Άνγκελα Μέρκελ: Πότε κυκλοφορούν στα ελληνικά τα πολιτικά απομνημονεύματά της

Το βιβλίο θα έχει τίτλο «Ελευθερία»

Στις 26 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το πολυαναμενόμενο βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ με τίτλο «Ελευθερία».

Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, με τη δεύτερη μακροβιότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, διηγείται τα γεγονότα όπως τα έζησε. Τα πολιτικά απομνημονεύματα της γυναίκας που ψηφίστηκε από το περιοδικό Forbes ως η πιο ισχυρή στον κόσμο προσφέρουν μια διεισδυτική ματιά στη ζωή και τις απόψεις της, απαραίτητη για την κατανόηση του ρόλου που επιτέλεσε σε κομβικές και πρωτοφανείς περιόδους της παγκόσμιας πολιτικής.

Επί 16 χρόνια η Άνγκελα Μέρκελ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της Γερμανίας, οδήγησε τη χώρα εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και σφράγισε τη γερμανική και τη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και τη διεθνή κοινότητα τόσο με τη δράση της όσο και με τη στάση της εν γένει.

Βεβαίως, η Άνγκελα Μέρκελ δεν γεννήθηκε με την ιδιότητα της καγκελαρίου. Στα απομνημονεύματα που συνέγραψε μαζί με την Beate Baumann, την επί σειρά ετών πολιτική της σύμβουλο, κάνει μια αναδρομή στη ζωή της σε δύο γερμανικά κράτη: 35 χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ) και 35 χρόνια στην επανενωμένη Γερμανία. Σε ύφος πιο προσωπικό παρά ποτέ, μας αφηγείται τη ζωή της –τα παιδικά της χρόνια, τη νεότητα και τις σπουδές της– καθώς και τα γεγονότα του δραματικού έτους 1989, την πτώση του Τείχους και το ξεκίνημα του πολιτικού της βίου. Η Άνγκελα Μέρκελ μοιράζεται μαζί μας όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις της με τις ισχυρότερες προσωπικότητες του πλανήτη ειδικά σε ό,τι αφορά κρίσιμα εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, και φωτίζει τις διαδικασίες κατά τη λήψη αποφάσεων που σφράγισαν την εποχή μας, προσφέροντας έτσι μια μοναδική ματιά στα άδυτα της εξουσίας.

Το βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά σε μετάφραση Έμης Βαϊκούση, αποτελεί μια σημαντική συνηγορία υπέρ της ελευθερίας: «Τι σημαίνει ελευθερία για μένα; Αυτό το ερώτημα με απασχόλησε και με απασχολεί συνεχώς στη ζωή μου. Με απασχολεί ασφαλώς σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η ελευθερία προϋποθέτει δημοκρατικές συνθήκες· χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν υπάρχει προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Εξίσου με απασχολεί ωστόσο και μια άλλη όψη του ερωτήματος αυτού: για μένα προσωπικά, ελευθερία είναι να ανακαλύπτω συνεχώς τα όριά μου, να εξωθώ τον εαυτό μου στα όριά του. Για μένα, ελευθερία είναι να μαθαίνω αδιάκοπα, να μην αναγκάζομαι ποτέ να μένω στάσιμη, να δικαιούμαι να πηγαίνω συνεχώς πιο κάτω – ακόμα και μετά την αποχώρησή μου από την πολιτική» γράφει, μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ.

Βεβαίως, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι από όλους αυτούς τους ψηφοφόρους θα βρουν τον δρόμο προς την κάλπη σε τρεις εβδομάδες από τώρα. Γι’ αυτό και οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν τη μάχη της κινητοποίησης, καθώς αυτή την ώρα σε όλα τα κομματικά στρατηγεία οι εκτιμήσεις γίνονται με επισφάλεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος ο Τερίμ από τον Παναθηναϊκό - Με ποιον προπονητή θα πάνε οι πράσινοι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Αμετανόητος ο δολοφόνος της 40χρονης στο Μενίδι: Την σκότωσα γιατί δεν άντεχα να βλέπω άλλον να οδηγά το αμάξι μου

Η ανατροπή στις μονομαχίες του Survivor και η δεύτερη ευκαιρία της Δώρας Νικολή - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr