Θανάσης Παπαγεωργίου: Μεταφέρει στη σκηνή το διήγημα του Μποστ «Το επάγγελμα της μητρός μου»

Θανάσης Παπαγεωργίου: Μεταφέρει στη σκηνή το διήγημα του Μποστ «Το επάγγελμα της μητρός μου»

Στο θέατρο Στοά

Thanasis_Papapgeorgiou_-_To_epagelma_tis_mitros_mou
Το διήγημα του Μποστ «Το επάγγελμα της μητρός μου» θα παρουσιάζεται από τις 20 Ιανουαρίου, στο θέατρο Στοά, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου και πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Το έργο είχε παρουσιαστεί το 2003 σαν μονόλογος από τον Θανάση Παπαγεωργίου στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και τώρα, διασκευασμένο για δεύτερη φορά σε θεατρικό έργο από τον ίδιο αποτελεί την επόμενη θεατρική παραγωγή της Στοάς, που διανύει τον 53ο χρόνο της

«Στοά» και Μποστ θεωρούνται δύο αλληλένδετα στοιχεία στην ελληνική σκηνή αφού έργα του σατιρικού συγγραφέα έχουν παρουσιαστεί επτά φορές συνολικά, με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Τώρα, ένας καινούργιος Μποστ έρχεται να προστεθεί σ’ αυτή την αλυσίδα μποστικών κειμένων με ένα έργο το οποίο βασίστηκε πάνω σε ένα διήγημά του που γράφτηκε το 1961 για την εφημερίδα «Καθημερινή» στην οποία εργαζόταν τότε. Το διήγημα αυτό, μάλιστα, έγινε η αιτία της απόλυσής του από την εκδότρια Ελένη Βλάχου η οποία μόλις το διάβασε θεώρησε ότι ο Μποστ είχε ξεπεράσει κάθε όριο ευπρέπειας. Η απάντηση του συγγραφέα ήταν «η κ. Βλάχου έχασε το χιούμορ της».

«Ελπίζω σήμερα, να μην υπάρχουν πια τέτοιες απαιτήσεις ευπρέπειας. Νομίζω ότι ο Μποστ, με το καυστικό και καίριο χιούμορ του, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να στιγματίσει, με καλοπροαίρετη κριτική διάθεση, την κοινωνική μας υποκρισία. Ίσως αυτό να μην κατάλαβε η κ. Βλάχου. Άλλωστε, λίγο καιρό μετά, ο Μποστ γράφει τη Φαύστα, άλλη σάτιρα για τη φαινομενική μας αξιοπρέπεια, όπου θα έπρεπε να θεωρηθεί σκάνδαλο, μία μάνα να κλαίει για τον χαμό του Καραϊσκάκη και να χαριτολογεί με τον πνιγμό της μικρής της κόρης, και πολλά χρόνια αργότερα θα ‘’προτείνει’’ με την Μήδειά του στις συζύγους που τους απατά ο άνδρας τους να σφάξουν τα παιδιά τους για να τον εκδικηθούν. Κανονικά θα έπρεπε να σαπίζει στις φυλακές» σημειώνει σχετικά με το έργο ο Θανάσης Παπαγεωργίου και συμπληρώνει: «Προσπάθησα από τη μια να αφουγκραστώ με τις προθέσεις του Μποστ και από την άλλη να ευθυγραμμιστώ με τα όρια του σουρεαλισμού και της αχαλίνωτης φαντασίας του, ώστε να καταδειχτεί αυτή η διάθεσή του, να καταγγέλλει χωρίς να γίνεται διδακτικός και να καυτηριάζει χωρίς να είναι υπεροπτικός. Άλλωστε, αν κάτι χαρακτηρίζει τον Μποστ, είναι ότι νιώθει πάντοτε μέλος αυτής της κοινωνίας που σατιρίζει, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να γίνει ο καθρέφτης που θα βλέπει το πρόσωπό της για να μη μπορεί να κλείνει μάτι τις νύχτες από την αηδία…».

Κλείσιμο
Στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη, Ελευθερία Στεργίδου, Χριστίνα Πλατανιώτη, Γιάννης Χαντέλης και Γιάννης Φουντάς.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30
Κυριακή στις 7.00
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης