Netflix - Νέα σειρά για τον Μεγαλέξανδρο: «Η γέννηση ενός θεού», με οδηγό μια Ελληνίδα αρχαιολόγο

Η Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα, που πραγματοποιεί ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια και συμμετείχε στα γυρίσματα, αποκαλύπτει τα μυστικά της νέας δραματοποιημένης σειράς η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου στη συνδρομητική πλατφόρμα

Ο διασημότερος ιστορικός ήρωας όλων των εποχών, ο θρυλικός Μακεδόνας βασιλιάς, ο αήττητος στρατηλάτης που κατάκτησε τον κόσμο, ο Μέγας Αλέξανδρος, ετοιμάζεται να κάνει επέλαση στο Netflix και να συνεπάρει το παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό. Η δραματοποιημένη σειρά έξι επεισοδίων με τον επικό τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός θεού» θα κάνει πρεμιέρα στις 31 Ιανουαρίου κι, απ’ ό,τι φαίνεται, από τα εκατομμύρια των θεατών που έχουν παρακολουθήσει το ένα και μοναδικό τρέιλερ που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το διεθνές ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο.

Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι η έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της νέας σειράς αντλήθηκε από μια σπουδαία Ελληνίδα αρχαιολόγο, την Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα, η οποία ανασκάπτει εδώ και χρόνια στην Αλεξάνδρεια, έχοντας φέρει στο φως σημαντικές ανακαλύψεις για τη σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την πόλη που φέρει το όνομά του.

Οπως αποκάλυψε η ίδια στο «ΘΕΜΑ», η παραγωγός της νέας σειράς του Netflix, Λούσι φαν Μπέικ, η οποία είχε επιμεληθεί και το εκτενές αφιέρωμα στην ανασκαφή της που δημοσιεύτηκε πριν από λίγα χρόνια στο «National Geographic», θέλησε να δημιουργήσει ένα πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο όμως να βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και όχι στη μυθοπλασία, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς σε άλλες παραγωγές αφιερωμένες στον εμβληματικό Μακεδόνα στρατηλάτη.

«Οταν τη ρώτησα “εγώ, τι δουλειά έχω σε μια δραματοποιημένη σειρά;”, η απάντησή της ήταν: “Η ανασκαφή σου κάνει τη διαφορά διότι δείχνει στον κόσμο πώς ο Μέγας Αλέξανδρος επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι σήμερα τις ζωές των ανθρώπων”», μας διηγείται η κυρία Λημναίου-Παπακώστα, η οποία αποφάσισε να συνδράμει αυτή τη φιλόδοξη προσπάθεια.
Η Ελληνίδα αρχαιολόγος Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα, από τις ανασκαφές της οποίας εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της σειράς
Εξι επεισόδια

Τι θα δούμε στα έξι αυτά επεισόδια της σειράς; Η Ελληνίδα αρχαιολόγος, η οποία τα έχει παρακολουθήσει, μάς δίνει αποκλειστικές πληροφορίες σχετικά με τη δομή και το περιεχόμενό της: «Είναι ένας αρμονικός συνδυασμός δραματοποιημένων σκηνών και πληροφορικού υλικού που προέρχεται από καταξιωμένους αρχαιολόγους και ιστορικούς. Εγώ δείχνω την ανασκαφή μου και εξηγώ τη σχέση που έχουν τα ευρήματά μου με τον Αλέξανδρο και την ίδρυση της Αλεξάνδρειας».

Οπως μάς αποκαλύπτει η ίδια, παρουσιάζεται μια συγκεκριμένη περίοδος της ζωής και της δράσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τον θάνατο του πατέρα του, Φιλίππου Β’, και την ανάληψη της εξουσίας από εκείνον μέχρι και τον θάνατο του Δαρείου, του τελευταίου βασιλιά της περσικής αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών. Πρόκειται δηλαδή για την περίοδο 336 π.Χ-330 π.Χ. Εχοντας αναλάβει πλέον τα σκήπτρα της βασιλείας των Μακεδόνων ο 20χρονος Αλέξανδρος συνεχίζει και κορυφώνει την εκστρατεία του πατέρα του εναντίον της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Η πολεμική αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει μία ολόκληρη δεκαετία, με τον στρατό του Αλέξανδρου να κατατροπώνει τους ισχυρούς αντιπάλους του, σε μια σειρά ιστορικών μαχών, μεταξύ των οποίων και αυτές της Ισσού και των Γαυγαμήλων, και να ανατρέπει, εντέλει, τον Δαρείο από την εξουσία, διευρύνοντας κατά πολύ τα όρια της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας.
1,5 εκατομμύριο views στο YouTube είχε το τρέιλερ της σειράς «Μέγας Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός θεού» το πρώτο πενθήμερο της προβολής του
Δεδομένου όμως ότι ο πρώτος αυτός κύκλος αφήνει εκτός ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του Αλέξανδρου, αλλά και του ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του διαθέσιμου αρχαιολογικού υλικού που δεν αξιοποιήθηκε, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και δεύτερος κύκλος της σειράς.«Τόσο η παραγωγή της δραματοποιημένης σειράς όσο και το Netflix είναι ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση του κοινού στο τρέιλερ, το οποίο έφτασε τα 1,5 εκατομμύριο views στο YouTube μέσα στο πρώτο πενθήμερο της προβολής του. Να σημειωθεί ότι το τρέιλερ για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, επίσης παραγωγή του Netflix, είχε κάνει 540.000 views μέσα σε τρία χρόνια», σημειώνει με νόημα η κυρία Λημναίου-Παπακώστα, η οποία δηλώνει ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα.

«Με κάλεσαν στο Λονδίνο πριν από λίγο καιρό προκειμένου να παρακολουθήσω όλα τα επεισόδια. Ομολογώ πως πήγα με έναν φόβο γιατί έχουν γίνει πολλά για τον Αλέξανδρο στο παρελθόν τα οποία δεν μου άρεσαν», εξομολογείται και προσθέτει: «Είδα μια προσεγμένη παραγωγή, μια ωραία σειρά, με ενδιαφέρον, με καλούς συντελεστές, η οποία βεβαίως δεν απευθύνεται σε αρχαιολόγους και ιστορικούς αλλά στο κοινό, γι’ αυτό και ίσως να υπάρχουν κάποια λίγα μυθοπλαστικά στοιχεία. Οι δραματοποιημένες σκηνές, στις οποίες είναι εμβόλιμες οι διηγήσεις των επιστημόνων, είναι επίσης καλές, όπως και οι ερμηνείες των ηθοποιών. Επιπλέον το όλο εγχείρημα είναι επενδυμένο με μια πολύ ωραία μουσική».
Η Καλλιόπη Λημναίου - Παπακώστα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων που έγιναν στην περιοχή που ανασκάπτει, στην Αλεξάνδρεια
Εκτός από τις σκληρές αναμετρήσεις στα πεδία των μαχών πάντως, παρουσιάζονται και στοιχεία από την προσωπική ζωή του Αλέξανδρου, όπως η σχέση του με τον παιδικό φίλο του και έμπιστο στρατηγό του Ηφαιστίωνα, την οποία πολλοί συγκρίνουν με αυτήν που έδενε τον Αχιλλέα με τον Πάτροκλο. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τον θάνατο του Ηφαιστίωνα ο Μέγας Αλέξανδρος περνά μια φάση εμμονικού θυμού και βαθιάς θλίψης.

Διατάζει τους στρατιώτες του να σταυρώσουν τον γιατρό του, να γκρεμίσουν τα τείχη των γειτονικών πόλεων και να κόψουν την ουρά και τη χαίτη όλων των αλόγων σε ένδειξη πένθους, ενώ απαιτεί από τους ιερείς του μαντείου της Σίουα να τον ανακηρύξουν θεϊκό ήρωα. Εξι μήνες αργότερα θα φύγει και ο ίδιος από τη ζωή προτού προλάβει να ολοκληρώσει την κατασκευή των λαμπρών μνημείων που σχεδίαζε να κατασκευάσει στη μνήμη του ανθρώπου με τον οποίο συνδέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στη ζωή του.


Οσον αφορά στο πρωταγωνιστικό καστ, τον Αλέξανδρο υποδύεται ο γοητευτικός Βρετανός ηθοποιός Μπακ Μπρεϊθγουέιτ, γνωστός κυρίως από τη συμμετοχή του στο «Fair Play» του Netflix, τον Δαρείο υποδύεται ο Αιγύπτιος Μίντο Χαμάντα και τον Ηφαιστίωνα ο Γουίλ Στίβενς. Τη σκηνοθεσία της σειράς, τα περισσότερα γυρίσματα της οποίας έγιναν στο Μαρόκο, υπογράφει ο Τόνι Μίτσελ, ο οποίος έχει επιμεληθεί στο παρελθόν και άλλα πρότζεκτ με ιστορικό περιεχόμενο, μεταξύ των οποίων η μίνι σειρά «Η Βίβλος» που προβλήθηκε από το HISTORY CHANNEL, ενώ τη μουσική έχει γράψει ο συνθέτης Ταράν Μίτσελ και τη μουσική παραγωγή έχει αναλάβει ο πολυβραβευμένος Σκωτσέζος συνθέτης και παραγωγός Λορν Μπάλφε.
Τον Δαρείο στη σειρά υποδύεται ο Αιγύπτιος ηθοποιός Μίντο Χαμάντα
Οι ανασκαφές

Ηταν το 1999 όταν κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών, στους Κήπους Ελ Σαλαλάτ, στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, βρέθηκε ένα λευκό άγαλμα ανδρικής μορφής, σε πολύ καλή κατάσταση. Σύντομα αποδείχτηκε πως επρόκειτο για ένα μαρμάρινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των πρώιμων ελληνιστικών χρόνων, εκτιμήθηκε ως το σημαντικότερο εύρημα των τελευταίων 100 χρόνων και έλαβε περίοπτη θέση στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αλεξάνδρειας.

Η αρχαιολόγος που έκανε τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη ήταν η Ελληνίδα Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα, η οποία είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά, τρία χρόνια πριν, για τις ανάγκες ενός συνεδρίου που αφορούσε τον Αλέξανδρο, την αιγυπτιακή πόλη που έμελλε να γίνει η δεύτερη πατρίδα της αλλά και το επίκεντρο των μακροχρόνιων ανασκαφικών ερευνών της.

Σήμερα, έπειτα από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, εντατικής μελέτης και συνδυασμού αρχαιολογικών και ιστορικών πηγών η διευθύντρια πλέον του Ινστιτούτου Ερευνας του Αλεξανδρινού Πολιτισμού είναι η μόνη που έχει καταφέρει να φτάσει ως τα θεμέλια της πόλης που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ., να ανασκάψει στην καρδιά του αρχαίου Βασιλικού Τετραγώνου και να ανακαλύψει, σε βάθος 10,5 μέτρων, ένα δημόσιο ελληνιστικό κτίριο της δυναστείας των Πτολεμαίων, των πρώτων που κυβέρνησαν την πόλη μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου.
Μαρμάρινο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ανακαλύφθηκε στους κήπους Ελ Σαλαλάτ, στην καρδιά της Αλεξάνδρειας
«Από τις ανακαλύψεις που έχω κάνει προκύπτει ξεκάθαρα η πολύ στενή σχέση του Αλέξανδρου με την Αλεξάνδρεια και η καταλυτική παρουσία του στην πόλη αυτή», δηλώνει η ίδια στο «ΘΕΜΑ» και προσθέτει: «Εχουμε βρει τον έναν από τους δύο κύριους δρόμους της πόλης που ο ίδιος χάραξε, αλλά και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Βασιλικού Τετραγώνου, μαζί με ένα δημόσιο κτίριο για την ταυτοποίηση του οποίου συνεχίζουμε να εργαζόμαστε».

Οσον αφορά στον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αποτελεί, αιώνες τώρα, ένα μεγάλο, άλυτο ιστορικό μυστήριο που διχάζει, ενίοτε, τους ειδικούς, η θέση της κυρίας Λημναίου-Παπακώστα είναι απολύτως σαφής: «Ο τάφος του Αλέξανδρου βρίσκεται σίγουρα στην Αλεξάνδρεια. Σε αυτό το συμπέρασμα μάς οδηγούν όλες οι υπάρχουσες ιστορικές πηγές. Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα βάσει θεωριών, δεν είναι επιστημονική προσέγγιση αυτή».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Πυροβόλησαν τον Μπάμπη με φυσίγγια για αγριογούρουνο - Τον κυνήγησαν και προσπάθησε να κρυφτεί

Πρόστιμο 561.000 ευρώ στην εταιρεία FrieslandCampina για αθέμιτη κερδοφορία στο βρεφικό γάλα

Κωνσταντινούπολη: Οι Ρωμιές που συγκλόνισαν - Από την Πολυξένη Φωκά-Πιστικά, στη Λωξάντρα και την Αμαλία Φλέμινγκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr