Λίνα Μενδώνη: Παρακολουθούμε με προσοχή την κλοπή και φθορά αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο

Λίνα Μενδώνη: Παρακολουθούμε με προσοχή την κλοπή και φθορά αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο

Πρωταγωνιστής του σκανδάλου είναι ο υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες,  Πίτερ Χιγκς

Λίνα Μενδώνη: Παρακολουθούμε με προσοχή την κλοπή και φθορά αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο
Με πολύ μεγάλη προσοχή παρακολουθεί η Ελλάδα όσα έχουν αποκαλυφθεί για το Βρετανικό Μουσείο και τις κλοπές και φθορές από τον 56χρονο συντηρητή Πίτερ Χιγκς, όπως δήλωσε το πρωί της Παρασκευής η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κυρία Μενδώνη χαρακτήρισε «λυπηρό» και «ιδιαίτερα σοβαρό» το γεγονός με πρωταγωνιστή τον επί 30 χρόνια εργαζόμενο στο Βρετανικό Μουσείο και μάλιστα στο τμήμα των ελληνικών αρχαιοτήτων.

Η δήλωση Μενδώνη μετά από ερώτηση ξένου δημοσιογράφου

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος».

Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου

Ο Πίτερ Χιγκς, ο οποίος απολύθηκε πριν από εβδομάδες από τη θέση του επιμελητή των πολιτισμών της Μεσογείου, θεωρείται διακεκριμένος ειδικός στις αρχαιότητες, ο οποίος μάλιστα έχει γράψει βιβλία που συνοδεύουν ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις του μουσείου. Ανήκε, επίσης, σε ομάδα του Μουσείου που εντόπιζε κλεμμένες αρχαιότητες και τις επέστρεφε στις χώρες όπου ανήκαν ή τις εξέθετε στο Λονδίνο.

Κλείσιμο
Ο Χιγκς εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο από το 1993 και σε συνέντευξή του, το 2022, είχε εξομολογηθεί ότι οι συχνές επισκέψεις στο Μουσείο με τους γονείς του όσο ήταν παιδί είχαν εξάψει τη φαντασία του και για αυτό σπούδασε αρχαιολογία.

Η απόφαση για την απόλυσή του ήρθε μετά τις κατηγορίες από τους προϊσταμένους του ότι έκλεψε αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κοσμήματα από χρυσό, ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί, που χρονολογούνταν από το 1.500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Σημειώνεται ότι τα αντικείμενα δεν ανήκαν στις εκθέσεις του Μουσείου, αλλά ήταν διαθέσιμα στους ερευνητές.

Τα αντικείμενα ήταν εξαφανισμένα από τα θησαυροφυλάκια του μουσείου επί σειρά ετών. Ορισμένα είχαν βγει προς πώληση στο eBay από το 2016. Σημειώνεται ότι τα αντικείμενα που είχαν βγει προς πώληση συμπεριλαμβάνονταν στους καταλόγους, οπότε είναι εύκολο να εντοπιστούν.

Ο Χιγκς χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο στο eBay αλλά τα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγούσαν στον λογαριασμό του στο Twitter όπου έγραφε με το πραγματικό του όνομα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς οι κριτικές στο διαδίκτυο «ξυπνούν» τους ελέγχους της ΑΑΔΕ - Στα ραντάρ μέχρι και το Marketplac

Οι «βατοί» αντίπαλοι Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ μια ανάσα πριν τους ομίλους - Ο αστερίσκος της ΑΕΚ

Φίλη της Μαντόνα «πρόδωσε» πώς είναι στα 65 της η διάσημη τραγουδίστρια - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης