Μονή Οσίου Λουκά: Επισπεύδονται από το Υπουργείο Πολιτισμού οι εργασίες αποκατάστασης και θωράκισης

Βασική προτεραιτότητα ο καθαρισμός και η αποκατάσταση της νοτιοανατολικής πτέρυγας που επλήγη από την πυρκαγιά του Αυγούστου

Σε άμεσο καθαρισμό και αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο ερειπωμένο κελί του Ιωάσαφ (19ος αι.) από την πυρκαγιά του Αυγούστου αλλά και σε εργασίες αποκατάστασης, υποστήριξης και πυρασφάλειας του συνόλου των χώρων της Μονής του Οσίου Λουκά, μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, κρίθηκε αναγκαία η αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης της μελέτης αποκατάστασης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του Μοναστηριού, όπου βρίσκεται το κελί του Ιωάσαφ , η οποία εκπονείται τον τελευταίο χρόνο από τους καθηγητές του Ε.Μ.Π. Χαράλαμπο Μουζάκη και Ελευθερία Τσακανίκα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Τίμο Κουιμτζόγλου, κατ΄εντολή της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας. Μετά την πλήρη αποκατάστασή της η πτέρυγα αυτή θα φιλοξενήσει τη Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού.

Παράλληλα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ ανέλαβε -σε συνεργασία με τους μελετητές- την εκπόνηση της μελέτης υποστήλωσης, αντιστήριξης και τοποθέτησης στεγάστρου στο διώροφο κελί, και ακολούθως των συνεπαγόμενων εργασιών για την προστασία του εναπομείναντος κελύφους, αλλά κυρίως την ασφάλεια των μελετητών, που πρέπει να εισέλθουν στο κτήριο, ώστε να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες μελέτες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας ανέλαβε την εκπόνηση γεωτεχνικής και γεωφυσικής μελέτης, ώστε να μπορούν να ληφθούν τα δεδομένα για την ολοκλήρωση όλων των μελετών, αλλά και μέτρα σταθεροποίησης των πρανών του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης, προχωρεί η ολοκλήρωση της μελέτης της αντικεραυνικής προστασίας του συνόλου του μοναστηριακού συγκροτήματος μετά τις κατευθύνσεις που έδωσε το ΚΑΣ, κατά την εξέταση της προμελέτης σε πρόσφατη συνεδρίαση του.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αντιπυρικής πρόληψης και θωράκισης της Μονής, ολοκληρώνεται η εκπόνηση της σχετικής μελέτης για την τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας των Υπουργείων Πολιτισμού και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Προϋπόθεση για την υλοποίηση της μελέτης αποτελεί η διερεύνηση της αύξησης ισχύος της ύδρευσης της Μονής, που αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου Δήμου. Η σχετική μελέτη είναι σε εξέλιξη.

Το θέμα της καθολικής προσβασιμότητας της Μονής σε ΑμεΑ και γενικά εμποδιζόμενα άτομα εξετάστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Η ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης προχωρεί λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου. Προκειμένου να μην υπάρξει αλλοίωση του τοπίου, προκρίθηκε η χρήση μηχανικών μέσων, καθώς και η ήπια βελτίωση του λιθόστρωτου, ώστε να είναι δυνατή η κίνηση αμαξιδίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Live update με τις τελευταίες εξελίξεις σε Ισραήλ και Γάζα - Σειρήνες σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ

Αχιλλέας Μπέος: Νέο χυδαίο παραλλήρημα - «Δεν ήταν λάθος η δήλωσή μου, αφνικά θα πρέπει να έχουμε δίπλα μας όλοι έναν ράφτη;»

ΕΝΦΙΑ: Μείωση για τους φορολογούμενους - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr