Τρίκαλα: Αποκαθίσταται και αναδεικνύεται το «Ασκληπιείο των Τρικάλων»

Τρίκαλα: Αποκαθίσταται και αναδεικνύεται το «Ασκληπιείο των Τρικάλων»

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Asklipioio_Trikalon_1
Ένα από τα παλαιότερα και πλέον φημισμένα σε όλο τον αρχαίο κόσμο Ασκληπιεία, το «Ασκληπιείο των Τρικάλων» αναδεικνύεται και αποκαθίσταται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Asklipioio_Trikalon_2


Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Τρίκκης, γνωστός ως «Ασκληπιείο Τρικάλων», βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Τρικάλων, σε απόσταση περίπου 150μ. από την κεντρική πλατεία. Διασώζει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, από την ύστερη ελληνιστική έως και τη μεσοβυζαντινή περίοδο, αποτελώντας ορατό τεκμήριο της μακραίωνης ιστορίας της. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που εξετάζονται αφορούν σε ένα κτήριο και μια στοά, τα οποία χρονολογούνται στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, ένα λουτρό που ανάγεται στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους, τα κατάλοιπα μεσοβυζαντινού ναού, καθώς και τα λείψανα βυζαντινού κλιβάνου κεραμικής.

Κλείσιμο
Οι μελέτες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, η υδραυλική μελέτη διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, οι μελέτες του φωτισμού ανάδειξης, της συντήρησης των υλικών δομής των αρχαιοτήτων, της στατικής επάρκειας του υφιστάμενου στεγάστρου, έλαβαν θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Οι επεμβάσεις αφορούν σε εργασίες συντήρησης, προστασίας, μορφολογικής και δομικής αποκατάστασης του μνημείου, καθώς και σε εργασίες επεμβάσεις προστασίας, ανάδειξης, λειτουργικής ένταξης του μνημείου στον πολεοδομικό ιστό και απόδοσής του στην κοινωνία. Στις επεμβάσεις περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός των εισόδων και των διαδρομών κίνησης των επισκεπτών, η στέγαση των ευαίσθητων καταλοίπων, η αποστράγγιση του χώρου σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των επιπέδων και επιφανειών, εντός των αρχαίων κτηρίων, ο σχεδιασμός των στοιχείων ενημέρωσης των επισκεπτών, αλλά και ο φωτισμός ανάδειξης και επίσκεψης του χώρου.

Ως προς τις επεμβάσεις, στη συμβολή των οδών Στ. Σαράφη και Αγ. Νικολάου, όπου βρίσκεται η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου, με τη ράμπα καθόδου, καθώς και παράλληλα με τη Στ. Σαράφη, διαμορφώνεται πλάτωμα στάσης και θέασης, συνεπίπεδα με το πεζοδρόμιο. Για την καλύτερη ένταξη του αρχαιολογικού χώρου, στον πολεοδομικό ιστό, προβλέπεται, εκτός από τις παρεμβάσεις για την κίνηση - στάση στην περίμετρο του, η ενοποίηση του βασικού αρχαιολογικού χώρου με το όμορο ανασκαφικό όρυγμα ανατολικά, επί της οδού Νικοτσάρα – Νέλσων.

«Με τις εγκεκριμένες επεμβάσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια των αρμόδιων υπηρεσιών του, στο πλαίσιο του προγράμματός μας για την αναπτυξιακή ενίσχυση των πόλεων, με επίκεντρο τους πολιτιστικούς πόρους, προστατεύει τις αποκαλυφθείσες αρχαιότητες αναδεικνύοντας, εντός του αστικού ιστού, το παρελθόν των Τρικάλων, με τρόπο αναγνώσιμο από τον κάτοικο και τον επισκέπτη της πόλης» δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, την ένταξη του Ασκληπιείου στο «Δίκτυο των Ασκληπιείων της Μεσογείου», αλλά και τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου, στις εγκαταστάσεις της π. ΤΑΞΥΠ, η πόλη των Τρικάλων αποκτά ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης, συνυφασμένης με την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης».

Ειδήσεις σήμερα:

Μόσχα: Το Κίεβο προσπάθησε να δολοφονήσει τον Πούτιν

Βελιγράδι: «Ελάτε στο σχολείο, σκότωσα τους φίλους μου» - Ο 14χρονος τηλεφώνησε στην αστυνομία μετά το μακελειό

Τα μυστικά της CIA από τον κατάσκοπο Τζον Κυριάκου - «Τι να κάνετε αν σας παρακολουθούν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης