Καμίλ Ο'Σάλλιβαν: Από την Ιρλανδία με ψυχή

Καμίλ Ο'Σάλλιβαν: Από την Ιρλανδία με ψυχή

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια έρχεται από το Δουβλίνο στην Αθήνα για τέσσερα live φέρνοντας στις αποσκευές της διασκευές των αγαπημένων της τραγουδοποιών και θυμάται την τελευταία επίσκεψή της στην πόλη, όταν ήταν – κυριολεκτικά- μια άλλη.

Camil_o_Saliva_1
Η Καμίλ Ο'Σάλλιβαν είναι ειλικρινής τύπος. Όχι μόνο επειδή εξηγεί πως κάθε φορά συμπεριφέρεται και δρα στη σκηνή, όπως ακριβώς νιώθει, αφήνοντας το συναίσθημα των τραγουδιών που ερμηνεύει να κυριαρχεί και να την καθοδηγεί, αλλά και γιατί διευκρινίζει από την αρχή της κουβέντας μας πως είναι πολυλογού. Αλλά τουλάχιστον έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να αφηγηθεί. Μισή Ιρλανδή, μισή Γαλλίδα η ηθοποιός και τραγουδίστρια έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Τουλάχιστον με την καλλιτεχνική ταυτότητά της – για τέσσερις εμφανίσεις στη σκηνή του Half Note Jazz Club (24-27/11).

Camil_o_Saliva_4

Την προηγούμενη φορά που ήταν στα μέρη της η Καμίλ συστηνόταν ως αρχιτέκτονας – βραβευμένη μάλιστα- και θυμάται τον εαυτό της να κάθεται στη σκιά του ιερού βράχου και να κάνει στο σημειωματάριό της σκαριφήματα του Παρθενώνα – το λες και επαγγελματική διαστροφή. «Είναι η πρώτη φορά που θα παίξω στην Αθήνα. Είχα ξανάρθει όταν ήμουν αρχιτέκτοντας. Η συγκάτοικός μου στην Αγγλία τότε ήταν Ελληνίδα, την έλεγαν Αλεξάνδρα και είχα έρθει στην Ελλάδα για να επισκεφτώ την οικογένειά της», εξιστορεί. «Τότε ήμουν αρχιτέκτονας. Τώρα είμαι τραγουδίστρια και ηθοποιός. Και τραγουδάω ως επί το πλείστον διασκευές. Εκείνο που λένε συνήθως για μένα είναι πως όταν με βλέπουν στη σκηνή είναι σαν να παρακολουθούν είκοσι διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτό που μου αρέσει είναι να αφηγούμε τις ιστορίες των τραγουδιών. Μπορώ να είμαι πολύ στατική στη σκηνή, αλλά μπορώ να είμαι και απίστευτα υπερκινητική και επικοινωνιακή με το κοινό. Μετά τον Covid αποφάσισα να είμαι ακόμα πιο ανοιχτή, πιο πολύ ο εαυτός μου στη σκηνή. Νομίζω ότι το πιο ωραίο στοιχείο στις εμφανίσεις μου είναι ότι ποτέ δεν ξέρει κανείς τι να περιμένει. Τη μία στιγμή τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ ήρεμα και συναισθηματικά και την αμέσως επόμενη να υπάρχει κίνηση, χαρά και δυναμική. Τι άλλο πρέπει να ξέρετε για μένα; Ότι έχω τρομερό άγχος κάθε φορά πριν βγω στη σκηνή. Σχεδόν φοβάμαι. Αλλά με το που συναντιέμαι με το κοινό είναι σαν να ζωντανεύω κάθε φορά. Και να ξεχνιέμαι», λέει. Μεταξύ σοβαρού και αστείου λέει πως διάλεξε να κάνει μια λάθος ή τουλάχιστον μια κόντρα δουλειά σε σχέση με τον εσωστρεφή χαρακτήρα της.

Κλείσιμο
Camil_o_Salivan_3


Πάντως, ομολογουμένως την κάνει καλά. Σε αυτό συντείνουν οι κριτικές για τις ερμηνείες της σε διασκευές τραγουδιών από τον Λέοναρντ Κόεν, τον Μπομπ Ντίλαν, τους Radiohead, τον Νικ Κέιβ, τον Κουρτ Βάιλ, τον αγαπημένο και καθοριστικό για την απόφασή της να ασχοληθεί με τη μουσική Ζακ Μπρελ. Δεν ήταν κάτι που το ονειρευόταν ή το φαντασιωνόταν από παιδί. «Μικρή ήθελα να γίνω ζωγράφος, σαν τη μητέρα μου», λέει. «Ποτέ μου δε σπούδασα μουσική. Και ποτέ ως παιδί δε μου άρεσε να τραγουδώ, να λέω ποιήματα, να εκτίθεμαι μπροστά σε κόσμο. Μάλλον δεν είμαι μια τυπική Ιρλανδή. Όμως μου άρεσε να τραγουδώ όταν ήμουν μόνη. Στις λύπες αλλά και στις χαρές μου». Κομβική για την απόφασή της να στραφεί στη μουσική ήταν η μετοίκησή της για ένα χρόνο στο Βερολίνο όταν ακόμα ήταν φοιτήτρια αρχιτεκτονικής. Εκεί μυήθηκε στην ατμόσφαιρα και τη φιλοσοφία του καμπαρέ κι έδωσε τα πρώτα live της. Όμως πραγματικό κίνητρο για να αποφασίσει να αλλάξει 180ο την ζωή της ήταν ένα αυτοκινητικό ατύχημα που είχε το 1999.

«Δε θα είχα ποτέ την αυτοπεποίθηση να αφήσω τη δουλειά μου ως αρχιτέκτοντας και να ασχοληθώ με τη μουσική, αν το 1999 δεν είχα εμπλακεί σε ένα σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα. Ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι υπήρχε η Καμίλ πριν και η Καμίλ μετά. Τότε κατάλαβα ότι έχουμε μια ευκαιρία στην ζωή για να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Εμένα μου είχε δοθεί μια δεύτερη και δεν μπορούσα να την αγνοήσω». Η νοσηλεία και η αποκατάστασή της πήρε καιρό. Επιστρέφοντας στην αληθινή ζωή και στη ρουτίνα της στο Δουβλίνο η Ο'Σάλλιβαν είχε μια κομβική συνάντηση με την Άγκες Μπερνέλ. «Τη συνάντησα όταν ήταν 78 ετών σε ένα club. Έπινε ουίσκι και κάπνιζε. Την πλησίασα και τη ρώτησα αν θεωρούσε πως μπορούσα να γίνω τραγουδιστρια, μολονότι δεν είχα σπουδάσει τραγούδι ή μουσική. “Το ζήτημα”, μου είπε, “είναι όχι αν τραγουδάς καλά, αλλά αν μπορείς να αφηγείσαι τις ιστορίες που λένε τραγούδια». Στην πραγματικότητα τη σπουδή μου στην μουσική την έκανα στην πράξη, τραγουδώντας σε πολλά μικρά clubs, μέσα από τα live μου μάθαινα. Νομίζω ότι ξεκίνησα να γίνομαι καλή τραγουδίστρια όταν οι σχέσεις μου άρχισαν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο», καταλήγει γελώντας.

Camil_o_Salivan_2


Εκτός από τις διασκευές αγαπημένων και συχνά εμβληματικών τραγουδιών – κυρίως ανδρών δημιουργών στα οποία εκείνη μπολιάζει θηλυκή ενέργεια και αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές τους- τις οποίες το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ιδίοις ωσί στις επικείμενες εμφανίσεις της, η Καμίλ Ο'Σάλλιβαν έχει κι ένα παράπλευρο ενδιαφέρον για τα καθ' ημάς. Υπήρξε για χρόνια σύντροφος του front-man των Waterboys, ενός αγαπημένου στη χώρα μας συγκροτήματος, Μάικ Σκοτ, με τον οποίο μάλιστα έχουν αποκτήσει μια 16χρονη σήμερα κόρη. Ενδιαφέρον έχει και η νυν σχέση με της με τον ηθοποιό Έινταν Γκίλεν, κατά κόσμον τον Little Finger από το «Game of Thrones», ο οποίος τη στιγμή της συζήτησής μας βγάζει τα σκουπίδια του σπιτικού τους στο δρόμο. Αν θα τη συνοδεύσει στο ταξίδι της στην Αθήνα; Είναι μάλλον αμφίβολο. Όμως η χαρισματικά επικοινωνιακή Καμίλ είναι αποφασισμένη να επιστρέψει μαζί με τον αγαπημένο της στη χώρα μας το καλοκαίρι – το καταλαβαίνεις από το ενδιαφέρον της να μάθει για τα άγνωστα και λιγότερο τουριστικά νησιά της Ελλάδας. Αλλά πριν από την καλοπέραση είναι τα live και οι εμφανίσεις της. Ή με μια λέξη η έκφραση, που επέχει θέση λέξης-κλειδιού στην ζωή της: «Τα πάντα στην ζωή μου έχουν να κάνουν με την έκφραση. Ξέρετε, ακόμα και όταν δούλευα ως αρχιτέκτονας ήμουν εκείνοι που αγαπούσαν οι οικοδόμοι και οι χτίστες. Εμφανιζόμουν στα εργοτάξια με χαμόγελο και λουλούδια στα μαλλιά».

Info: Στο Half Note Jazz Club, από τις 24 έως τις 27/11

Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη ο «δράκος» των Εξαρχείων: Είναι 23χρονος Σύρος - Είχε καταδικαστεί για απόπειρα βιασμού στα Γρεβενά

Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με τη Χαμάς

Ξύλο από την αστυνομία στο «Μαρακανά» - Καθυστέρησε η σέντρα στο Βραζιλία-Αργεντινή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης