Λονδίνο: Το μουσείο V&A υπέγραψε ιστορική συμφωνία με την Υεμένη για την προστασία και τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων

Λονδίνο: Το μουσείο V&A υπέγραψε ιστορική συμφωνία με την Υεμένη για την προστασία και τον επαναπατρισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων

Πρόκειται για τέσσερα νεκρικά προσωπεία που είχαν κλαπεί από αρχαία νεκρόπολη

looted_Yemeni_funeral_stones
Σε μια περίοδο που οι φωνές για τον επαναπατρισμό των παράνομα εξαχθέντων αρχαιοτήτων όλο και δυναμώνουν, το Μουσείο Victoria & Albert (V&A) του Λονδίνου δείχνει τον σωστό δρόμο σχετικά με τη διαχείριση των κλεμμένων και λεηλατημένων πολιτιστικών αγαθών, όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα και πολλά ακόμη. Χθες η διεύθυνση του μουσείου υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με την Υεμένη, με αφορμή τέσσερα αρχαία νεκρικά προσωπεία τα οποία βρέθηκαν σε κατάστημα ειδών τέχνης της βρετανικής πρωτεύουσας, παραδόθηκαν στις αρχές και θα παραμείνουν προσωρινά στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στον τόπο προέλευσής τους.

Πρόκειται για τέσσερις πέτρινες στήλες με νεκρικά προσωπεία τα οποία χρονολογούνται στο δεύτερο μισό της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και προέρχονται από αρχαία νεκρόπολη της Υεμένης που έχει λεηλατηθεί τα τελευταία χρόνια στη διάρκεια που εμφυλίου πολέμου που έχει ξεσπάσει, από το 2014 στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της ειδικής αστυνομικής μονάδας που ερευνά υποθέσεις παράνομης διακίνησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, ένας λάτρης της αρχαιολογίας αναγνωρίζοντας την προέλευση αλλά και την αξία των αντικειμένων, σε συνεννόηση με τον πωλητή του καταστήματος όπου βρέθηκαν, ειδοποίησε τις αρχές στις οποίες και παραδόθηκαν.

looted_Yemeni_funeral_stones_-_symfonia
Οι εκπρόσωποι του μουσείου και της Υεμένης μετά την υπογραφή της συμφωνίας
Κλείσιμο

Εν συνεχεία το μουσείο V&A, στο πλαίσιο του προγράμματός του με τίτλο «Culture in Crisis», το οποίο στοχεύει στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και υποστηρίζει χώρες των οποίων τα πολιτιστικά αγαθά κινδυνεύουν, ανέλαβε την προσωρινή φύλαξη των νεκρικών προσωπείων τα οποία μάλιστα θα μελετήσει και θα εκθέσει στο κοινό, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους.

Οι εκπρόσωποι του μουσείου χαρακτήρισαν τη συμφωνία αυτή ως μοναδική καθώς συνδυάζει την προστασία των αρχαιοτήτων με την παρουσίασή τους στο κοινό αλλά και τον επαναπατρισμό τους. «Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να εκτιμήσει αυτά τα εξαιρετικά δείγματα πολιτισμού και δημιουργικότητας της Υεμένης, προτού επαναπατριστούν, και να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα του V&A «Culture in Crisis» συμβάλλει στον περιορισμό του παράνομου εμπορίου λεηλατημένων αντικειμένων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Τρίστμαν Χαντ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Υεμένης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Τσάρλς Χάρπερ, υπογράμμισε πως «οι τέχνες και ο πολιτισμός μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς συγκρούσεις».

Οι τέσσερις στήλες με τα νεκρικά προσωπεία προγραμματίζεται να εκτεθούν μέσα στο 2025 σε ένα από τους δύο νέους χώρους του V&A που κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στο ανατολικό Λονδίνο.


Ειδήσεις σήμερα:

Ταυτοποιήθηκαν τα έξι θύματα της εκτέλεσης στη Λούτσα - Βρέθηκε και δεύτερο κρησφύγετό τους

«Εικονομαχία» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Μακρόνησο - Σύννεφα διάσπασης, «πυροσβέστης» η Αχτσιόγλου και βολές Τσακαλώτου

«Σε κανέναν κουβέντα παιδιά» - Νέο ηχητικό από τους ασυρμάτους του Blue Horizon
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης