Lunar, Ο Τελευταίος Καστράτο: Ένα βιβλίο του Στάθη Β. Βλαχάκου

Lunar, Ο Τελευταίος Καστράτο: Ένα βιβλίο του Στάθη Β. Βλαχάκου

Το θέμα του βιβλίου, αναφέρεται στις ματωμένες σελίδες της Ιστορίας και στην επιμελημένη απόκρυψη για πολλά χρόνια του γεγονότος, των Καστράτων παιδιών

lunar
Στον 18ο αιώνα στην Νότιο Ιταλία κυρίως και λιγότερο στην Ισπανία, οι εκκλησιαστικές χορωδίες, αναζητούσαν ικανούς τενόρους, μιας και υπήρχε απαγόρευση στις γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτές. Έτσι κάποιοι διαταραγμένοι στους κόλπους της Καθολικής εκκλησίας, έψαξαν λύσεις στο θέμα που τους απασχολούσε και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τον κλήρο, προχωρούσαν σε ευνουχισμούς (castrazione) καλλίφωνων αγοριών, έναντι αδρής αμοιβής στους γονείς , παιδιών που προέρχονταν από ιδιαίτερα φτωχές οικογένειες.

Αποτελούσε σπάνιο είδος ένας φυσικός τενόρος, αφού ένας άνδρας με φυσιολογική ενδοκρινική ωρίμανση είναι αδύνατον να τραγουδήσει σε τέτοιο τονικό ύψος, δεδομένου ότι οι ορμόνες μεγεθύνουν τον λάρυγγα κάνοντας την φωνή πιο χαμηλή κατά την εφηβεία. Το Βατικανό ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής σε αυτή την φρίκη, γιατί αυτό που το ενδιέφερε περισσότερο από τις αθώες παιδικές ψυχές, ήταν η Ευρωπαϊκή λάμψη των χορωδιών του.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να τροφοδοτούνται οι εκκλησιαστικές χορωδίες, αδιαφορώντας για την τύχη των παιδιών, όπου η συντριπτική πλειοψηφία τους είχαν φρικτό τέλος. Αναφέρεται πως ένα ποσοστό 70-80% κατέληγε, είτε από ακατάσχετη αιμορραγία ή επιμόλυνση της χειρουργικής τομής.

Λίγοι έμειναν στην ιστορία σαν λαμπρές προσωπικότητες, όπως παραδείγματος χάριν ο Farinelli κατά κόσμον Carlo Broschi, οι υπόλοιποι στην αφάνεια και στην κοινωνική απομόνωση.
Κλείσιμο
Το βιβλίο αναφέρεται στον τελευταίο εναπομείναντα Καστράτο, που ζει απομονωμένος σε βαθιά γεράματα στην Ταρραγόνα της Ισπανίας και τον προσεγγίζει με σεβασμό ο πρωταγωνιστής του βιβλίου.
lunar_2
Ο συγγραφέας Στάθης Βλαχάκος
Προϊόν μυθοπλασίας και ιστορικά προσαρμοσμένο. Το βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελληνική, από τις εκδόσεις 24γράμματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης