Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Με άρωμα Κάλλας και σπουδαίους μουσικούς το νέο του πρόγραμμα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Με άρωμα Κάλλας και σπουδαίους μουσικούς το νέο του πρόγραμμα

Δείτε τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του προγράμματος της νέας καλλιτεχνικής περιόδου

Megaro_Mousikis_Athinon
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της, κορυφαία ονόματα από τον χώρους της κλασικής, της τζαζ, της ηλεκτρονικής και της έντεχνης μουσικής, δεξιοτέχνες σολίστ, μεγάλους μαέστρους, διάσημες ορχήστρες αλλά και κινηματογραφικές προβολές περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο.
ΜΑΡΙΑ-ΚΑΛΛΑΣ
Η Μαρία Κάλλας


Η μνήμη της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου θα τιμηθεί μέσα από δύο γκαλά όπερας, που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου, υπό τη διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων ερμηνευτών μεταξύ των οποίων η Έλενα Στίκινα, ο Δημήτρης Πλατανιάς, η Ερμονέλα Γιάχο και ο Τσαρλς Καστρονόβο. Παράλληλα, θα διοργανωθεί από τις 3 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 30 Ιανουαρίου 2024 μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Καληνύχτα, σας αγαπώ» η οποία θα περιλαμβάνει πολύτιμα αντικείμενα από τις συλλογές του Νίκου Χαραλαμπόπουλου και του Μουσείου Τσαρούχη αλλά και από την ιδιωτική συλλογή Διονύση Φωτόπουλου.

Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Μαέστροι

Κλείσιμο
Τον επιτυχημένο κύκλο Μεγάλες Ορχήστρες–Μεγάλοι Μαέστροι ανοίγει στις 16 Οκτωβρίου ο Ζόρντι Σαβάλ, ο σπουδαίος Ισπανός αρχιμουσικός και σολίστ της βιόλας ντα γκάμπα που έφερε στο προσκήνιο την Παλαιά Μουσική, τη δεκαετία του 1970, αλλάζοντας για πάντα το τοπίο της ιστορικής μουσικής ερμηνείας. Εμφανίζεται στο Μέγαρο με το σύνολο Le Concert des Nations, το οποίο δημιούργησε και καθοδηγεί ο ίδιος, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην «Ιταλική» συμφωνία και στο Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Φέλιξ Μέντελσον. Συμμετέχουν οι σολίστ Φλόρε φαν Μέερσε (σοπράνο) και Ντιάνα Χάλλερ (μετζοσοπράνο). Μαζί τους, η γυναικεία χορωδία La Capella Nacional de Catalunya.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 14 Δεκεμβρίου, η Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ουγγαρίας επισκέπτεται το Μέγαρο, στο πλαίσιο της επετειακής περιοδείας της για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή της, προσφέροντας στο κοινό ένα πρόγραμμα με μεγάλα συμφωνικά και πιανιστικά έργα Ούγγρων και Ρώσων μουσουργών. Μεταξύ άλλων, τη Φαντασία για πιάνο και ορχήστρα «Χορός των νεκρών» Λιστ, τη «Μεγάλη Πολωνέζα» για πιάνο και ορχήστρα του Σοπέν, τη Σουίτα από το μπαλέτο «Ο θαυμαστός μανδαρίνος» του Μπέλα Μπάρτοκ και τη Σουίτα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ. Σολίστ θα είναι ο πιανίστας-φαινόμενο Αλεξάντερ Μαλοφέεφ από τη Ρωσία, ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη συμπράξει με κορυφαίους μαέστρους και ορχήστρες παγκόσμιας εμβέλειας. Στη μουσική διεύθυνση, η Aλεβτίνα Ιόφε, επίσης από τη Ρωσία, μια σημαντική αρχιμουσικός με ιδιαίτερα αξιόλογες διεθνείς συνεργασίες και άκρως ενδιαφέρουσες ερμηνείες γνωστών έργων του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Τη νέα χρονιά, στις 25 Ιανουαρίου θα κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο Μέγαρο η Cappella Andrea Barca, το σύνολο διακεκριμένων μουσικών που ίδρυσε ο διαπρεπής μαέστρος και πιανίστας Σερ Αντράς Σιφ το 1999, με στόχο την ερμηνεία όλων των κοντσέρτων για πιάνο του Mozart από ένα ευέλικτο σχήμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Μότσαρτ». Γι’ αυτό άλλωστε η συναυλία της ορχήστρας στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε έργα του μεγάλου Αυστριακού. Εκτός από την περίφημη Συμφωνία αρ. 40, μία από τις διασημότερες και πολυπαιγμένες όλων των εποχών, θα ακουστούν τα δημοφιλή Κοντσέρτα για πιάνο αρ. 23 και αρ. 27 με τον ίδιο τον Schiff σε διπλό ρόλο σολίστ και μαέστρου.
Megaro_-_London_Philarmonic
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου

Από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς ξεχωρίζει και η συναυλία της Φιλαρμονικής του Λονδίνου, του ιστορικού βρετανικού συνόλου που σε λίγα χρόνια θα συμπληρώσει 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στο διεθνές μουσικό στερέωμα, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου 2024. Η ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα μαέστρος Karina Canellakis, η οποία έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες αρχιμουσικούς του καιρού μας, θα διευθύνει τη λονδρέζικη ορχήστρα σε συμφωνικά έργα Μοντέστ Μούσοργκσκι («Αυγή στον ποταμό Μόσχοβα» από την όπερα Χοβάνσινα) και Μπραμς (Τέταρτη συμφωνία). Με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου συμπράττει ο διεθνώς καταξιωμένος Γερμανός δεξιοτέχνης του βιολιού Κρίστιαν Τέτσλαφ, που θα ερμηνεύσει το Πρώτο κοντσέρτο για βιολί του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. 

Μεγάλοι Ερμηνευτές

Ο κύκλος Μεγάλοι Ερμηνευτές εγκαινιάζεται στις 25 Οκτωβρίου με το ρεσιτάλ του πιανίστα Σονγκ-Τζιν Τσο, η έμφυτη μουσικότητα και η εντυπωσιακή δεξιοτεχνία του οποίου έχουν αναγνωριστεί διεθνώς από κοινό και κριτικούς. Ο φημισμένος νοτιοκορεάτης δεξιοτέχνης του πιάνου θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα υψηλών ερμηνευτικών και τεχνικών απαιτήσεων με συνθέσεις που αναζητούν συνάφειες ανάμεσα στον κλασικισμό, τον ρομαντισμό και τον ιμπρεσιονισμό. Θα ακουστούν έργα JoΓιόζεφ Χάυντν,Μωρίς Ραβέλ, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Φραντς Λιστ.

Megaro_-_πιανισταw_Σονγκ-Τζιν_Τσο


Στις 4 Δεκεμβρίου, η Γερμανίδα Γιούλια Φίσερ, μία από τις πλέον πολύπλευρες καλλιτέχνιδες της γενιάς της, η οποία διαπρέπει διεθνώς όχι μόνο ως βιολονίστα, αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, καθηγήτρια βιολιού και σολίστ του πιάνου, δίνει ένα και μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με έργα Μπετόβεν, Χατσατουριάν, Υζαΰ και Φρανκ για σόλο βιολί καθώς και για βιολί και πιάνο. Μαζί της, η Ρωσίδα Γιουλιάννα Αντήεβα, μια πιανίστα με έντονη σολιστική δράση που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική δωματίου.

Ο Γάλλος σταρ του βιολιού Ρενώ Καπυσόν και ο πολυβραβευμένος πιανίστας Γκιγιώμ Μπελλόμ αφήνουν για λίγο στην άκρη το σολιστικό ρεπερτόριο και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε μερικά από τα πιο λαμπερά διαμάντια της μουσικής δωματίου, αναδεικνύοντας τις ωραιότερες σονάτες για βιολί και πιάνο τριών επιφανέστατων συνθετών, του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Στράους στο ρεσιτάλ που θα δώσουν στις 11 Φεβρουαρίου.

Jazz@Megaron 

Για δεύτερη χρονιά, διοργανώνεται, από τις 4 έως τις 12 Νοεμβρίου, ο κύκλος Jazz@Megaron ο οποίος περιλαμβάνει συναυλίες από όλο το φάσμα της τζαζ αλλά και μία παράσταση χορού. Στο Μέγαρο φέτος εμφανίζονται το Flying Jazz Τrio με τους Στέφανο Ανδρεάδη στην κιθάρα, τον Γιώργο Κοντραφούρη στο πιάνο και τον Δημήτρη Κλωνή στα τύμπανα (4/11/2023), η αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια με το βελούδινο ηχόχρωμα Σαμάρα Τζόυ που έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο το 2021 σε ηλικία μόλις 22 ετών και φέτος κέρδισε 2 βραβεία Grammy (5/11/2023), το Alekos Vretos Quartet (7/11/2023), το γκρουπ του αμερικανού σαξοφωνίστα και συνθέτη Τζόσουα Ρέντμαν, με το οποίο συμπράττει η τραγουδίστρια Γκαμπριέλ Καβάσσα (9/11/2023), και ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας κοντραμπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης, ο κιθαρίστας Γκιλάντ Χέκσελμαν και ο ντράμερ Ντάνιελ Ντορ σε ένα Αφιέρωμα στους Beatles ( 11/11/2023). Την ίδια βραδιά αλλά και την επόμενη, στις 12 Νοεμβρίου, η ομάδα χορού Ballets Jazz de Montréal παρουσιάζει την παράσταση «Dance Me» σε μουσική του Λέοναρντ Κοέν.
Megaro_-_Samara_Boy
H αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια Σαμάρα Τζόυ

Φεστιβάλ της Άνοιξης 

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024 θα πραγματοποιηθεί, για τρίτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ της Άνοιξης, μια καλλιτεχνική διοργάνωση που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό. Η αυλαία για την εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού ανοίγει στις 8 Απριλίου με το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου και τον Σκοτσέζο βιρτουόζο πιανίστα Άλασνταιρ Μπήτσον. Στη συνέχεια, στις 10 Απριλίου, στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης θα ανέβει ο οργανίστας του καθεδρικού ναού της Κολωνίας Βίνφρηντ Μπαίνιγκ. Δύο ημέρες αργότερα, στις 12 Απριλίου, θα γίνει η δυναμική επιστροφή στο Μέγαρο της περίφημης Batsheva Dance Company που, με έδρα το Τελ Αβίβ, καθηλώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο με τη θεατρικότητα και τις δυνατές ερμηνείες της. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Άνοιξης περιλαμβάνει ακόμη το ρεσιτάλ δύο λαμπερών αστεριών του παγκοσμίου μουσικού στερεώματος, της βιολονίστας Ζανίν Γιάνσεν και του πιανίστα Ντένις Καζούχιν (17/4/2024). Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η ορχηστρική και συμφωνική μουσική. Έτσι, στις 20 Απριλίου η διάσημη Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης συμπράττει με τον διαπρεπή Έλληνα αρχιμουσικό Κωνσταντίνο Καρύδη, ενώ έναν μήνα αργότερα, στις 29 Μαίου, ο σούπερ σταρ του πόντιουμ Θεόδωρος Κουρεντζής ερμηνεύει, ως επικεφαλής της νεοσύστατης Utopia Orchestra, την Ενάτη συμφωνία του Anton Bruckner [Άντον Μπρούκνερ].
Megaro_-_Kourebtzis
O Θεόδωρος Κουρεντζής
Γέφυρες

Οι  επιτυχημένη σερά «Γέφυρες» συνεχίζει και αυτή τη σεζόν το ταξίδι της σε ένα πολυδιάστατο πεδίο, στο οποίο συναντιούνται γόνιμα διαφορετικές τέχνες, ηλικίες και μουσικά είδη. Ο Άγγλος Max Cooper, εξέχουσα προσωπικότητα της ηλεκτρονικής μουσικής, δημιουργεί, στις 16 Ιανουαρίου, μια απόλυτη οπτικοακουστική εμπειρία, μια ειδικά σχεδιασμέν παραγωγή για την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με ψηφιακές προβολές και δυναμικές συνθέσεις, όπως έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν στο Barbican και το Roundhouse. Ο Ουκρανός πιανίστας και πρωτοπόρος της «συνεχούς μουσικής» Lyubomir Melnyk επεκτείνει, στις 18 Οκτωβρίου, τα όρια του πιάνου, μέσα σε ένα υβριδικό τοπίο ανατολικού μυστικισμού και μινιμαλισμού. Σε μια ανατρεπτική μουσική πρόταση, ο αγαπημένος Νίκος Πορτοκάλογλου εισέρχεται στις 30 Μαρτίου στο Μέγαρο «Με ένδυμα επίσημο», συνοδευόμενος από την Underground Youth Orchestra και τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.            
Megaro_-_Documanter
Ντοκιμαντέρ Μαρίας Ηλιού «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου»
Προβολή ντοκιμαντέρ

To Μέγαρο, μετά την επιτυχημένη προβολή των ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» (Μάρτιος 2022) και «Η Αθήνα από την Ανατολή στη Δύση» (Νοέμβριος 2022), συνεχίζει τις προβολές ιστορικών ταινιών της Μαρίας Ηλιού, με το φιλμ «Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου», το οποίο παρουσιάζεται στις 13 και 14 Οκτωβρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. Η ταινία διηγείται, μέσα από μαρτυρίες δεύτερης και τρίτης γενιάς προσφύγων αλλά και ιστορικών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, πώς έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το 1923. Ένα ακόμη συναρπαστικό ντοκιμαντέρ από τη σκηνοθέτη και σεναριογράφο Μαρία Ηλιού, τον ιστορικό σύμβουλο Αλέξανδρο Κιτροέφ και τους συνεργάτες τους. Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Πλατύραχος και το μοντάζ η Αλίκη Παναγή.

Η προπώληση των εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 24 Ιουλίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι έδωσε ο Ερντογάν στους Άραβες για να πάρει τo «δώρο» των 50 δισ. δολαρίων

Πότε και πόσα θα πάρουν νέοι, συνταξιούχοι, οικογένειες με παιδιά, δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιοκτήτες ακινήτων

Τα κοσμήματα «πρόδωσαν» τον Μπαγκλαντεσιανό δολοφόνο της 46χρονης τρανς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης