Μιχάλης Κακογιάννης: Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Μιχάλης Κακογιάννης: Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Στους χώρους του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του

Mixalis_Kakogiannis-2
Με μία μεγάλη έκθεση, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στις 15 Σεπτεμβρίου, θα γιορτάσει το  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη. «Ο Κόσμος του- Ο Κόσμος μας» είναι ο τίτλος της αφιερωματικής αυτής έκθεσης, που επιμελείται ο εικαστικός & σκηνογράφος Κωνσταντίνος Ζαμάνης, με τη συμβολή- συμβουλή του κορυφαίου σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου.

Ο μαγικός κόσμος του Μιχάλη Κακογιάννη φωτίζεται μέσα από τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη ζωγραφική, τα κείμενα του και φυσικά τη καθημερινότητα του, στιγμές από την οποία ξεδιπλώνεται στους χώρους της έκθεσης.

Η έκθεση προσπαθεί με έναν απλό τρόπο να καταδείξει το εύρος σε χρόνο και θεματικές των αναζητήσεών του. «Προσπαθώντας να συνενώσουμε τις εξαιρετικά επεξεργασμένες φωτογραφίες από τις ταινίες του , την παρέμβαση στο κτήριο του Ιδρύματος από τον Jim Gogswell, μικρά τεκμήρια / υλικά από τα γυρίσματα, τους στίχους του και την παρουσίαση όλου του Αρχείου του Μιχάλη Κακογιάννη, θελήσαμε να δώσουμε στον επισκέπτη το έναυσμα να αναστοχαστεί, να ξανα-γνωρίσει και να εμπνευστεί από το έργο ενός άνδρα πολυσχιδούς, εμπνευσμένου και ακούραστου.» σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά κοστούμια, σκηνικά, φωτογραφίες από γυρίσματα, από τη «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα Μαύρα», την «Ιφιγένεια», την «Ηλέκτρα», τον «Ζορμπάς» αλλά και το γραφείο του και την κάμερα με τις οποία αιχμαλώτιζε τις σκηνές των ταινιών

Κλείσιμο
«Ο Ένας και μόνος σταθερός παράγοντας στο ακατάπαυστος πήγαινε – έλα ανάμεσα στο αρνητικό και θετικό πόλο της φύσης μου, υπήρξε πάντα μία δυνατή κλίση για τις τέχνες» είχε δηλώσει με νόημα ο ίδιος.

Πράγματι, ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν δοσμένος ολοκληρωτικά στην τέχνη. Σκηνοθετούσε, έγραφε, ζωγράφιζε. Μέσα από αυτή εκφραζόταν για κοινωνικά θέματα, για τη θέση της γυναίκας... Όμως και τα πολιτικά θέματα απασχόλησαν το έργο του. Έφυγε από το Εδιμβούργο όπου σκηνοθετούσε τον Οιδίποδα για να πάει στην πατρίδα του, την Κύπρο, και να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Αττίλας ΄74», να καταγραφεί η αλήθεια, όπως έλεγε.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ένας Πολίτης του Κόσμου. Ένας καλλιτέχνης που μπορούσε να δημιουργεί στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, να βλέπει τις ταινίες του να πηγαίνουν στα Όσκαρ και παράλληλα να ψάχνει στις φτωχογειτονιές της Ελλάδας για να βρει το ιδανικό σκηνικό της «Στέλλα». Συνδύαζε το ελληνικό με το διεθνές, ακροβατώντας στις ξένες παραγωγές με αμιγώς ελληνικό τρόπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης