Παλαιό Φάληρο: Πάρκο για την ελληνική ναυτοσύνη στον Φλοίσβο

Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε 26 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων- Θα δημιουργηθεί με δωρεά ύψους 35 εκατ. ευρώ της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ»

Ενα πάρκο ναυτικής παράδοσης, στο οποίο θα ενταχθούν το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», η τριήρης «Ολυμπιάς», το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty» και το υποβρύχιο «Πρωτεύς» πρόκειται να δημιουργηθεί στον Φλοίσβο. Το πάρκο, που θα έχει την επωνυμία «Οδυσσέας – Οι Ελληνες και η θάλασσα» θα δημιουργηθεί με δωρεά ύψους 35 εκατ. ευρώ του εφοπλιστή Αρη Θεοδωρίδη. Η σύμβαση για την αποδοχή της δωρεάς προς το Δημόσιο κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή και καθορίζει αυστηρούς όρους για την υλοποίηση του έργου.

Με αυτό τον τρόπο υλοποιείται μία πάγια επιδίωξη του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον τέως Δήμαρχο και νυν Βουλευτή, Διονύση Χατζηδάκη, η οποία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον στρατηγικό σχεδιασμό και της νυν Δημοτικής Αρχής, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Φωστηρόπουλο, που δεν έπαψε ποτέ να οραματίζεται αυτή τη στιγμή: Το καλωσόρισμα του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο «σπίτι του», στην πόλη του Παλαιού Φαλήρου.

Ο κ. Φωστηρόπουλος εκπροσωπώντας τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στην ακρόαση φορέων και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του Σχεδίου Νόμου: Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας ”Κύκλωψ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία” και του Ελληνικού Δημοσίου, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της σημασίας και της αξίας του έργου.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου: «Σε αυτή την αίθουσα και σε λίγες ημέρες σε εκείνη της Ολομέλειας, γράφεται ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας. Με την ολοκλήρωση του Πάρκου και την τοποθέτηση της Τριήρους ‘ΟΛΥΜΠΙΑΣ’, του Υποβρυχίου ‘ΠΡΩΤΕΥΣ’ και του εμπορικού ‘HELLAS LIBERTY’, δημιουργείται ένα σύμπλεγμα υψηλής ιστορικής σημασίας».

Και σημειώνει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά για την αγαστή μας συνεργασία, αλλά κυρίως για τις ταχείες και συντονισμένες ενέργειές τους, που οδήγησαν το έργο στην τελική του ευθεία και επί αυτών εστιάζω σε μεγάλο βαθμό τη θετική εξέλιξη του εγχειρήματος».

Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»


Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Οι Έλληνες και η θάλασσα» θα κατασκευαστεί με την αποκλειστική δωρεά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ» – σε έναν χώρο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη του Παλαιού Φαλήρου αφού εκεί φιλοξενείται το Θωρηκτό ‘ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ’ – και θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης θα φιλοξενήσουν την ιστορία του Πολεμικού και Εμπορικού μας Ναυτικού, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία της ελληνικής ναυτοσύνης και την συμβολή της στην εξέλιξη του ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η τριήρης «Ολυμπιάς»


Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου αισθάνεται υπερήφανος, καθώς με κάθε ευκαιρία επεδίωκε την αξιοποίηση του, στο χώρο που επί σειρά ετών συντηρούσε από ιδίους πόρους.

«Νιώθουμε ιδιαιτέρως μάλιστα υπερήφανοι καθώς στο Δήμο Π. Φαλήρου δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην ιστορική εκπαίδευση, όχι μόνο των μαθητών μας αλλά και των δημοτών και κατοίκων της πόλης, κάθε ηλικίας» επισημαίνει ο Δήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος και προσθέτει:

«Με τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, προβάλλεται η ναυτική μας κληρονομιά, μεταλαμπαδεύεται στη νέα γενιά η αγάπη για τη θάλασσα, η οποία αποτελεί για τους Έλληνες αστείρευτη πηγή ζωής. Με την ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου στεγάζονται στο Π. Φάληρο τα ιστορικά κειμήλια που αναφέρονται στους ναυτικούς αγώνες των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας».

Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε 26 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων, οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, ενώ συμπληρώνεται με την παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης σε βάθος ενός χιλιομέτρου.

Το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty»


Χαρδαλιάς: Έργο πνοής που θα αποτελέσει στολίδι
«Πρόκειται για έργο πνοής που θα αποτελέσει στολίδι, τόσο για ολόκληρη την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου όσο και για την πατρίδα μας ευρύτερα, εντασσόμενο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αττικής», είπε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας υπογράμμισε ότι το Πάρκο θα αποτελέσει τον κοινό τόπο συνάντησης της ελληνικής ναυτιλίας, σε όλες τις εκφάνσεις της, του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, του Εμπορικού Ναυτικού. Παράλληλα, θα προβάλλει τον ηγετικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, παγκοσμίως. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, με ωφέλεια στην εθνική ιστορική μνήμη, με ωφέλεια στην ιστορική παράδοση, με ανταποδοτικότητα για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία. Η περιουσία του δημοσίου αυξάνεται κατά 35 εκατομμύρια ευρώ, στο τέλος του έργου, με την αποδοχή της δωρεάς και με την προσκόμιση κερδών, από τη λειτουργία του Πάρκου στο διηνεκές».

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον 'Αρη Θεοδωρίδη, πρόεδρο της εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ». «Είναι ένας άξιος συνεχιστής της παράδοσης της προσφοράς της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας στην πατρίδα και στο κοινωνικό σύνολο. Τον ευχαριστούμε θερμά και τον συγχαίρουμε, για την ανάληψη του κόστους υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού σχεδίου».

Σπανού: Δημιουργείται ένας χώρος που διαφυλάττει τη ναυτοσύνη των Ελλήνων
Στην επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων παρουσίασε νωρίτερα χθες, τις βασικές πτυχές του έργου η κ. Δέσποινα Σπανού, πολιτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως ανέφερε το όραμα του «Οδυσσέα» είναι να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πολυδιάστατο ζωντανό χώρο παιδείας. Σκοπός του «Οδυσσέα», ανέφερε επίσης είναι η διατήρηση της ναυτικής, υλικής και άυλης κληρονομιάς. «Δεν πάμε να δημιουργήσουμε το 23ο ναυτικό μουσείο της ελληνικής επικράτειας. Το σημαντικό είναι ότι δημιουργείται ένας χώρος που διαφυλάττει τη ναυτοσύνη των Ελλήνων. Για πρώτη φορά, το Πολεμικό και το Εμπορικό Ναυτικό, αποκτούν κοινή στέγη», είπε η κ. Σπανού. Σε σχέση με το κτήριο, είπε ότι θα θυμίζει στον επισκέπτη μια πλώρη ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν ιστορικά καράβια που θα λειτουργούν ως εκθέματα.

Χατζηδάκης: Στο δημόσιο θα παραχωρηθεί πλήρως η εκμετάλλευση του Πάρκου
Ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης είπε ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται ζητήματα, κυρίως ιδιοκτησιακής, πολεοδομικής και οικονομικής φύσεως, προκειμένου να γίνει δυνατή η κατασκευή πολιτιστικού χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού Δέλτα. Με δωρεά ιδιώτη θα γίνει, όπως ανέφερε, το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στην περιοχή Φλοίσβος Παλαιού Φαλήρου, που αποτελεί μόνιμη επιδίωξη της πολιτείας, εδώ και τρεις δεκαετίες. Στο δημόσιο θα παραχωρηθεί πλήρως η εκμετάλλευση του Πάρκου.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

-το κόστος της δημιουργίας του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον ιδιώτη
-σε έκταση 12 στρεμμάτων, θα καλυφθούν 7.600 τ.μ., με μέγιστο ύψος τα 22 μέτρα.
-προβλέπεται δόμηση έως 400 τ.μ., εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας
-τα οφέλη είναι η σταθερή απασχόληση σταθερού αριθμού εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Επίσης θα υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης στα κέντρα αναψυχής στο χώρο του Πάρκου. Θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα στα πλωτά μουσεία. Η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου αναβαθμίζεται σε συνδυασμό και με μέτρα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.
-προβλέπεται κατασκευή καρνάγιου, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
-θα δημιουργηθεί χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων (εκθέσεις, συνέδρια, αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βιβλιοθήκη).
-θα δημιουργηθούν επίσης καταστήματα εστίασης, αναψυκτήρια, χώροι στάθμευσης.




Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός στην Τουρκία: Έκανε πίσω η Άγκυρα, δεν δέχεται βοήθεια από την Κύπρο

Υπουργείο Υγείας: Εθνικό σχέδιο «εξάλειψης» των λοιμώξεων από τα νοσοκομεία

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν για το 12ωρο λουκέτο στο Twitter
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr