Εθνικό Θέατρο: Φέρνει στην Αθήνα αξιόλογες παραστάσεις της Κύπρου

Εθνικό Θέατρο: Φέρνει στην Αθήνα αξιόλογες παραστάσεις της Κύπρου

Στο πλαίσιο της πρώτης  «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου»

Despoina_Mpempedeli
Η προβολή της διαρκώς εξελισσόμενης θεατρικής δραστηριότητας στην Κύπρο  και το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών αλλά και κοινού αποτελούν τους βασικούς στόχους της πρώτης «Εβδομάδας Κυπριακού Θεάτρου» που διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο  στους χώρους του. Σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου θα παρουσιαστούν, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, δύο ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Στις 20 του μήνα θα φιλοξενηθεί, στην Κεντρική Σκηνή, από το Σατιρικό Θέατρο και η Alpha Squareτο, το έργο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον, «Μια ζωή γερμανική», με την σημαντική ηθοποιοί Δέσποινα Μπεμπεδέλη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου.Το έργο βασίζεται στις μαρτυρίες της Μπρουνχίλντε Πόμσελ, η οποία διατέλεσε γραμματέας του Γιόζεφ Γκέμπελς. Το 2016 η Πόμσελ, σε προχωρημένη ηλικία, δέχτηκε να μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια για την περίοδο που δούλευε για τους Ναζί, στο ντοκιμαντέρ Ein Deutsches Leben, σε σκηνοθεσία της βιενέζικης κολεκτίβας των Κρίστιαν Κρούνες, Φλόριαν Βέιγκενσμερ, Ρόλαντ Σρότχοφερ και Όλαφ Σ. Μίλερ. Ο Κρίστοφερ Χάμπτον άντλησε το υλικό του έργου του από τις απομαγνητοφωνημένες σελίδες των συζητήσεων που έκανε η κολεκτίβα των σκηνοθετών με την Πόμσελ και το αποτέλεσμα είναι ένα συνταρακτικό έργο.

Στην παράσταση, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη προσφέρει ένα καθηλωτικό ρεσιτάλ ερμηνείας. Για την ερμηνεία της αυτή, καθώς και για την πλούσια και πολυδιάστατη προσφορά της στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ 2020. Η παραγωγή παρουσιάστηκε στην Κύπρο τις θεατρικές περιόδους.

Ακολουθεί, στις 21 μήνα, η παρουσίαση του δημοφιλέστατου έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», σε σκηνοθεσία Κώστας Σιλβέστρου , που θα φιλοξενηθεί στη Σκηνή «Κατίνα Παξινού»-Θέατρο Rex. Η βραβευμένη παραγωγή του θεάτρου ΑντίΛογος, σε διασκευή και σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, έχει διαγράψει, την τελευταία διετία, μια επιτυχημένη διαδρομή σε όλη την Κύπρο ενώ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε, στην Κωνσταντινούπολη.

Κλείσιμο
Η παράσταση επιχειρεί, για πρώτη φορά στα κυπριακά θεατρικά δρώμενα, να παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του Μπέκετ στην κυπριακή διάλεκτο(της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας).Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δυο κεντρικών ηρώων εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στη συνεννόησή τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας.

Ο σκηνοθέτης τοποθετεί τους δύο ήρωες του έργου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία. Δύο παρίες περιφέρονται άσκοπα στη διάρκεια της μέρας και λίγο πριν τη νύχτα, καταλήγουν σε ένα μέρος στη μέση του πουθενά, όπου περιμένουν την έλευση κάποιου κυρίου Γκοντό, ο οποίος, όμως, ποτέ δεν έρχεται. Οπωσδήποτε, όμως, θα έρθει αύριο. Έτσι η ζωή τους, καθώς περιστρέφεται γύρω από την πάντα επικείμενη και πάντα αναβαλλόμενη άφιξη του Γκοντό, δεν αποκτά κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης. Αυτό που μένει είναι η συνάντησή τους και η αναμονή. Μπροστά στον θεατή ξεδιπλώνεται το θέατρο του παραλόγου, όπως ακριβώς βιώνεται τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια στην Κύπρο.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί IzelSeylani και Γιώργος Κυριάκου.

Ειδήσεις σήμερα:

O Τσαβούσογλου απειλεί: Μαζέψτε τα μυαλά σας, συνέλθετε, μην γίνεστε όργανα άλλων

Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης - Ενίσχυση 250 ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες

Εισαγγελέας για Πισπιρίγκου: Έβαλε με σύριγγα την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα από τη γαστροστομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης