Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» Γουίλιαμ Φρίντκιν

Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» Γουίλιαμ Φρίντκιν

Σκηνοθέτης κλασικών ταινιών από τη δεκαετία του ‘70, ο Φρίντκιν είχε βραβευτεί με Όσκαρ για την ταινία του «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία»

exorcist44
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο σκηνοθέτης Γούλιαμ Φρίντκιν, που είχε υπογράψει ταινίες όπως ο «Εξορκιστής» και «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία».

Τη δεκαετία του ‘70 ήταν ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στον αμερικανικό κινηματογράφο μαζί με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Πίτερ Μπογκντάνοβιτς.

Όπως σημειώνει το Variety, o Φρίντκιν συνδυάζοντας την εμπειρία του στην τηλεόραση (όπου είχε σκηνοθετήσει πάνω από 2.000 τηλεοπτικές εκπομπές στις αρχές της δεκαετίας του ‘60) και στο ντοκιμαντέρ, με ένα πρωτοποριακό στυλ μοντάζ, έφερε νέα πνοή στον τρόμο και το αστυνομικό θρίλερ όπου και ειδικεύτηκε.

Ο «Άνθρωπος από τη Γαλλία» του 1971 με τον Τζιν Χάκμαν, ήταν μια ταινία γυρισμένη σαν ντοκιμαντέρ, με εξαιρετικές σκηνές καταδίωξης.

Κλείσιμο
The French Connection (1971) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers


French Connection full car chase scene


Η ταινία κέρδισε Όσκαρ την καλύτερη ταινία, τη σκηνοθεσία και α΄ ανδρικού για τον Τζιν Χάκμαν και έγινε σημείο αναφοράς.

Αμέσως μετά, το 1973,ήλθε ο «Εξορκιστής», μια ταινία που ανανέωσε το είδος της ταινίας τρόμου. Τεράστια εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο, ήταν ένα από τα πρώτα blockbuster στον κινηματογράφο.

Για τον «Εξορκιστή» ο Φρίντκιν κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα, για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

THE EXORCIST - Trailer - (1973) - HQ


The Exorcist (3/5) Movie CLIP - Head Spin (1973) HD


Το 1980 το «Ψωνιστήρι» με τον Αλ Πατσίνο ήταν μια τολμηρή ματιά στη ζωή των ομοφυλόφιλων, για να ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ταινίες όπως το «To Live and Die in L.A.», το 1985, το ψυχολογικό θρίλερ «Jade», το 1995, το «Rules of Engagement» και το «Killer Joe» το 2011.

Cruising (1980) Official Trailer #1 - Al Pacino Movie HD


Τη δεκαετία του ‘80 είχε επιστρέψει στην τηλεόραση για τη σκηνοθεσία θρίλερ όπως οι «Ιστορίες από την Κρύπτη» και το «The Twilight Zone», αλλά και δύο επεισοδίων για το CSI

Η τελευταία ταινία, με τίτλο «The Caine Mutiny Court-Martial» και πρωταγωνιστή τον Κίφερ Σάδερλαντ θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Ο Φρίντκιν είχε γεννηθεί στο Σικάγο. Η επιθυμία του ήταν να γίνει επαγγελματίας στο μπέιζμπολ αλλά αργότερα στράφηκε στη δημοσιογραφία.

Είχε παντρευτεί τέσσερις φορές δύο από τις γυναίκες του ήταν οι ηθοποιοί ΛέσλιΑν Ντάοουν και Ζαν Μορώ- και είχε αποκτήσει δύο γιους.


Ειδήσεις σήμερα:

Κίνημα της Πετσέτας - Κέρκυρα: 5 μαγαζιά είχαν κάνει παράνομη κατάληψη με ομπρελοκαθίσματα σε παραλίες - Δείτε βίντεο

Ρόδος: «Πάγωσαν» οι φίλοι της 24χρονης Κωνσταντίνας όταν την είδαν να καταρρέει πάνω στο πιάνο την ώρα που έπαιζε

Κορωνοϊός: Καλπάζει η υποπαραλλαγή «Eris» - Ανησυχούμε για έναν δύσκολο χειμώνα, λέει ο Τζανάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης