Βόρεια Εύβοια: Η καρδιά του πολιτισμού χτύπησε δυνατά - Νότα αισιοδοξίας η συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου - Φωτογραφίες

Βόρεια Εύβοια: Η καρδιά του πολιτισμού χτύπησε δυνατά - Νότα αισιοδοξίας η συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου - Φωτογραφίες

Το protothema.gr βρέθηκε για δεύτερη χρονιά στις εκδηλώσεις του προγράμματος που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Tsaligopouloi_Evoia_1
Η καρδιά του πολιτισμού χτύπησε δυνατά, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια. Εκεί, στον πανέμορφο τόπο που δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το 2021, και πριν ακόμη προλάβει για επουλώσει τις πληγές του δέχτηκε, τον Σεπτέμβριο, ένα ακόμη σκληρό χτύπημα από τις πρωτοφανούς έντασης πλημμύρες, η μουσική, με την τεράστια δύναμη που διαθέτει, ήρθε να προσφέρει παρηγοριά, ελπίδα και αισιοδοξία.

Tsaligopouloi_Evoia_4


Πιστό στην υπόσχεση που είχε δώσει πέρσι πως το κοινωνικό πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια–Οι γέφυρες της μουσικής» θα έχει συνέχεια, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μαζί του κι εμείς, ξαναβρεθήκαμε στα ίδια μέρη, και διαπιστώσαμε,  ιδίοις όμμασι, τη μεγάλη δίψα των κατοίκων των απομονωμένων περιοχών, μικρών και μεγάλων, για πολιτιστική αναζωογόνηση αλλά και το πόσο θετικά επιδρά η ενεργή παρουσία της μουσικής στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Κλείσιμο
Tsaligopouloi_Evoia_7


Σάββατο βράδυ και στις Ροβιές, στην κεντρική πλατεία, δεν πέφτει καρφίτσα. Περίπου 1000 άτομα από κάθε γωνιά της Βόρειας Εύβοιας, έχουν γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο περιμένοντας να παρακολουθήσουν την προγραμματισμένη συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Κι όταν εκείνη εμφανίζεται, όχι σε μια συνηθισμένη υπερυψωμένη σκηνή, αλλά σε ένα χαλί που έχει στρωθεί στο τσιμέντο, σε απόσταση αναπνοής από τις πρώτες σειρές των θεατών, ο κόσμος τήν καλωσορίζει χαρίζοντάς της ένα ζεστό χειροκρότημα.

Tsaligopouloi_Evoia_9


«Εμείς, κόντρα σε φωτιές και πλημμύρες, είμαστε εδώ, με το τραγούδι που μάς δίνει ελπίδα» λέει η ερμηνεύτρια δηλώνοντας το δυναμικό παρών σε έναν τόπο που έχει περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια και εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους του που έχουν δοκιμαστεί σκληρά.

Κι αν κρίνουμε από την εξέλιξη της βραδιάς, η Ελένη Τσαλιγοπούλου είχε απόλυτο δίκιο. Η ελπίδα, η αισιοδοξία και τα χαμόγελα ήρθαν μέσα από από τα τραγούδια. Σιγά – σιγά, όσο η ώρα περνούσε ο κόσμος παρασυρόταν από τους ρυθμούς και τις μελωδίες. Σιγοτραγούδαγε τους στίχους από τις επιτυχίες της προσωπικής δισκογραφίας της, τα «Παιδιά των δρόμων», το «Είναι εντάξει μαζί μου», το «Πιάσε με», το «Δε μάς συγχωρώ», τις «Χίλιες σιωπές». Και λίγο αργότερα χαλάρωσε ακόμη περισσότερο και ήρθε στο κέφι με τα παραδοσιακά και τα σμυρναίικα τραγούδια όπως τα «Σάλα, σάλα», «Τι σε μέλλει εσένανε», «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» και σηκώθηκε από τις καρέκλες του για να χορέψει με τα αγαπημένα λαϊκά κομμάτια όπως τα «Μην περιμένεις πια», «Γιατί γλυκιά μου κλαις», «Μην κάνεις όνειρα τρελά», «Τα παιδιά της γειτονιάς σου με πειράζουμε», «Παξιμαδοκλέφτρα», «Καραπιπερίμ», Γιατί γλυκιά μου κλαις»…

Tsaligopouloi_Evoia_8


Η Ελένη Τσαλιγοπούλου έδινε με το ντέφι της τον ρυθμό κι όλοι έγιναν μια μεγάλη παρέα, μια οικογένεια, που ξορκίζει τις δύσκολες στιγμές με το ελληνικό, εξαγνιστικό μουσικό γλέντι. Οι αγκαλιές και οι ευχαριστίες του κόσμου προς στην τραγουδίστρια, στο φινάλε της βραδιάς, ήταν η περίτρανη απόδειξη πως ο στόχος είχε επιτευχθεί. Εκείνο το βράδυ, όλοι έφυγαν με τις ψυχές τους πιο ανάλαφρες….

Tsaligopouloi_Evoia_2


Τα παιδιά της Βόρειας Εύβοιας έγιναν μουσικοί

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συναυλίας της Ελένης Τσαλιγοπούλου βρεθήκαμε στο δημοτικό του χωριού Λίμνη προκειμένου να παρακολουθήσουμε ένα από εκπαιδευτικά προγράμματα που παρουσιάστηκαν σε σχολεία με τη ενεργή συμμετοχή των μικρών μαθητών που διψούν για μάθηση και νέα ερεθίσματα.

Όπως μάς εξήγησε ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, διακεκριμένος συνθέτης, επικεφαλής του κύκλου «Γέφυρες» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αλλά και ψυχή του προγράμματος «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια», αυτή τη φορά επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ένα μοντέλο μαθήματος το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί. Πήραν ως βάση τη βραβευμένη με Όσκαρ βωβή ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Χρυσοθήρας» και έδειξαν πόσο διαφορετικές μοιάζουν οι σκηνές του όταν συνοδεύονται από ζωντανή μουσική.

Boreia_Evoia_-_ekpaideytika


Αρχικά βλέπουμε τις σκηνές της ταινίας βουβές. Στη συνέχεια ο συνθέτης Ανδρέας Ζαφειρόπουλος παίζει μελωδίες διαφορετικού ύφους στα πλήκτρα συνοδεύοντας τις βουβές εικόνες. Τα παιδιά συμμετέχουν χρησιμοποιώντας κρουστά όργανα και ακολουθούν τον ρυθμό που που τούς έχει υποδειχθεί. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό. Οι μαθητές αλλά και οι ενήλικες που παρακολουθούν εντυπωσιάζονται από το πώς η μουσική εξηγεί τις προθέσεις του δημιουργού, υπογραμμίζει τα συναισθήματα και κάνει τις εικόνες πιο ζωντανές.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν 90 παιδιά από δημοτικά σχολεία της περιοχής ενώ παρουσιάστηκε και ένα δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου τα νεαρά μέλη της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Κώστα Ηλιάδη, παρουσίασαν στους μαθητές τα μουσικά όργανα, τούς εισήγαγαν στις έννοιες της ενορχήστρωσης και πρότειναν μια μουσική διαδρομή αντίστροφα στον χρόνο με πολύ χιούμορ και κατανοητά μουσικά παραδείγματα, πέρα από τα ακαδημαϊκά στερεότυπα.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, εξάλλου, έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα συναυλίες, του Μανώλη Μητσιά και της Χριστίνας Μπελμέζου.

Το σχέδιο χρηματοδοτείται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο. Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, τους Δήμους Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας και Ιστιαίας–Αιδηψού καθώς και με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης