τη μουσική θα διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Και ξέρω ότι αυτά τα δύο προγράμματα θα φέρουν μεγάλη χαρά στο ελληνικό κοινό μας».

Όσο για την ερμηνευτικές απαιτήσεις των συγκεκριμένων έργων ο σπουδαίος μαέστρος σημειώνει: «Πρόκειται για μερικά από τα πιο απαιτητικά κομμάτια του ρεπερτορίου. Επιλέγονται εν μέρει επειδή, εκτός από τις τεράστιες τεχνικές προκλήσεις που θέτουν για τους νεαρούς μουσικούς, εκφράζουν τα βαθύτερα συναισθήματα και τις υψηλότερες φιλοδοξίες των ανθρώπων. Είναι δύσκολο να παιχτούν, αλλά το πιο σημαντικό, είναι δύσκολο στην ερμηνεία τους. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στις πρόβες στην ελευθερία στην έκφραση».

Ο Benjamin Zander θεωρεί πως η εκπαίδευση των νέων μουσικών είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον: «Είμαι 83 και διευθύνω ορχήστρες νέων για πάνω από 50 χρόνια. Είμαι ακόμα έκπληκτος από το τι μπορούν να κάνουν. Εάν οι νέοι είναι τόσο αφοσιωμένοι, τόσο συγκεντρωμένοι και τόσο στοργικοί στην έκφρασή τους, πώς μπορούμε να ανησυχούμε για το μέλλον;» υπογραμμίζει με νόημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr