Τάσος Νούσιας και Μαρία Πρωτόπαππα μαζί στον «Φιλοκτήτη»

Τάσος Νούσιας και Μαρία Πρωτόπαππα μαζί στον «Φιλοκτήτη»

Δείτε σε ποιους χώρους της Αττικής θα φιλοξενηθεί η παράσταση μέχρι τον Σεπτέμβριο

Τάσος Νούσιας και Μαρία Πρωτόπαππα μαζί στον «Φιλοκτήτη»
Στις ανοιχτές αθηναϊκές σκηνές επιστρέφει ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία του στην Ελλάδα. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκυ, με τον Τάσο Νούσια, τη Μαρια Πρωτόπαππα  και τον Γιώργο Αμουτζά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, θα φιλοξενηθεί, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ο Σοφοκλής στον «Φιλοκτήτη» δραματοποιεί ένα επεισόδιο από τον Τρωικό Κύκλο, σύμφωνα με το οποίο ο Οδυσσέας και ο νεαρός Νεοπτόλεμος στέλνονται από τον Αχαϊκό στρατό στη Λήμνο για να φέρουν τον διάσημο τοξότη Φιλοκτήτη στην Τροία. Ο Φιλοκτήτης είχε εγκαταλειφθεί στο νησί πριν από 10 χρόνια εξαιτίας μιας ειδεχθούς πληγής που προκλήθηκε από δάγκωμα φιδιού. Τώρα όμως οι Αχαιοί μαθαίνουν πως σύμφωνα με μια προφητεία, εκείνος και το θεϊκό του τόξο είναι απαραίτητοι για την άλωση της Τροίας. Ο Οδυσσέας έχει ένα σχέδιο, αλλά η επιτυχία του εξαρτάται μόνο από τον Νεοπτόλεμο. Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο, με σοβαρές πιθανότητες να αποτύχει. Ωστόσο, η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή, καθώς για τους τρεις άνδρες και τους ναύτες του Νεοπτόλεμου δεν υπάρχει διαφυγή από το έρημο νησί πριν η αποστολή - μια αποστολή που επιτάσσει η μοίρα- εκπληρωθεί.

Γεμάτο συμβολισμούς και μια μεταφυσική φόρτιση, ο «Φιλοκτήτης» είναι από τα τελευταία και πιο πολυεπίπεδα έργα του Σοφοκλή. Εξερευνά με τρόπο εντυπωσιακό τα ηθικά όρια στην επιδίωξη του οφέλους, της αριστείας και της δόξας. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αγγίζει το ζήτημα της υποχρέωσης του ανθρώπου απέναντι σε μια θεϊκή βούληση και στην ίδια του τη μοίρα, ενώ μελετά διεξοδικά τον σωματικό και συναισθηματικό πόνο και την συσχέτισή τους με το μυαλό και το πνεύμα.

Η σκηνοθέτις της παράστασης σημειώνει Μαρλέν ΚαμίνσκυΣτον Φιλοκτήτη υπάρχουν τα προφανή ζητήματα της προσωπικής ηθικής ενάντια στην υποχρέωση προς μια εξουσία, καθώς και η εξερεύνηση του πόνου. Ωστόσο, αυτό που μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν τα μυθικά στοιχεία και τα σύμβολα του τόξου, της σπηλιάς, του φιδιού, ο περιβάλλοντας χώρος -τα κύματα και οι βράχοι, και το πώς αυτά επιδρούν στον ιστό της ιστορίας και των χαρακτήρων της. Ο απώτερος στόχος μου δεν είναι μόνο να δώσω τροφή για σκέψη, αλλά και τροφή για την ψυχή. Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα όλη μέρα χρησιμοποιούν ακατάπαυστα το μυαλό τους, στη δουλειά, στο διαδίκτυο, στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις και προβλήματα. Αισθάνομαι, λοιπόν, την ανάγκη να πω μια ιστορία με τέτοιο τρόπο ώστε το κάλλος και το πνεύμα της να αναδυθούν στην επιφάνεια. Και δεν εννοώ την ευχάριστη ή την εύκολη ομορφιά, αλλά το κάλλος που βρίσκεται στην πάλη, στο άγριο, στα πιο σκοτεινά συναισθήματα. Το είδος εκείνης της ομορφιάς και της υπέρβασης που μπορεί να εμφανιστεί στις πιο τρομακτικές στιγμές».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πέμπτη 1 και Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη
Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου στις 21.00

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη
θέατρο Ορέστης Μακρής Χαλκίδα στις 21.00

Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη
Κλείσιμο
θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη Βριλήσσια στις 21.00

Τρίτη 6 και Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη
Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης, Δημήτρης Κιντής στις 21.00

Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη
Κατράκειο θέατρο, Νίκαια στις 21.00

Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη
Δημοτικό θέατρο Αλέξης Μινωτής, Αιγάλεω, στις 21.00

Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη
Αμφιθέατρο Θανάσης Βέγγος, Κορυδαλλός στις 21.00
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης