Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας σε μια συλλεκτική έκδοση

Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας σε μια συλλεκτική έκδοση

Το βιβλίο/CD βασίστηκε στη μουσικολογική έρευνα της φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη

opus-alexandrinum-arthrou
Τη λόγια μουσική δραστηριότητα των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, πραγματεύεται το συλλεκτικό βιβλίο/CD «Opus Alexandrinum - Η μουσική των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας» το οποίο θα παρουσιαστεί στις 14 Μαρτίου, στις 19.00. Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η έκδοση βασίστηκε στη μουσικολογική έρευνα της φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και στόχος της είναι να καταδείξει ότι η μουσική δημιουργία της νεότερης Αλεξάνδρειας υπήρξε απότοκο ενός κοσμοπολιτισμού με βαθιές ρίζες στην ανεπτυγμένη, πολυπολιτισμική κοινωνία της αρχαίας πόλης.
Natalia_Geraki
Η Ναταλία Γεράκη
Το ενδιαφέρον για τη μουσική ζωή και δημιουργία του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας είναι συνυφασμένο με το ευρύτερο ενδιαφέρον για τη συγκλονιστική ιστορία της εμβληματικής μητρόπολης, για τον κοσμοπολιτισμό της, καθώς και για την καθοριστική συμβολή του ελληνικού στοιχείου στην ακμή της, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στους νεότερους χρόνους.

Το συλλεκτικό βιβλίο/CD, το οποίο εκδόθηκε στο ιστορικό ελληνικό τυπογραφείο «Άγκυρα» στην Αλεξάνδρεια από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα διατίθεται αποκλειστικά σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Αποτελεί δε μια σύντομη εκδοχή ενός κειμενικού, ακουστικού και φωτογραφικού συνόλου, που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ΕΙΠ.

Κλείσιμο
Ο επισκέπτης της σελίδας μπορεί να διαβάσει για την ίδρυση και την ακμή της πτολεμαϊκής πόλης κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, την κυριαρχία του επιστημονικού πνεύματος των Ιώνων, καθώς και τη σταθερή παρουσία, την ευμάρεια και τον σημαίνοντα ρόλο του Ελληνισμού στην οικονομική και πολιτισμική ζωή, αλλά κυρίως στα μουσικά δρώμενα (σωματεία, σύνολα, θέατρα, σχολές, συνθέτες, σολίστ) της νεότερης Αιγύπτου (19ος - 20ός αι.). Έχει επίσης τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις φωτογραφικές συλλογές, καθώς και να ακούσει ηχογραφήσεις ενός μικρού, πλην αντιπροσωπευτικού, μέρους της πληθώρας υλικού που απέδωσε η έρευνα. Η εν λόγω καταγραφή αποτελεί μια ενδεικτική των δυνατοτήτων απόπειρα, καθώς η έρευνα εξακολουθεί να αποκαλύπτει νέες ενδιαφέρουσες πηγές.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης, που θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, οι διακεκριμένοι σολίστ και συντελεστές της ηχογράφησης Απόστολος Παληός (πιάνο), Ναταλία Γεράκη (φλάουτο) και Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος) θα παρουσιάσουν έργα Ελλήνων συνθετών που κατάγονται από την Αλεξάνδρεια ή/και δραστηριοποιήθηκαν εκεί, όπως οι Σπυρίδων Παπασταθόπουλος, Αλέξανδρος Γκρεκ, Πέτρος Ιωαννίδης, Παναγιώτης Τσαμπουνάρας, Μαρία Σιδεράτου, Γιάννης Χρήστου, Ίων Ζώτος, Μιχάλης Ροζάκης, Γιάννης Αυγερινός, καθώς και έργα συνθετών που έγραψαν σε ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, όπως οι Δημήτρης Μητρόπουλος, Αργύρης Κουνάδης και Θόδωρος Αντωνίου. Μικρές ιστορίες για την αλεξανδρινή κοινωνία και τη λόγια μουσική της, που θα λειτουργήσουν ως συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στα μουσικά έργα, θα αφηγηθεί η ηθοποιός Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Η εκπόνηση της μελέτης κατέστη εφικτή χάρη στη στήριξη φορέων όπως το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, το Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, το Αρχείο Κουνάδη, το Ιστορικό Αρχείο του Ωδείου Αθηνών, το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής Γεώργιος Κωνστάντζος. Η ηχογράφηση του δίσκου πραγματοποιήθηκε στο Στούντιο Ήχου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ειδήσεις σήμερα:

Η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία οδήγησε στις δολοφονίες σε Βάρη, Κέρκυρα - Θα σκότωναν ακόμα και μέσα σε εμπορικό στην Αθήνα

«Μαμά βγες έξω, κάποιος κακός σκότωσε τον μπαμπά» - Πώς ο 64χρονος δολοφόνησε τον γαμπρό του στη Νίκαια

Ο Κασσελάκης αγόρασε σπίτι €1,7 εκατ. στο Κολωνάκι - «Εκτός Αθηνών ο γάμος με τον Τάιλερ, θα μεγαλώσουμε την οικογένειά μας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης