Μουσείο Μπενάκη: Η τέχνη της χαλκοχυτικής αναβιώνει μέσα από μια έκθεση

Έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών εκτίθενται στο εργαστήριο του πρωτοπόρου του είδους, εικαστικού Γιάννη Παππά

Μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική σύμπραξη πραγματοποιούν το Μουσείο Μπενάκη και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών  με την έκθεση «Πλαστική – Χαλκοχυτική» που εγκαινιάζεται στις 27 Απριλίου, στο εργαστήριο του Γιάννη Παππά, στου Ζωγράφου, το οποίο έχει δωριστεί από την οικογένειά του στο Μουσείο. Οι φοιτητές του Εργαστηρίου Γυψοτεχνίας ‒ Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ θα παρουσιάσουν έργα τους σηματοδοτώντας την ιστορική συνέχεια της πολύπαθης διαδρομής της τέχνης της χαλκοχυτικής και της μεθόδου του χαμένου κεριού.

Η αναβίωση της αρχαίας τέχνης της Πλαστικής-Χαλκοχυτικής και της μεθόδου του χαμένου κεριού στον ελλαδικό χώρο οφείλεται κυρίως στο όραμα του Γιάννη Παππά να κατασκευαστεί καλλιτεχνικό χυτήριο στην Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχαιότητα, και μάλιστα στο χώρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στα τέλη της δεκαετίας του ’50, αφού μέχρι τότε όλα τα μπρούτζινα έργα Ελλήνων δημιουργών έφεραν τη σφραγίδα ξένων χυτηρίων.

Τα έργα των φοιτητών, τα οποία παρουσιάζονται δίπλα σε έργα του Παππά, ώστε να συντελεστεί ένας διάλογος υλικότητας, είναι ενδεικτικά όλων των σταδίων μέχρι τη χύτευση. Αρματούρες από σίδερο, ξύλο και πηλό, προπλάσματα από κερί ή πλαστελίνη, καλούπια γύψινα και λαστιχένια και φυσικά μπρούτζινα έργα.

Μαζί με τα γλυπτικά έργα εκτίθενται και σχέδια των φοιτητών από τα sketchbooks της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, όπως και σχέδια του Γιάννη Παππά από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι, εφόσον, όπως μας θυμίζει συχνά ο Γιάννης Παππάς στα γραπτά του, το σχέδιο είναι πάνω απ’ όλα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης ξεδιπλώνει ατζέντα αύξησης μισθών και μείωσης φόρων - Σήμερα το πρόγραμμα της ΝΔ

Σενάριο τρόμου για θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα - Τι λέει ο Λέκκας

Τουρκία: Ο Ερντογάν ακυρώνει όλες τις σημερινές εμφανίσεις του μετά την ξαφνική αδιαθεσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr