Λόρδος Βύρωνας: Προτομή του μεγάλου Φιλέλληνα τοποθετήθηκε στη Γενεύη για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του

Λόρδος Βύρωνας: Προτομή του μεγάλου Φιλέλληνα τοποθετήθηκε στη Γενεύη για τα 200 χρόνια από τον θάνατό του

Η προτομή φιλοτεχνήθηκε από τον Έλληνα γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο και χρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια του επιχειρηματία Γεωργίου Κούκη – Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Πέμπτη

byron_genevi
Τον Λόρδο Βύρωνα τίμησε χθες η Γενεύη, με μία περίτεχνη προτομή που τοποθετήθηκε σε προνομιακό σημείο, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Φιλέλληνα.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν την Πέμπτη (16.5.204). Η προτομή τοποθετήθηκε στο Pré Byron, που επιβλέπει όλη τη Γενεύη, δίπλα στη Villa Diodati όπου ο Βύρωνας παραθέρισε το καλοκαίρι του 1816.

Η πρωτοβουλία οφείλεται στον Ελληνισμό της Γενεύης, που προσέφερε την προτομή ως χειρονομία αναγνώρισης της συμβολής του Λόρδου Βύρωνα στον Αγώνα της Απελευθέρωσης, τη διάδοση του μηνύματος της Επανάστασης και την εξάπλωση του φιλελληνικού κινήματος στο εξωτερικό.

byron_genevi2
Κλείσιμο



Το έργο σμίλεψε ο διακεκριμένος Έλληνας γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την οικογένεια του επιχειρηματία κ. Γεωργίου Κούκη.


Τα χθεσινά αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Μητροπολίτη Ελβετίας Μάξιμου, της Δημάρχου του Commune de Cologny Catherine Pahnke και των αντιδημάρχων Pascal Hornung και Bernard Girardet -οι οποίοι ευχαρίστησαν τους Έλληνες της Γενεύης για την πολύ ιδιαίτερη αυτή δωρεά-, της επόμενης και πρώτης Ελληνίδας Δημάρχου Γενεύης Christina Kitsos , του Μονίμου Αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στα ΗΕ Πρέσβυ Simon Manley και του χορηγού της προτομής, Γεωργίου Κούκη.

Ο Γ. Κούκης εξέφρασε τη συγκίνησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος και παρότρυνε όπως καθοδηγούμαστε πάντοτε από ανυστεροβουλία και διάθεση προσφοράς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπό μας.

byron_genevi4


Παρόντες επίσης ο Π. Τζανουλίνος που φιλοτέχνησε την προτομή, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μ. Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής της Swiss School of Archaeology in Greece Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής της Ελλάδας Καθηγητής Sylvian Fachard, εκπρόσωποι ομογενειακών και φιλελληνικών συλλόγων, συμπεριλαμβανομένων της Προέδρου του Συλλόγου Ελληνίδων Κυριών Γενεύης Εφης Θεοχαροπούλου και του Προέδρου του Συλλόγου Ελληνικής Κοινότητας Γενεύης Κωνσταντίνου Βασιλειάδη, στελέχη του Ιδρύματος Hardt, καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Διαλέξεις για τη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα

Στο πλαίσιο δύο πολύ ενδιαφερουσών διαλέξεων για τη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα, ο Διευθυντής του εγνωσμένου κύρους Ιδρύματος Martin Bodmer Fondation Martin Bodmer, Καθηγητή Jacques Berchtold, καθώς και ο Πρόεδρος του Μουσείου Φιλελληνισμού, Κωνσταντίνος Βελέντζας, ανέπτυξαν αφενός το θέμα της ποιητικά παραγωγικής παραμονής του Βύρωνα στο Cologny και τις περιηγήσεις του στην Ελβετία το διάστημα Mαΐου-Οκτωβρίου 1816 και, αφετέρου, την κάθοδό του στην Ελλάδα και την αποφασιστική συμβολή του στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία, στη διάδοση του μηνύματος της Επαναστάσεως και στην εξάπλωση του φιλελληνικού κινήματος στο εξωτερικό.

Από πλευράς του, ο Γενικός Πρόξενος Αλέξανδρος Γεννηματάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γεώργιο Κούκη για τη διαχρονική του στήριξη στον Ελληνισμό της Γενεύης και την ανιδιοτελή του προσφορά, που συνιστούν παράδειγμα για όλους μας. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον επίτιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μιχάλη Παπαδόπουλο που υπήρξε η κινητήριος δύναμη πίσω από το εγχείρημα, καθώς και τον τ. Γενικό Πρόξενο Θάνο Καφόπουλο, ο οποίος είχε αναλάβει μαζί με τον κ. Παπαδόπουλο τη σχετική πρωτοβουλία το 2020, ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης.

Από χθες το απόγευμα, μια περίτεχνη προτομή του Λόρδου Βύρωνα, του επιφανέστερου Φιλέλληνα της εποχής τη Ελληνικής...

Posted by Consulate General of Greece in Geneva - Consulat général de Grèce à Genève on Thursday, May 16, 2024


Όπως σημείωσε, η προτομή αυτή αποτελεί εφεξής ένα ακόμη σημείο αναφοράς στη μακρά φιλελληνική παράδοση της περιοχής της Γενεύης, ενσαρκώνει τα ιδανικά της Ελληνικής Επαναστάσεως, προεξάρχοντος του αγώνα για την ελευθερία και τη σημασία της αλληλεγγύης και είναι μια ακόμη έκφραση της διαχρονικής ευγνωμοσύνης των Ελλήνων στον επιφανέστερο Φιλέλληνα της εποχής εκείνης, για όσα συνέβαλε στο Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Μετά το πέρας της τελετής και στο περιθώριο αυτής, ο Πρόεδρος του Μουσείου Φιλελληνισμού κ. Βελέντζας απένειμε στον σπουδαίο Ελβετό Φιλέλληνα Καθηγητή Pierre Ducrey, «την ενσάρκωση του σύγχρονου ελβετικού Φιλελληνισμού» όπως τόνισε ο Γενικός Πρόξενος, το μετάλλιο του Λόρδου Βύρωνα σε αναγνώριση της αδιάκοπης προσήλωσής του στην διάδοση των αξιών του Ελληνισμού, της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας.

Φωτογραφίες: Gary Vachicouras

byron_genevi3




Ειδήσεις σήμερα:

Ισόβια σε γονείς-τέρατα που μισούσαν την 3χρονη κορούλα τους και τη βασάνιζαν για μέρες πριν πεθάνει

Ο Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου μετά την απόπειρα δολοφονίας του, λέει ο Ορμπάν

Φωτογραφίες: Η εντυπωσιακή ομοιότητα του Μπίλι Ζέιν με τον Μάρλον Μπράντο στην ταινία για τον μεγάλο ηθοποιό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης