Ελευθέριος Βενιζέλος: Η ιστορία του έγινε όπερα από τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή

Παγκόσμια πρεμιέρα, στις 3 και 4 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης

Ένα νέο, φιλόδοξο καλλιτεχνικό πρότζεκτ, η όπερα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημήτρη Μαραμή, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα, στις 3 και 4 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΣΚΗ). Την όπερα, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon και λιμπρέτο του ποιητή Σωτήρη Τριβιζά, θα διευθύνει ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Μύρωνας Μιχαηλίδης.

Ο Μύρωνας Μιχαηλίδης με τον Guy Montavon


Με το έργο αυτό ο Δημήτρης Μαραμής ολοκληρώνει την κρητική μουσικοθεατρική τριλογία του: Ερωτόκριτος, Καπετάν Μιχάλης, Ελευθέριος Βενιζέλος και τις αντίστοιχες εννοιολογικές θεματικές: έρωτας και όνειρο, ελευθερία κι επανάσταση, όραμα και ηγεσία.

Τα ιστορικά στοιχεία της όπερας βασίζονται στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο άνθρωπος, ο ηγέτης» του Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη (Παπαδή). Η πρωτότυπη όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος ανεβαίνει στο ΠΣΚΗ με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και με σκηνικά- κοστούμια της Άννας Μαχαιριανάκη.

Ο συνθέτης προσεγγίζει με μια τολμηρή οπερατική σύνθεση τον μεγαλύτερο ηγέτη της νεότερης Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που διαμόρφωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Το δραματικό υλικό της όπερας αντλείται κυρίως από την πολυτάραχη ιστορική περίοδο 1910-1930 αναδεικνύοντας τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως την ανόρθωση της χώρας, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη συνθήκη της Λωζάνης , την ελληνοτουρκική φιλία. Οι νίκες και οι ήττες, τα μίση και τα πάθη, η ανθρώπινη πλευρά και οι έρωτες του ευφυούς, οραματιστή, τολμηρού Κρητικού και παγκόσμιας ακτινοβολίας ηγέτη, παρελαύνουν σε μια καταιγιστική μουσική σύνθεση και φωτίζουν μια ολόκληρη και πολυτάραχη εποχή. Ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς ο απόηχος της θεματολογίας του φτάνει έως το σήμερα.

Το έργο δομείται από χαρακτήρες ιστορικών προσώπων, όπως: ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι δύο σύζυγοι του Έλενα Σκυλίτση και Μαρία Κατελούζου, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Ι, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Κεμάλ Ατατούρκ και άλλοι, μαζί με το λαό ο οποίος σαν χορός αρχαίας τραγωδίας, είτε συμμετέχει στα ιστορικά γεγονότα είτε τα αφηγείται.

Οι στίχοι της χορωδίας (του λαού) προέρχονται από γνήσια λαϊκά-δημοτικά τραγούδια της εποχής εκείνης, τα οποία γράφονταν και τραγουδιόνταν για τις ιστορικές εξελίξεις εκείνων των χρόνων.

Στην παράσταση συμμετέχουν τέσσερις σημαντικοί και καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές, οι Άγγελος Χονδρογιάννης (βαρύτονος), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Μαρία Κόκκα (σοπράνο), Αγγελική Καθαρίου (μετζοσοπράνο), καθώς και το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής έχει διαγράψει σημαντική πορεία και έχει σημειώσει καλλιτεχνικές επιτυχίες με τα μεγάλης έκτασης σύγχρονα μουσικοθεατρικά του έργα: Ερωτόκριτος (ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 2017), Στοιχειωμένοι (ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, 2019), Καπετάν Μιχάλης (ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης / παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, 2021) και το λαϊκό ορατόριο Παλιγγενεσία (ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό της ελληνικής επανάστασης του 1821). Έχει λάβει αναθέσεις από όλους τους μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ελλάδας, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Από το 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ».

Προπώληση Εισιτηρίων ΕΔΩ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr