Μέγας Αλέξανδρος: Η ιστορία της δημιουργίας του έφιππου ανδριάντα του από τον Γιάννη Παππά

Μέγας Αλέξανδρος: Η ιστορία της δημιουργίας του έφιππου ανδριάντα του από τον Γιάννη Παππά

Παρουσιάζεται σε έκθεση στο Ναύπλιο που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Μπενάκη

Agalma_Alexandrou_Nafplio_1
Στην πολυτάραχη ιστορία της δημιουργίας του εντυπωσιακού έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του μπρούτζινου γλυπτού που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Παππάς και κοσμεί, από το 2019, ένα κεντρικό σημείο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασ. Σοφίας, είναι αφιερωμένη, η μεγάλη έκθεση με τίτλο «Γιάννης Παππάς, αναζητώντας τον Αλέξανδρο», που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Fougaro Artcenter, στο Ναύπλιο. Συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Μπενάκη στο οποίο η οικογένειά του καλλιτέχνη έχει δωρίσει το εργαστήριό του, στου Ζωγράφου, όπου φιλοξενούνται τα έργα του.
Agalma_Alexandrou_Nafplio_2
Χρειάστηκαν 32 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει ο σημαντικός νεοέλληνας γλύπτης αυτό το έργο ζωής, βάρους 1200 kg μήκους 3,8 και ύψους 3,45 μέτρων. Δίχως να έχει προηγηθεί παραγγελία, ο Γιάννης Παππάς ξεκίνησε να επεξεργάζεται το έργο μέσα στην Κατοχή. Μέσα σε τρεις δεκαετίες ερεύνησε συστηματικά και επίμονα κάθε λεπτομέρεια του έργου, μέσα από αρχαία γλυπτά και ψηφιδωτά με παραστάσεις του Αλέξανδρου, κάνοντας εμβριθείς ανατομικές μελέτες αλόγων εκ του φυσικού, σχεδιαστικές σπουδές εφίππων αγαλμάτων της Αναγέννησης και, βέβαια, ατέλειωτες δοκιμές, αναζητώντας το ιδανικό αποτέλεσμα.
Agalma_Alexandrou_Nafplio_5
Κλείσιμο

Τελικά, η αγάπη του για τον άνθρωπο οδήγησε στην απόδοση του Αλεξάνδρου όχι σαν ένοπλου στρατηλάτη και κατακτητή, αλλά ως πρεσβευτή της ελληνικότητας στις εσχατιές του τότε γνωστού κόσμου. Ο Έλληνας που λατρεύτηκε σαν θεός και απασχολεί την τέχνη και την επιστήμη ως τις μέρες μας απαθανατίστηκε αριστοτεχνικά ως ουμανιστικό σύμβολο, ύστερα από τη συναρπαστική αναζήτηση ενός μεγάλου καλλιτέχνη.
Agalma_Alexandrou_Nafplio_4

Το έργο μπορεί να ολοκληρώθηκε το 1973 – πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό το 1992, κατά την αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη - πέρασαν ωστόσο δεκαετίες ολόκληρες μέχρι να βρει τη θέση του στον δημόσιο χώρο της πρωτεύουσας. Το 1993 αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού που το πρόσφερε, ως δωρεά στον Δήμο Αθηναίων.
Agalma_Alexandrou_Pappas
Στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τη δημιουργική διαδικασία της υλοποίησης του αριστουργηματικού γλυπτικού συνόλου μέσα από σχέδια, μελέτες, προπλάσματα, φωτογραφίες και τεκμήρια από το αρχείο του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά, πολλά από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο, θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια, ομιλίες και έκδοση καταλόγου.

Ωράριο λειτουργίας
Πέμπτη έως Κυριακή 6 - 10 μμ


Ειδήσεις σήμερα:

«Υπαίθριο κλουβί»: Καταδίκη-κόλαφος για τη Μόρια επί ΣΥΡΙΖΑ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πέθανε στα 51 του ο «Εσκομπάρ» της Κρήτης - Αποφυλακίστηκε με άδεια λίγων ωρών ο γιος του για να πάει στην κηδεία


Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης