Ρούντολφ Νουρέγιεφ: «Το μόνο πράγμα που με συνοδεύει είναι ο χορός μου, η ελευθερία του να υπάρχω»

Οι εξομολογήσεις του κορυφαίου χορευτή που ακούγονται στην παράσταση - αφιέρωμα που έρχεται στην Αθήνα

«Ήταν η μυρωδιά του δέρματός μου που άλλαζε, ήταν η προετοιμασία, πριν από κάθε μάθημα. Ήταν η απόδραση από το σχολείο και μετά από τη δουλειά στα χωράφια με τον πατέρα μου, γιατί ήμασταν δέκα αδέλφια. Να κάνεις δύο χιλιόμετρα με τα πόδια, για να πας στη σχολή χορού. Και όταν ήμουν εκεί...Η μυρωδιά της καμφοράς, του ξύλου, η στολή χορού...Ήμουν αετός στην κορυφή του κόσμου. Ο ποιητής ανάμεσα στους ποιητές. Ήμουν παντού και τα πάντα!!!Το μόνο πράγμα που με συνοδεύει είναι ο χορός μου. Η ελευθερία του να υπάρχω…»: Με τον παραπάνω συγκλονιστικά γλαφυρό τρόπο περιέγραφε την καρμική σχέση του με τον χορό ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο μεγαλύτερος σούπερ σταρ της χορευτικής τέχνης που άφησε εποχή.
Η μυθιστορηματική ζωή και η λαμπρή καριέρα του κορυφαίου κλασικού χορευτή του 20ού αιώνα θα αναβιώσει για δυο βραδιές, στις 19 και 20 Φεβρουαρίου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Καταξιωμένοι χορευτές από το Εθνικό Μπαλέτο της Τσεχίας ενώνουν τις δυνάμεις στην παράσταση – φαινόμενο «Rudolf – Άλμα προς την ελευθερία» ,την οποία έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 1 εκατ. θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο, και κάνει μια στάση στην Αθήνα στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας της.
Σκηνή από την παράσταση «Rudolf – Άλμα προς την ελευθερία»
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως άνθρωποι που συνδέθηκαν στενά με τον Νουρέγιεφ επεφύλαξαν εγκωμιαστικά σχόλια για την παράσταση αυτή η οποία θεωρείται ως το καλύτερο αφιέρωμα στον ανεξίτηλο μύθο του χορού που έχει παρουσιαστεί ποτέ. ««Αυτή είναι μια εξαιρετική παράσταση και η αληθινή ιστορία της ζωής του Ρούντολφ Νουρέγιεφ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του θεάτρου Mariinsky και διοργανωτής της περιοδείας του Νουρέγιεφ το 1989, Oleg Vinogradov (επικεφαλής του θεάτρου Mariinsky, ο διοργανωτής της περιοδείας του Nureyev, το 1989, ο στενός φίλος του διάσημου χορευτή, Βλαντιμίρ Ρεν, επιβεβαιώσε: «Όλα σε αυτή την παράσταση ήταν όπως έγιναν, είναι ένα εξαιρετικό έργο» ενώ η πρίμα μπαλαρίνα Alla Osipenko, που είχε υπάρξει χορευτική παρτενέρ του, συνέστησε σε όλους να την παρακολουθήσουν.


Τον απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο Σεργκέι Γιανκόφσκι, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και την πλοκή της παράστασης η οποία βασίζεται σε διηγήσεις των δικών του ανθρώπων αλλά και προσωπικές, βαθιά εξομολογητικές σημειώσεις του: «Είμαι εδώ αλλά εγώ χορεύω με τον νου, πετώ πιο μακριά από τα λόγια μου, πιο μακριά από τον πόνο μου. Αν λυπόμαστε τα πληγωμένα πόδια μας, αν τρέχουμε μόνο πίσω από τον στόχο μας και δεν καταλαβαίνουμε τη μοναδική ευχαρίστηση της κίνησης, δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της ζωής. Εκεί που η έννοια είναι στο γίγνεσθαι και όχι στο φαίνεσθαι.Κάθε άνδρας θα έπρεπε να χορεύει. Σε όλη του τη ζωή. Ας μην είσαι χορευτής... αλλά να χορεύεις...Να χορεύεις!!!»

Πρόκειται λοιπόν για μια ολοζώντανη χορευτική βιογραφία του καλλιτέχνη που σημάδεψε ανεξίτηλα της τέχνη του κλασικού χορού του 20ού αιώνα, που «φωτίζει» τους σημαντικότερους σταθμούς της διαδρομής του από το μικρό χωριό της στη Ρωσία μέχρι τις μεγαλύτερες σκηνές της υφηλίου, του ανθρώπου που πάλεψε για να ξεφύγει από τα στενά όρια της πατρίδας του που δεν τον χωρούσε, του μεγαλύτερου και πιο λαμπρού αστεριού του παγκόσμιου χορού που παρότι κατάφερε να αποκτήσει τα πάντα, έφυγε πρόωρα, χτυπημένος από AIDS.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις Σ 20.30
Προπώληση ειστηρίων ΕΔΩ 

Ειδήσεις σήμερα:

ΟΑΣΑ: Με τραπεζική κάρτα οι επιβιβάσεις σε μετρό, τραμ και λεωφορεία - Πώς θα λειτουργεί

Την παρενόχλησε πρώτη φορά στα 9 της χρόνια και τη βίασε στα 12 - Νέες αποκαλύψεις για τον 33χρονο στον Βόλο

«Ο Μπάμπης ζητούσε έναν χρόνο από τον κρεοπώλη τα €17.000 και αυτός τον κορόιδευε» λέει φίλος του 31χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr