Πέθανε ο Βρετανός ελληνιστής Πίτερ Μάκριτζ

Πέθανε ο Βρετανός ελληνιστής Πίτερ Μάκριτζ

Ο Μάκριτζ είχε ασχοληθεί σε βάθος με τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία και ποίηση - «Θεωρώ την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου», έλεγε κατά την τιμητική απονομή της ελληνικής ιθαγένειας το 2022 - Μενδώνη: «Η πατρίδα έχασε έναν σπουδαίο δάσκαλο, έναν πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού»

mackridge
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Πίτερ Μάκριτζ, Βρετανός ελληνιστής που είχε ασχοληθεί σε βάθος με την νεότερη ελληνική λογοτεχνία, ενώ συνέγραψε και μια γραμματική της νέας ελληνικής γλώσσας.

Ο Μάκριτζ είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης νεοελληνική και γαλλική φιλολογία. Μεταξύ του 1969-1972 ζούσε στην Αθήνα, όπου έκανε έρευνα για τη διδακτορική διατριβή του για το ελληνικό μυθιστόρημα του μεσοπολέμου.

Από το 1973 ως το 2004 δίδασκε Νεοελληνική Φιλολογία αρχικά στο King''s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και από το 1981 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τον Μάρτιο του 2022 του είχε απονεμηθεί τιμητικά η ελληνική ιθαγένεια, στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο. «Για 50 χρόνια θεωρώ την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα. Μέχρι σήμερα η έκφραση αυτή δεν ήταν παρά μεταφορική, τώρα όμως έγινε κυριολεξία», είχε πει στην αντιφώνησή του ο Πίτερ Μάκριτζ.

Κλείσιμο
Μεταξύ άλλων ο Μάκριτζ μετέφερε στα αγγλικά έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και του Γεώργιου Βιζυηνού, ενώ μελέτησε και σύστησε στο αγγλόφωνο κοινό, σημαντικούς ποιητές (Καβάφης, Σεφέρης, Σολωμός) και πεζογράφους (Ταχτσής, Πολίτης).

Για τον θάνατο του Μάκριτζ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα η πατρίδα έχασε έναν σπουδαίο δάσκαλο, έναν κορυφαίο μελετητή της ελληνικής γλώσσας, έναν πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού. Από την πρώτη φορά που ταξίδεψε στην Ελλάδα, στην εφηβική του ηλικία, μέχρι το τέλος, ο Πίτερ Μάκριτζ αγάπησε την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα, που έγινε η δεύτερη πατρίδα του».



Ειδήσεις σήμερα:

Νέα τουρκική πρόκληση: Παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου ελικόπτερο που μετέφερε το Νίκο Χαρδαλιά

Η Ρωσία κόβει σταδιακά το αέριο στην Ευρώπη, την ώρα που οι χώρες θέλουν να προετοιμαστούν για τον χειμώνα

Ο συζυγοκτόνος αστυνομικός της Κηφισιάς μέσα από το κελί του στο protothema.gr: «Δεν κατάφερα να συγκρατήσω τον εαυτό μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης