Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Η νέα παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Η νέα παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Στην Πειραιώς 260 - Περιέχει αυθεντικές μαρτυρίες

50_xronia_mia_nyxta_1_-_parastasi
Μια σύγχρονη ανάγνωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από τη σκοπιά του θεάτρου επιχειρεί η παράσταση «50 χρόνια, μια νύχτα», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, που θα παρουσιαστεί από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260 - Χώρος Ε, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
50_xronia_mia_nyxta_2_-_parastasi

Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Στον απόηχο του Μάη του 1968, αρθρώνει δυναμικά λόγο στην Ελλάδα της Δικτατορίας το φοιτητικό κίνημα. Η διαμαρτυρία των νέων αλλά και μέρους της ελληνικής κοινωνίας που στάθηκε δίπλα τους ξέσπασε ως φυσική και αυθόρμητη ανάγκη αντίδρασης στον αυταρχισμό και κλιμακώθηκε σε τρεις ανεπανάληπτες μέρες διεκδίκησης και ιδεολογικών ζυμώσεων, αλλά κυρίως ομοψυχίας. Τι σημαίνει για μας σήμερα αυτό το συλλογικό βίωμα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης;

Κλείσιμο
Απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα δίνονται μέσα από την παράσταση η οποία περιέχει αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών, μαθητών αλλά και απλών πολιτών ‒ άλλες δημοσιευμένες, άλλες συλλεγμένες στο πλαίσιο της δραματουργικής έρευνας, πολιτών που πήραν μέρος, ηθελημένα ή άθελά τους,στο δράμα της Ιστορίας ο καθένας από τη δική του θέση. Ενώνοντας παλαιότερες και νεότερες γενιές ηθοποιών, η παράσταση συνθέτει το παζλ αυτού του «ρευστού, βίαιου και χωρίς συγκεκριμένο περίγραμμα» γεγονότος –όπως χαρακτηρίζει τις εξεγέρσεις η Αμερικανίδα ιστορικός Janet Lugo–, σε μια συλλογική αφήγηση που γίνεται πρώτη ύλη για ένα πολύτιμο μάθημα θεάτρου και οδηγός στην αναζήτηση του νοήματος της Δημοκρατίας.
Manos_Karatzogiannis
Ο Μάνος Καρατζογιάννης
Συγκεκριμένα ακούγονται αποσπάσματα από μαρτυρίες του Γιώργου Αλεξάτου, του Κώστα Βοσταντζόγλου, της Αγγελικής Ξύδη (Όλη νύχτα εδώ του Ιάσονα Χανδρινού Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020), της Θεοδώρας Φάμελλου, χήρας του Βασίλη Φάμελλου (Ιερώνυμου Λύκαρη, επιμ., Πολυτεχνείο 1973 – Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2023), της Ανθής Μυρογιάννη (Μηχανή του Χρόνου), του Α. Σκευοφύλακα (συνέντευξη στον Κώστα Χατζίδη, Το Βήμα, 2008), καθώς και του Παναγιώτη Μαυρομάτη και της Υβόννης Μαλτέζου (συνεντεύξεις στον Μάνο Καρατζογιάννη και στη Δήμητρα Κονδυλάκη στο πλαίσιο της έρευνας για την πραγματοποίηση της παράστασης).

Ο Μάνος Καρατζογιάννης, έχοντας στο ενεργητικό του μια σειρά παραστάσεων που αφορούν στην ιστορική μνήμη, όπως οι «Για την Ελένη», «Ξένες Πόρτες», «Μάρτυρες των Αθηνών», «Φύλακας μιας Επανάστασης», «Passport» καθώς και την ταινία «Μελίνα Στοπ Καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», συνεργάζεται ξανά στη δραματουργία με τη Δήμητρα Κονδυλάκη με την οποία συν-επιμελήθηκαν το 2018 την αναδρομική έκθεση - σκηνική εγκατάσταση Δωμάτια Μνήμης στο Φεστιβάλ Αθηνών για τη Λούλα Αναγνωστάκη.

Στην παράσταση παίζουν οι Γιώργος Βουρδαμής, Μαρία Ζορμπά, Υβόννη Μαλτέζου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Γιάννης Νταλιάνης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Γιώργος Νούσης, Στρατής Χατζησταματίου ενώ συμμετέχουν σπουδαστές του Γ’ Έτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν».

Ειδήσεις σήμερα:

Με εγκαύματα στο 60% του σώματός της η 2χρονη στη Θεσσαλονίκη - Από στατικό ηλεκτρισμό η ανάφλεξη

Βρέθηκε σώα η μαθήτρια Β' Δημοτικού που εξαφανίστηκε σε σχολική εκδρομή έξω από τη Θεσσαλονίκη


Το «υπόγειο του τρόμου» στη Μαγιόρκα: Κρατούσε την ανήλικη θετή του κόρη ως σκλάβα του σεξ από το 2019
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης