Ημέρα γιορτής η 4η Οκτωβρίου για την Ξάνθη

Συχνά χάνεται μέσα στην κοινοτυπία και την επανάληψη, από όλους τους κατοίκους της περιοχής, νεότερους αλλά και γεροντότερους, το ιστορικό γεγονός που γιορτάζει η Ξάνθη αυτή την ημέρα

Συχνά χάνεται μέσα στην κοινοτυπία και την επανάληψη, από όλους τους κατοίκους της περιοχής, νεότερους αλλά και γεροντότερους, το ιστορικό γεγονός που γιορτάζει η Ξάνθη αυτή την ημέρα και δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση από τις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, το 1919.

Το ιστορικό της ημέρας, παρουσιάζεται με τρόπο ευσύνοπτο,  προκειμένου να γίνει γνωστό στους χρήστες του διαδικτύου, το ιστορικό της απελευθέρωσης της Ξάνθης, το πρωί της 4ης Οκτωβρίου του 1919, μερικούς μήνες νωρίτερα από την υπόλοιπη Θράκη.

Το χρονικό της απελευθέρωσης

Η Ξάνθη είχε ήδη απαλλαχθεί από τον τουρκικό ζυγό, ύστερα από 500 και πλέον χρόνια κατοχής και με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1912 στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, όταν απελευθερώθηκε από βουλγαρικά στρατεύματα (τότε συμμαχικά). Αυτά στη συνέχεια μετεβλήθησαν σε στρατεύματα κατοχής, υλοποιώντας τη λεγόμενη «πρώτη βουλγαρική κατοχή» της Ξάνθης που διήρκεσε 8 μήνες.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν για πρώτη φορά την Ξάνθη τον Ιούλιο του 1913, κατά το Β ‘ Βαλκανικό Πόλεμο, όμως η ελεύθερη περιόδος αποδείχτηκε ιδιαίτερα μικρή καθώς κράτησε μόνο 15 μέρες αφού η Συνθήκη του Βουκουρεστίου παραχώρησε την περιοχή στη Βουλγαρία. Η δεύτερη αυτή κατοχή υπήρξε ιδιαίτερα επώδυνη και οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι διωγμοί και οι αρπαγές περιουσιών του ελληνικού πληθυσμού – μεγάλο μέρος του οποίου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ξάνθη και να περάσει στην Ανατολική Μακεδονία- υπήρξαν οι σκληρότερες στην ιστορία της Ξάνθης.

Μετά τη νίκη των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 1918 σε βάρος των γειτόνων, δημιουργήθηκε το  διασυμμαχικό κράτος, γνωστό ως «Χώρα της Θράκης» υπό γαλλική διοίκηση και με την παρουσία της ελληνικής μεραρχίας που εγγυόταν την ασφάλεια του πληθυσμού. Με εντολή του ο αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ανατολής, Στρατηγός Ντ’ Εσπεραί έδωσε σχετικές οδηγίες στα ελληνικά στρατεύματα ενώ στο σχετικό σημείωμα ανέφερε ότι  «η παραχώρησις της Θράκης εις την Ελλάδα θα είναι δικαία αμοιβή δια την λαμπράν συμμετοχήν του ελληνικού στρατού εις τας εν Ανατολή επιχειρήσεις …».


Διαβάστε περισσότερα από το xanthipress.gr εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr