Κάτω από το φως του φεγγαριού

Χιλιάδες ζευγάρια, οικογένειες και παρέες όλων των ηλικιών, κατέκλυσαν και φέτος τους 78 ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους σ' όλη την Ελλάδα, για να χαρούν μια μαγική καλοκαιρινή νύχτα κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι

Χιλιάδες ζευγάρια, οικογένειες και παρέες όλων των ηλικιών, κατέκλυσαν και φέτος τους 78 ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους σ' όλη την Ελλάδα, για να χαρούν μια μαγική καλοκαιρινή νύχτα κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, την πιο ξεχωριστή πανσέληνο του χρόνου.

Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, από νωρίς το απόγευμα, κατακλύστηκε από κόσμο ο χώρος στο ύψος του Ηρώδειου, για να απολαύσουν το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίμη Πλέσσα, με την Ακρόπολη σε πρώτο πλάνο.

«Είναι σαν ένα όνειρο. Το να αντικρίζει κάποιος το Αυγουστιάτικο φεγγάρι κάτω από την Ακρόπολη, μαζί με τους αγαπημένους του. Είναι μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει», δήλωσε η κ. Μαρία, κρατώντας απ' το ένα χέρι τον πεντάχρονο εγγονάκι της και με το άλλο τον σύζυγό της.

«Αυτό το θέαμα είναι σαν ένα δώρο των «θεών της πόλης μας», για όσους μένουμε πίσω στην Αθήνα», λέει χαρακτηριστικά η Μαρίνα Σιρόκου, φοιτήτρια.

Η πανσέληνος του Αυγούστου, γίνεται πιο πορφυρή, μεγαλύτερη και φωτεινότερη, λόγω του μικρότερου τόξου που διαγράφει στον ορίζοντα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη γλυκιά καλοκαιρινή νύχτα, το μυστήριο και τους θρύλους που περικλείει κάθε πανσέληνος και την καλή παρέα, κάνει την ενατένισή του μια μοναδική εμπειρία. Το γεγονός ότι περισσότεροι από 78 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, παρέμειναν ανοιχτά, με τους περισσότερους να φιλοξενούν μουσικές ή θεατρικές εκδηλώσεις, κατέστησαν την αποψινή βραδιά πραγματικά «μαγική» για χιλιάδες ανθρώπους.
«Είναι πολύ σημαντικό που ένας τόσος μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων είναι φέτος ανοιχτός, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση. Πρόκειται για βραδιά που προσφέρεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προς όλους τους Έλληνες και τους επισκέπτες, θεσμό που ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄90 και συνεχίζεται έκτοτε», δήλωσε η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη.

Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε κάποιον ποιητή. Πέρσι, τιμήθηκε η μνήμη του Νίκου Καββαδία και πρόπερσι του Γιάννη Ρίτσου. Φέτος, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, η αυγουστιάτικη βραδιά είναι αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr