Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας: Ήρθαν στο φως σημαντικά ρωμαϊκά ευρήματα

Τι δηλώνει η Λίνα Μενδώνη σχετικά με την απαίτηση του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, να διακοπούν τα έργα στη Βασιλίσσης Όλγας μέχρι να αναλάβει καθήκοντα

Ένα εντυπωσιακών διαστάσεων ρωμαίκό συγκρότημα - βίλα, πιθανότατα του 2ου μ.Χ. αιώνα, με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση, αλλά επιγραφές, γλυτπά και ένας βωμίσκος του Απόλλωνα είναι ανάμεσα στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως, στην καρδιά της Αθήνας, κατά την διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται παράλληλα με το έργο της ανάπλασης και της διαμόρφωσης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.



Συγκεκριμένα, στα βόρεια του Ολυμπιείου, στην περιοχή όπου είχαν ερευνηθεί από τον Στέφανο Κουμανούδη, (1888-9) τμήματα οικοδομήματος των αυτοκρατορικών χρόνων, αποκαλύφθηκε τώρα το νότιο τμήμα του ίδιου οικοδομήματος. Η επίστεψη των τοίχων αποκαλύφθηκε αμέσως κάτω από το πλακόστρωτο των πεζοδρομίων και του ασφαλτοτάπητα, ενώ οι τοίχοι όλων των χώρων επεκτείνονται σε περιοχές, όπου δεν είναι εφικτή η συνέχιση της έρευνας. Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί παρά μόνο ένα τμήμα του, είναι σαφές ότι πρόκειται για συγκρότημα με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, σε ορισμένα εκ των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση με γεωμετρικά μοτίβα. Τα κινητά ευρήματα επιβεβαιώνουν τη χρονολόγηση του οικοδομήματος στον 2ο αιώνα μ.Χ., περίοδο κατά την οποία ο αυτοκράτορας Αδριανός μερίμνησε για την επέκταση της πόλης προς τα Ανατολικά.

Το οικοδόμημα γνώρισε και δεύτερη οικοδομική φάση, κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 21 επιγραφές και γλυπτά (Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου Πανός, Σατύρου και χορευτριών), καθώς και βωμίσκος των μέσων του 1ου αι. μ.Χ. αφιερωμένος στον Απόλλωνα .

Κατά τη ίδια έρευνα εντοπίστηκαν στον χώρο, νότια του Ζαππείου Μεγάρου, τμήματα οικοδομήματος, τα οποία πιθανώς συνδέονται με το μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό που είχε επίσης μερικώς ερευνηθεί το 1873- 4 και το οποίο, σύμφωνα με τον Ιωάννη Τραυλό, ίσως είναι αυτό που έχει περιγράψει ο Λουκιανός, στο έργο του Ιππίας.

Η διαφωνία Μπακογιάννη – Δούκα για το έργο και οι δηλώσεις Μενδώνη

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας ζήτησε χθες, κατά την διάρκεια συνάντησης στην οποία παρέστη και ο αρχιτέκτονας που έχει κάνει τη μελέτη του έργου, να σταματήσουν τα έργα μέχρι να αναλάβει καθήκοντα στην αρχή του του 2024 επικαλούμενος παράπονα των κατοίκων του Παγκρατίου και της Πλάκας εξαιτίας των κυκλοφπριακών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Ο Κώστας Μπακογιάννης επέμεινε ωστόσο πως το έργο δεν μπορεί να σταματήσει στη μέση.

Αναφερόμενη στο θέμα, κατά την διάρκεια συνέντευξής της στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100.3, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν άμεσο λόγο έχουν τον πρώτο λόγο, θα έλεγα και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι βρισκόμαστε μέσα σε έναν μείζονα αρχαιολογικό χώρο. Καταρχάς να πω ότι η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας δεν είναι κάτι που ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπακογιάννη. Αυτό ήταν ένα παλιό σχέδιο το οποίο είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 2000, διότι συμπεριλαμβανόταν στα βασικά έργα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Για διάφορους λόγους, αν έχουμε λίγο χρόνο, μπορώ να τους πω, δεν έγινε το κομμάτι αυτό της Βασιλίσσης Όλγας, δεν πεζοδρομήθηκε, όπως συνέβη με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με την Αποστόλου Παύλου, με την Ερμού από ένα σημείο και μετά κ.λπ. Αυτό ήταν ένα έργο που το προετοίμαζαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.».

Σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα η Υπουργός Πολιτισμού εξήγησε: «...Έχει αφαιρεθεί ο ασφαλτοτάπητας και έχουμε βρεθεί μπροστά σε μια εντυπωσιακών διαστάσεων ρωμαϊκή βίλα. Αυτά δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε και μιλώ μόνο για την αρχαιολογική πλευρά του ζητήματος, διότι εδώ έχουμε και πρακτικά θέματα. Οι μελέτες έχουν γίνει, έχουν εγκριθεί και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τον Δήμο Αθηναίων, από όλα τα όργανα που έπρεπε να εγκριθούν. Η μελέτη του κυρίου Προβελέγγιου ήταν μια πάρα πολύ καλή μελέτη και γι’ αυτό προχώρησε. Το έργο είχε δημοπρατηθεί, έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Δεν μπορεί σε αυτά τα πράγματα, δηλαδή, τι θα κάνουμε μετά; Εγώ αφαιρώ το αρχαιολογικό μέρος, θα πληρώνουμε ρήτρες στον ανάδοχο, γιατί εμείς κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι κακώς ξεκινήσαμε να κάνουμε ένα έργο;»

Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε επίσης πως κατανοεί τα παράπονα των κατοίκων του αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια κατάλληλη λύση: «Εγώ δε λέω ότι μπορεί οι κάτοικοι της Πλάκας και οι κάτοικοι του Παγκρατίου να μην έχουν κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό καταργώντας κάτι καλό για την πόλη. Εντέλει, τι Αθήνα θέλουμε; Εγώ δέχομαι ότι έχουν δίκιο, να βρούμε λοιπόν, η πολιτεία σε συνεργασία με τον Δήμο, να κάνει την κατάλληλη μελέτη και το κατάλληλο έργο, ώστε οι άνθρωποι να διευκολύνονται.»


Ειδήσεις σήμερα:

«Μπορεί να ήταν άρρωστη αλλά είχε όρεξη για ζωή», λένε γείτονες της 42χρονης που δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στη Θεσσαλονίκη

Φωτογραφίες από το σημείο που έπεσε η 43χρονη μητέρα στην Καλαμάτα - «Τίναζε ένα χαλί προτού βρεθεί στο κενό» λένε μάρτυρες


Ήρθη η ασυλία Πολάκη: Αν δικαιωθώ δικαστικά, να παραιτηθεί ο Μαντάς – Πλεύρης: Αν δικαιωθεί ο Μαντάς θα παραιτηθείτε;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr