Ακρόπολη: Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα ζωνών επισκεψιμότητας

Ακρόπολη: Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα ζωνών επισκεψιμότητας

Βασικοί στόχοι η προστασία του μνημείου και η εξυπηρέτηση του κοινού - Πότε θα μπει σε λειτουργία

Ακρόπολη: Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα ζωνών επισκεψιμότητας
Μέχρι τις 21 Ιουλίου θα αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος έναρξης του πιλοτικού προγράμματος για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη που έχει καταρτιστεί με στόχο την προστασία του μνημείου και την καλύτερη διαχείριση του μεγάλου όγκου των επισκεπτών της.

Η σχετική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Βαλάκου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του Τουρισμού, προβλέπει τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις 12.00 – ώρες αιχμής - με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων και οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Περιλαμβάνει επίσης ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως αυτές των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.

«Η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου. Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει το ίδιο το μνημείο» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη  ενώ αναφερόμενη στα αρνητικά σχόλια που αφορούν στο χρόνο αναμονής για την είσοδο του κοινού στον αρχαιολογικό επισήμανε: «Τελευταία κάποιοι κάνουν λόγο για «ουρές», δημιουργώντας εντυπώσεις. Σε μνημεία του εξωτερικού ο χρόνος αναμονής του επισκέπτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αναμονής στην Ακρόπολη αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ από κανέναν ανάλογο θέμα».

Να σημειωθεί πάντως, πως σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έρευνας, η επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη έχει σημειώσει ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών ενώ ως ιδανικός για την προστασία του μνημείου αριθμός ημερησίως αναφέρονται οι 21.000 επισκέπτες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε από τους επαγγελματίες του Τουρισμού, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από τον ΟΔΑΠ για την εκπόνηση της μελέτης, να καταλήξουν, μέχρι τις 21 Ιουλίου, σχετικά με το πότε θα γίνει η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής των ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη, με επιλογές την 1η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι από την 1η Απριλίου του 2024, αφού αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, να λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζουν όλες οι διοικήσεις στο Δημόσιο - Tέλος οι κομματικοί διορισμοί σε 522 φορείς

Πώς επώνυμες Ελληνίδες βρέθηκαν γυμνές στο Discord - 17χρονος από τη Βοιωτία ο διαχειριστής

Άγρια δολοφονία 15χρονης στη Ρωσία: Τη βίασαν, την πέταξαν σε γραμμές τρένου και της έριξαν καυστικό υγρό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης