Κινηματογράφοι της Αθήνας: Τα καλλιτεχνικά σωματεία ζητούν συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία για τη διάσωσή τους
Ο κίνδυνος για λουκέτο και οι δηλώσεις στήριξης της Προέδρου της Δημοκρατίας, του δημάρχου Αθηναίων και διάσημων Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών
«Οι αίθουσες προβολής είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι το σπίτι των δημιουργών, των εργαζομένων και του κοινού της Έβδομης Τέχνης. Οφείλουμε να στηρίξουμε την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία ως το ανεκτίμητο κεφάλαιο στο παρόν αυτού του τόπου. Ειδικά αυτές οι αίθουσες που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στηρίζουν την παγκόσμια και εγχώρια ανεξάρτητη παραγωγή» αναφέρουν στην επιστολή τους και προσθέτουν: «Ο σύγχρονος Πολιτισμός, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, εμπνέεται και δημιουργεί καθημερινά, επειδή μια ολόκληρη κοινότητα κινηματογραφιστών συμβάλλει με τη δουλειά της. Γι’ αυτό λοιπόν απαιτούμε εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα, για το οποίο έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες και ταυτόχρονα το έχουμε επικοινωνήσει με κάθε πρόσφορο μέσο.»
Και καταλήγουν υπογραμμίζοντας: «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να σταματήσουν οι υπεκφυγές και να εργαστούμε όλοι μαζί με συνέπεια, προκειμένου να δοθεί λύση για τη συνέχιση της παρουσίας των κινηματογραφικών αιθουσών στο κέντρο της Αθήνας. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει και η πολιτική βούληση. Ζητάμε το αυτονόητο. Το δικαίωμα μας ώστε να συνεχίσουμε να εμπνεόμαστε να εκφραζόμαστε, να δημιουργούμε και να εκθέτουμε τη δουλειά μας.»
Οι δηλώσεις στήριξης διάσημων σκηνοθετών
Διεθνείς σκηνοθέτες πρώτης γραμμής εξέφρασαν, τις προηγούμενες ημέρες, τη στήριξή τους στο αίτημα να παραμείνουν ανοιχτές οι ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας. Ο πολυβραβευμένος Κώστας Γαβράς δήλωσε δυναμικά παρών στον μεγάλο αγώνα που δίνεται αναφέροντας μετά άλλων: «Ο καλύτερος τρόπος για να βλέπουμε ταινίες είναι οι μεγάλες αίθουσες. Είμαστε όλοι μαζί, είναι μια σχέση πολύ διαφορετική από το να τις βλέπετε στην τηλεόραση ή στο κινητό. Αυτό είναι βαρβαρισμός κατά τη γνώμη μου» ενώ απευθύνθηκε στον «πολιτιστικό πατριωτισμό» της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη καλώντας την «να σώσει τις αίθουσες».
Ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, στη δήλωσή του, έκανε λόγο για «ιστορικά σινεμά που αποτελούν τμήμα της κουλτούρας και της ιστορίας της Αθήνας» και εξέφρασε την σθεναρή υποστήριξή του στην προσπάθεια για τη διαφύλαξή τους.
«Η κατεδάφιση παρόμοιων σημαντικών για την τέχνη του κινηματογράφου κτιρίων είναι έγκλημα ενάντια στον πολιτισμό και ελπίζω οι υπεύθυνοι γι' αυτό πολιτικοί να το ξανασκεφτούν πριν επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική, απολίτιστη ενέργεια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης του «Καιρού των Τσιγγάνων» Εμίρ Κοστουρίτσα συμπληρώνοντας πως οι «κινηματογραφικές αίθουσες είναι οι μόνοι χώροι όπου οι άνθρωποι συναντιούνται, μοιράζονται τα συναισθήματά τους, συζητούν και έρχονται σε επαφή και κατανόηση, συναισθήματα και επαφές που το διαδίκτυο, οι πλατφόρμες και το home cinema αδυνατούν να προσφέρουν».
Επιπλέον, ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Φατίχ Ακίν δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «αυτοί οι τόποι πολιτισμικής κληρονομιάς δεν πρέπει να αφανίζονται» και πως θεωρεί πως «αυτό είναι αμάρτημα».
Δυναμικό παρών στην προσπάθεια για τη διάσωση των κινηματογράφων έδωσε και ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος δηλώνοντας: ««Νιώθω ότι είναι αυτονόητο να καταλαβαίνουμε την αξία τους κοινωνικά και πολιτιστικά και να παρακαλέσω τους αρμόδιους και όσους έχουν την πραγματική δύναμη να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο και να χαρακτηριστούν οι κινηματογράφοι διατηρητέοι και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και το έργο τους».
Οι παρεμβάσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Δημάρχου Αθηναίων
Θέση υπέρ της διάσωσης και της συνέχισης της λειτουργίας των ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας πήρε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισημαίνοντας με νόημα, μεταξύ άλλων: «Η πόλη, κάθε πόλη, είναι ένας ζωντανός οργανισμός σε συνεχή μεταμόρφωση, όπως και οι άνθρωποι που την κατοικούν. Αναζητεί όμως πάντοτε τις σταθερές της. Τα τοπόσημά της. Κι αυτά δεν είναι μόνο τα μνημεία της. Είναι τα σπίτια, τα καφενεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, οι κήποι, οι πλατείες της, ό,τι, δηλαδή, προσδίδει σε μια πόλη ταυτότητα, ό,τι περιέχει την ιστορία των ανθρώπων, των αναζητήσεων, των παθών και των προσδοκιών τους, ό, τι συνέχει τους κατοίκους της. Αν κοπεί αυτό το ενοποιητικό νήμα, η πόλη χάνει τον άξονά της και ο καθένας από μας τη σύνδεση με τα ίδια του τα βιώματα».
Τη φωνή του με όλους τους παραπάνω, εξάλλου, ένωσε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να κηρυχθούν διατηρητέοι, ως προς τη χρήση τους, οι ιστορικοί κινηματογράφοι της Αθήνας υπενθυμίζοντας, απαντώντας στο επιχείρημα πως οι εν λόγω κινηματογράφοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο σχετικός νόμος προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία , ότι «κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 1997 για τους 47 θερινούς κινηματογράφους».
Ειδήσεις σήμερα:
Παρέμβαση εισαγγελέα για τον άγριο ξυλοδαρμό γονέων από τον 50χρονο γιο τους
Γεραπετρίτης: Παρουσίασε τους νέους πίνακες τηλεδιοίκησης - Δείτε φωτογραφίες
Wall Street Journal: Γιατί τα αφεντικά που αναζητούν σκληρά εργαζόμενους, προσλαμβάνουν «ώριμους» υπαλλήλους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr