Λίνα Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Είναι προϊόντα κλοπής - Διαφήμιση για το ελληνικό αίτημα η απρέπεια Σούνακ

Η υπουργός Πολιτισμού επιβεβαιώνει τη συνέχιση των συνομιλιών με το Βρετανικό Μουσείο

Τη συνέχιση των επαφών Ελλάδας – Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών που Παρθενώνα επιβεβαιώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως η απρεπής στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτσάκη, δημιούργησε μια εκ νέου δημοσιότητα επί του θέματος η οποία είναι υπέρ της ελληνικής πλευράς.

«Οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητώνται» ανέφερε η ίδια, στον ΣΚΑΙ 100.3, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις της μετά την διπλωματική εμπλοκή που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο, για την οποία είπε χαρακτηριστικά: «Η δημοσιότητα βοηθάει, σίγουρα. Επομένως, εξαιτίας αυτής της εσφαλμένης κίνησης του κ. Σούνακ, της απρεπούς συμπεριφοράς θα έλεγα, το ελληνικό αίτημα, της οριστικής επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών στο μουσείο της Ακρόπολης, δύο  μέρες βρίσκεται στην απόλυτη επικαιρότητα. Δημιουργείται ένα κλίμα και ενισχύεται αυτό το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί διεθνώς υπέρ του δίκαιου του ελληνικού αιτήματος ».

Εκφράζοντας για μία ακόμη φορά ξεκάθαρα την πάγια ελληνική θέση η Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε πως «τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής, βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής» προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα εντείνει τη διεκδίκησή της, εστιάζοντας στη βαρβαρότητα που έχουν υποστεί τα γλυπτά, όχι μόνο από τον Έλγιν αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσή τους: «Όταν τη δεκαετία του 1930 καταστράφηκε η πατίνα στη διάρκεια καθαρισμού με βούρτσες. Όταν τη δεκαετία του 1960 υπέστησαν φθορές, καθώς καλύφθηκαν με αραιωμένο κερί γλυκόλης πολυαιθυλενίου. Όταν τις δεκαετίες του 1970 μαθητές έπεσαν πάνω στα γλυπτά και αποσπάστηκε τμήμα της θραυσμένης οπλής αλόγου» σημείωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το αν μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης στη Βρετανία θα άλλαζε το κλίμα σε σχέση με το ζήτημα των Γλυπτών η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Σίγουρα το πολιτικό momentum είναι αυτό το οποίο μπορεί να δώσει και διέξοδο, αλλά είναι και ένα γενικότερο momentum. Θα δούμε. Η Βρετανία έχει εκλογές σε λίγους μήνες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Τα διαθέτουμε και τα δύο.»

Σχετικά με τους πιθανούς τρόπους διευθέτησης του ζητήματος των Γλυπτών και τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι στις κατά καιρούς συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών η Λίνα Μενδώνη ανάφερε: «Εφόσον τα Γλυπτά επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό το οποίο θα προκύψει, μπορεί η Ελλάδα να το καλύψει, οργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες και από το ντεπό που έχει το βρετανικό μουσείο, αλλά προφανώς και με αρχαιότητες, οι οποίες, με βάση τον αρχαιολογικό νόμο, μπορούν να δανείζονται για περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr