Έρευνα: Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε έργα πολιτισμού επιστρέφουν στην οικονομία 3,44 ευρώ

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των έργων πολιτισμού στους τομείς της εργασίας και του τουρισμού

Έρευνα: Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε έργα πολιτισμού επιστρέφουν στην οικονομία 3,44 ευρώ
«Είναι λογικό να επενδύονται πολλά χρήματα στον τομέα του Πολιτισμού όταν η χρηματοδότηση άλλων, σημαντικών τομέων, όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση, αποτελούν προτεραιότητα, και η ανεργία βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα;»: Απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα, το οποίο διατυπώνεται κατά καιρούς, ειδικά από εκείνους που θεωρούν τον πολιτισμό ως είδος πολυτελείας, δίνει η μελέτη που διεξήγαγε η Deloitte σχετικά με την αποτίμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των έργων Πολιτισμού, τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν, σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα η μελέτη εντοπίζει στις επιπτώσεις έργων πολιτισμού τα οποία χρηματοδοτήθηκαν, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, στην απασχόληση και την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, από τα αποτελέσματά της, από επενδύσεις ύψους 453 εκατ. ευρώ, οι συνολικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 1,56 δισ. ευρώ με τον αντίστοιχο πολλαπλασιαστικό συντελεστή να διαμορφώνεται στο 3,44 ευρώ ανά ευρώ επένδυσης σε ορίζοντα πενταετίας, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε έργα πολιτισμού επιστρέφουν στην οικονομία 3,44 ευρώ.

Οι αντίστοιχες επιπτώσεις στη μισθοδοσία και την απασχόληση διαμορφώθηκαν στα 259 εκατ. ευρώ συντηρούμενης μισθοδοσίας και 22.106 συντηρούμενων θέσεων εργασίας από τα έργα πολιτισμού της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Το αποτύπωμα των πολιτιστικών έργων στον τομέα του τουρισμού ήταν εξίσου σημαντικό, με 94 εκατ. ευρώ των πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων ετησίως να σχετίζονται με αυτό τον τομέα.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας
«Πεποίθησή μας είναι, ότι ο Πολιτισμός αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και πρόσθεσε: «Απόλυτη πεποίθησή μας, που δεν προκύπτει από κάποιον «πολιτιστικό πατριωτισμό» -αλλά στηρίζεται στη διεθνή επιστημονική έρευνα, και πρωτίστως –όπως θα καταδειχθεί στη συνέχεια– σε ασφαλή δεδομένα και μετρήσιμα στοιχεία από την ελληνική πραγματικότητα- είναι, ότι οι επενδύσεις στον Πολιτισμό -διά της χρηματοδότησης της δημιουργίας και της λειτουργίας πολιτιστικών υποδομών και θεσμών- οφείλουν να αποτελούν πάγια και σταθερή ευρωπαϊκή και εθνική προτεραιότητα. Καθώς ο Πολιτισμός διαπερνά και επηρεάζει σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής και της παραγωγικής δραστηριότητας, διακρίνεται από ισχυρή διττή κοινωνικοοικονομική δυναμική. Ως εκ τούτου, συνιστά βασικό και πολύτιμο πόρο για την ανθρώπινη ανάπτυξη, που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στη χάραξη πολιτικής σε όλους τους τομείς, οι οποίοι θεωρούνται καθοριστικοί για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η υπουργός Πολιτισμού εξήγησε επίσης πως «ο Πολιτισμός, τόσο υπό τη μορφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και υπό τη μορφή της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, θεωρείται διακριτός οικονομικός τομέας, που χρησιμοποιεί πόρους, δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας, προσελκύει και υποκινεί επενδύσεις και ως εκ τούτου λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης» και συμπλήρωσε ότι «η αποκατάσταση, η ανάδειξη και η απόδοση στο κοινό μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και η δημιουργία και λειτουργία μουσείων και άλλων πολιτιστικών υποδομών, γεννά ένα οικοσύστημα άμεσα και έμμεσα συνδεόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων, αγοράς, παραγωγής και παροχής υπηρεσιών, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο».

Επισήμανε δε πως «για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας είναι από τους πιο δυναμικούς της τομείς, συνεισφέροντας περίπου το 2,6% του ΑΕΠ της, και παρέχοντας ταυτόχρονα ποιοτικές θέσεις εργασίας σε περίπου 5 εκατομμύρια άτομα στην ευρωπαϊκή ήπειρο»

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε και τρέχοντα πολιτιστικά έργα λέγοντας πως «σήμερα, με ευρωπαϊκούς πόρους, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, το Υπουργείο Πολιτισμού  υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων υποδομών, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 800 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού περίπου 1,25 δισ. ευρώ- επιπροσθέτως των συμβατικών έργων ρουτίνας που αλύπτουν κάθε πτυχή του Πολιτισμού, την πολιτιστική κληρονομιά, όλων των μορφών και όλων των περιόδων, τη σύγχρονη δημιουργία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, για όλα τα παραπάνω, αποτελεί ο σεβασμός και η πρστασία των πολιτιστικών χώρων και προϊόντων και η τήρηση της λεπτής ισορροπίας ανάμεσα στην ανάδειξη και την εμπορευματοποίησή τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Να στέκονται στους αστυφύλακες προσοχή» - Η fake διαταγή που προκάλεσε αναστάτωση στην ΕΛΑΣ

Καρδίτσα: «Μαμά θα αργήσω» - Τα συγκινητικά λόγια συγγενών των θυμάτων σε εκδήλωση μνήμης για την τραγωδία στα Τέμπη

Θεσσαλονίκη: Πάγωσα όταν είδα το όπλο, λέει η ιδιοκτήτρια βενζινάδικου που έπεσε θύμα ληστείας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr