Δωδεκάνησα: «Μπαράζ» πολιτιστικών έργων σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Στο πλαίσιο του μεγάλου αναπτυξιακού σχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με στόχο αποκατάσταση, την ανάδειξη και την παράδοση στο κοινό του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος των Δωδεκανήσων. Μέχρι το 2027 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί περί τα 40 έργα ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 70.000.000 ευρώ και θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο από το Ταμείου Ανάκαμψης.

Από τα πρώτα έργα του προγράμματος που ολοκληρώθηκανίναι η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου Ρόδου, ένα περιαστικό περιβαλλοντικό πάρκο που περιλαμβάνει αρχαία και παλαιοχριστιανικά κτιριακά λείψανα, ερείπια Βυζαντινού κάστρου με προσκτίσματα της Ιπποτοκρατίας και της Ιταλοκρατίας, μεσαιωνικό ναό, ιταλικό μοναστήρι και το ναό του Αγίου Γεώργιου του «Χωστού», του 15ου αι.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλερήμου


Κατά την διάρκεια των εργασιών, το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε 1.350.000 ευρώ, συντηρήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν τα υπάρχοντα κτήρια στο βυζαντινό κάστρο ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν νέες εκθεσιακές υποδομές και χώροι φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ανάμεσά τους και ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Χωστού, που θεωρείται ταφικό παρεκκλήσι, επιφανούς φράγκικης οικογένειας.

Επιπλέον το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου έχει καταστεί πλέον προσβάσιμο σε εμποδιζόμενα άτομα ενώ δημιουργήθηκαν νέα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, ομβρίων υδάτων και πυρόσβεσης.

Στην επίσημη τελετής παράδοσης το παρών έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ολοκληρωμένης προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, που ολοκληρώνεται με την συντήρηση, την ανάδειξή τους και την απόδοσή τους στο κοινό, για την αυτογνωσία και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών αλλά και για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη: «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συγκρούονται δύο κόσμοι: «Οι υγιείς δυνάμεις που εργάζονται, προσφέρουν και επενδύουν σε μια Ελλάδα που κερδίζει πίσω τα παιδιά του brain drain, μια Ελλάδα που προχωρεί δυναμικά μπροστά με ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης» και αυτοί «που πρωτίστως είναι οχυρωμένοι στα προσωπικά τους συμφέροντα, επιμένουν σε ένα status, που ευνοεί πρωτίστως τους ίδιους και προσπαθούν, κρατώντας κεκτημένα, να κρατήσουν την Ελλάδα πίσω, σε παρωχημένα σχήματα» τόνισε η ίδια.

Η Λίνα Μενδώνη στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου Ρόδου


Τα άλλα έργα πολιτισμού στα Δωδεκάνησα

Ένα επίσης σημαντικό τοπόσημο της Ρόδου, το Μεσσαιωνικό Φρούριο του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται υπό συντήρηση και αναστήλωση και οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2025 οπότε και θα παραδοθεί στο κοινό παρέχοντας, παράλληλα, και την δυνατότητα φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνεται στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, που υπεγράφη τον Μάιο 2023, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δωδεκανήσου και του Δήμου Ροδίων. Στο ίδιο πλαίσιο θα υλοποιηθούν κι άλλα σημαντικά έργα, όπως η ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Νεωρίων και των Μεσαιωνικών Κήπων του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου με την παράλληλη δημιουργία υπαίθριας γλυπτοθήκης, και στην Aρχαία Aκρόπολη Ρόδου.

Επιπλέον, αποκαθίστανται και αναδεικνύονται το Οθωμανικό Αρχοντικό Χασάν Μπέη και το τέμενος Ρετζέπ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το Ιστορικό Νεκροταφείο του Μουράτ Ρεΐς, οι επιθαλάσσιες οχυρώσεις της πόλης της Ρόδου, από τον πύργο του Naillac έως τον μόλο των Μύλων, ενώ δημιουργείται υπαίθριο μουσείο το μόλο των Μύλων της πόλης της Ρόδου.

Παράλληλα, στην Κω ανακατασκευάζονται η Ιταλική Στοά και Υπαίθρια Γλυπτοθήκη του Κάστρου Νεραντζιάς ενώ αποκαθίστανται οι ζημιές που είχαν προκληθεί από σεισμό στις μεσαιωνικές οχυρώσεις του νησιού.

Στην Χάλκη αποκαθίσταται και αναδεικνύεται η Παναγιά Χωριανή που βρίσκεται στο Κάστρο ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Χάλκης συντηρείται, γίνεται προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ και αποκτά ηλεκτρονικό εξοπλισμό τεκμηρίωσης.

Τέλος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγαθονησίου κατασκευάζεται αύλειος χώρος, εξοπλίζονται οι εκθεσιακοί του χώροι και προετοιμάζεται έκθεση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Πέμπτη - Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου για την κακοκαιρία Elias

New York Times για την Ελλάδα: Ανθεί μετά από μία δεκαετία, είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης


Κασσελάκης μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα: Τον τιμώ, ελπίζω να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr