Σταύρος Ξαρχάκος: «Σε δύο πράγματα κουμπώνει η ψυχή μου, στην ιστορία και στην παράδοση»

Στην πρόβα με τον κορυφαίο συνθέτη - Τι είπε για την παραδοσιακή μουσική και τη νεολαία - Δείτε φωτογραφίες

«Τώρα θα μάς διαβάσει το Ευαγγέλιο. Το κατά.... Σταύρον Ευαγγέλιο!» μάς λέει, χαριτολογώντας, ο «Χαΐνης», Δημήτρης Αποστολάκης, λίγο πριν ο Σταύρος Ξαρχάκος ξεκινήσει να χαράζει μουσικές κατευθύνσεις, στην πρόβα για τη μεγάλη συναυλία που θα δώσουν, τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, στο θέατρο «Παλλάς», μαζί με την Ηρώ Σαΐα και τον ερμηνευτή του ποντιακού τραγουδιού Αλέξη Παρχαρίδη. Και έχουν, πράγματι, μια ιερότητα, τα λόγια του μεγάλου μας συνθέτη όταν αναφέρεται στον αστείρευτο πλούτο της μουσικής μας παράδοσης, ο οποίος αποτελεί διαχρονικά για εκείνον πηγή αστείρευτης έμπνευσης και δημιουργίας.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος δίνει τις πολύτιμες οδηγίες τους στην Ηρώ Σαΐα, τον Δημήτρη Αποστολάκη από το συγκρότημα «Χαΐνηδες» και τον ερμηνευτή του ποντιακού τραγουδιού Αλέξη Παρχαρίδη


«Σε δύο πράγματα κουμπώνει η ψυχή μου: στην ιστορία και στην παράδοση» εξομολογείται ο ίδιος για να μάς εξηγήσει, αμέσως μετά τους λόγους που τον οδήγησαν στην διοργάνωση  αυτής της συναυλίας η οποία αποτελεί ένα μουσικό οδοιπορικό από την Κρήτη ως τον Πόντο. «Επειδή τα τελευταία χρόνια την ιστορία και την παράδοση την έχουμε γράψει κάπου, αποφασίσαμε να ακουμπήσουμε πάνω στην παράδοση, και μάλιστα την πολύ σκληρή, δηλαδή σε Βορρά και Νότο, Πόντο και Κρήτη, με ένα κοινό στοιχείο που ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους, τη λύρα.»



Τα δημοτικά και παραδοσιακά αυτά τραγούδια, βέβαια, που πέρασαν από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα, δεν θα τα ακούσουμε στη συναυλία με την αυθεντική ηχητική μορφή τους αλλά μέσα από μια νέα μουσική προσέγγιση που φέρει το μαγικό άγγιγμα του μαέστρου. «Επιλέξαμε τραγούδια παραδοσιακά τα οποία θα τα πούμε με μια δική μας άποψη, δεν πάμε δηλαδή να αντιγράψουμε τα παραδοσιακά τραγούδια έτσι όπως είναι» σημειώνει ο ίδιος.



Και τα λόγια του αυτά γίνονται απολύτως κατανοητά όταν η Ηρώ Σαΐα και ο Δημήτρης Αποστολάκης τραγουδούν μαζί, με ιδιαίτερα λιτό αλλά συγκινητικό τρόπο «θάλασσα μη με διώχνεις μακριά/ χωρισμέ μου 'χεις κάψει την καρδιά...».

Όλοι τους είναι ενθουσιασμένοι που με αφορμή αυτή τη συναυλία κάνουν μια βαθιά και δημιουργική βουτιά στις μουσικές ρίζες τους. Όλοι τους νιώθουν τυχεροί που «οδηγός» τους σε αυτό το μουσικό ταξίδι είναι ο Σταύρος Ξαρχάκος.

«Για μένα ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή συνθέτης στην Ελλάδα. Έχει καθαρή, διεισδυτική ματιά, ήθος και συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια λακωνίζει και είναι εύστοχος στη ματιά του. Είμαστε τυχεροί που μάς κάλεσε σε αυτή τη συναυλία και θέλω να υπηρετήσω το όραμά του» λέει ο Δημήτρης Αποστολάκης.



Ο ίδιος ο Ξαρχάκος, πάλι, δηλώνει ευτυχής για τη σημερινή νεολαία που και με την παράδοση έχει συσφίξει τις σχέσεις της αλλά και διεκδικεί, παράλληλα, με τον δικό της τρόπο, ένα καλύτερο αύριο: «Αυτό που λένε ότι είναι σημερινοί νέοι δεν είναι κοντά στην παράδοση είναι λάθος. Οι νέοι έχουν μεγάλη σχέση με την παράδοση τα τελευταία χρόνια, Μην ξεχνάτε πόσες σχολές έχουν ανοίξει…» υπογραμμίζει και προσθέτει αμέσως μετά: «Η νεολαία μας με κάνει πολύ αισιόδοξο. Κοιτάξτε τις διαδηλώσεις που έκαναν αυτά τα παιδιά για τη μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη. Με τί πάθος το κάνανε χωρίς να είναι κάτω από καμία κομματική ομπρέλα...».

Για το μέλλον, ωστόσο, διατηρεί τις επιφυλάξεις του: «Έρχονται άσχημα πράγματα» είπε, λακωνικά και προφητικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Κατώτατος μισθός: Έως τρεις μισθοί το κέρδος από την αύξηση στα 780 ευρώ

Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά

Μιλάει η υπάλληλος της «Μαρίας Τσάλλα» στο Παγκράτι: «Ήταν γλυκιά, είπε ότι φεύγει για 3 βδομάδες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr