«Η Μέθοδος του Wim Hof»: Ο «άνθρωπος των πάγων» αποκαλύπτει τα μυστικά του

Το protothema.gr προδημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο του δαμαστή του κρύου, τις μεθόδους του οποίου υιοθετούν πολλοί διάσημοι για την ευεξία τους

Έχει κολυμπήσει μια απόσταση 57,5 μέτρων κάτω από τον πάγο, σπάζοντας το Ρεκόρ Γκίνες, έχει μείνει επί 45 λεπτά αγκαλιά με τον πάγο, έχει σκαρφαλώσει με σορτς στο Έβερεστ και στο Κιλιμάντζαρο, έχει τρέξει ξυπόλυτος σε μαραθώνιους με παγωμένες διαδρομές…: Όλα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικά κατορθώματα του 65χρονου σήμερα Ολλανδού Wim Hof, γνωστού παγκοσμίως ως «The Iceman» (Ο άνθρωπος των πάγων) ο οποίος ισχυρίζεται πως μέσω των χαμηλών θερμοκρασιών και της σκέψης μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία και την ευεξία μας.

Οι ανορθόδοξες αλλά εξαιρετικά δημοφιλείς ανά τον κόσμο πρακτικές του έχουν καταγραφεί, λεπτομερώς, στο βιβλίο του με τίτλο «Η Μέθοδος του Wim Hof», αποσπάσματα από την οποία προδημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Key books».

«Το κρύο και η ζέστη λειτουργούν επίσης σαν τα συναισθήματα. Το συναίσθημα, στο κάτω κάτω, είναι κάτι βιολογικό, ένα εσωτερικό βιολογικό στρες, το οποίο εκφράζεται με τις ορμόνες. Μετην εκούσια επαφή με το κρύο, μαθαίνετε πώς να διαχειρίζεστε την αδρεναλίνη και την επινεφρίνη, αλλά και την ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη, τα κανναβινοειδή και τα οπιοειδή που φυσιολογικά παράγει το σώμα σας ως αντίδραση σε αυτό το στρες» σημειώνει ο ίδιος ενώ σε άλλο σημείο του βιβλίου υπογραμμίζει με νόημα: «Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να σκαρφαλώνουν στα δέντρα, τώρα περισσότερο από ποτέ. Έχουν ανάγκη να κάνουν τη φάση με τον Ταρζάν. Και το δέντρο, επίσης, είναι δάσκαλος. Διδάσκει το παιδί πώς να ξεπεράσει τον φόβο, να καλλιεργήσει τις κινητικές του δεξιότητες και να συνάψει τη σύνδεση μυαλού-σώματος. Είναι αυτόματη μάθηση. Κάτι που δεν μπορεί να πάρει ένα παιδί από τα βιντεοπαιχνίδια. Τα παιδιά δεν ξέρουν τι είναι. απλώς το αισθάνονται. Και τους αρέσει η αίσθησή του. Το δέντρο είναι ζωντανό, κι όταν ένα παιδί είναι πάνω στο δέντρο όταν φυσάει αέρας, τότε ζει μαζί με εκείνο το δέντρο που κουνιέται πέρα δώθε. Νιώθει μια βαθιά σύνδεση, μια δυνατή συγγένεια. Πρέπει να έχουν τον νου τους και να είναι πολύ προσεκτικά, και αυτό τα φέρνει στο βάθος του εγκεφάλου και του σώματός τους. Γίνονται πολύ ευαίσθητα, σε εγρήγορση, σε αρμονία με το περιβάλλον τους».

Η πρώτη επαφή του με το κρύο ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, όταν, ενώ περπατούσε στο Άμστερνταμ, παραδόθηκε στην περίεργη επιθυμία του να πηδήξει στο ποτάμι και ένιωσε μια πρωτόγνωρη ψυχική ηρεμία. Χρόνια αργότερα θα η καταβύθισή του στο παγωμένο νερό θα αποδεικνυόταν το μοναδικό «φάρμακο» που τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει την βαθιά ψυχική οδύνη που τού προκάλεσε η αυτοκτονία της γυναίκας και μητέρας των τεσσάρων παιδιών του. Κάπως έτσι ξεκίνησε να δοκιμάζει νέα, τολμηρά εγχειρήματα που είχαν σχέση με τις χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφοντας τις εμπειρίες του.
Η μέθοδός του, η οποία στηρίζεται στην επαφή με το παγωμένο νερό, τις τεχνικές αναπνοής και στην δύναμη της ανθρώπινης θέλησης έχει βρει χιλιάδες πιστούς υποστηριχτές σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και αρκετοί διάσημοι, όπως ο Τομ Κρουζ, η Γκουίνεθ Πάλτροου, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Όπρα Γουίνφρεϊ κ.α. Όσο για την επιστημονική κοινότητα αυτή εμφανίζεται διχασμένη.

«Θέλω να ξυπνήσω μέσα σας δέος για το σώμα και το μυαλό σας»

Στην εισαγωγή του βιβλίου του ο Wim Hof εξηγεί τους λόγους που ο σύγχρονος άνθρωπος νιώθει πιο αδύναμος, εξηγεί, συνοπτικά, τους βασικούς άξονες της μεθόδου του ενώ υπογραμμίζει πως δεν είναι υπερήρωας και πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πετύχει αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούσε ακατόρθωτο αρκεί να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του και να κυριαρχήσει με τον νου πάνω στο σώμα του:

«Καθώς η ανθρωπότητα εξελίχθηκε και ανέπτυξε την τεχνολογία που έχει καταστήσει τη ζωή μας όλο και πιο άνετη, έχουμε χάσει την έμφυτη ικανότητά μας όχι απλώς να επιβιώνουμε, αλλά και να ευδοκιμούμε σε ακραίες συνθήκες. Καθώς απουσιάζει το περιβαλλοντικό στρες, τα πράγματα που έχουμε κατασκευάσει για να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη ουσιαστικά μας έχουν κάνει πιο αδύναμους. Και αν σας έλεγα ότι μπορούμε να ξυπνήσουμε ξανά τις αδρανείς φυσιολογικές διαδικασίες που έκαναν τόσο δυνατούς τους προγόνους μας;

Η μέθοδός μου, την οποία ανέπτυξα και τελειοποίησα σε μια περίοδο σχεδόν σαράντα χρόνων, στηρίζεται σε τρία βασικά θεμέλια: την έκθεση στο κρύο, τη συνειδητή αναπνοή και τη δύναμη του μυαλού. Έχω χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο για να κατορθώσω άθλους που πολλοί θεωρούσαν αδύνατους, να κάνω περισσότερα από είκοσι τέσσερα ρεκόρ Γκίνες, σαστίζοντας καταξιωμένους γιατρούς στην πορεία. Στα κατορθώματα αυτά περιλαμβάνονται ένας ημιμαραθώνιος πάνω από τον αρκτικό κύκλο, τον οποίο έτρεξα ξυπόλυτος, φορώντας μόνο ένα σορτσάκι, και ένας κανονικός μαραθώνιος στην αφρικανική έρημο Ναμίμπ, τον οποίο ολοκλήρωσα χωρίς να πιω νερό. Κολύμπησα κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, σε βάθος μεγαλύτερο των τριάντα μέτρων, και έμεινα σκεπασμένος με πάγο ώρες ολόκληρες, χωρίς να πέσει η θερμοκρασία του σώματός μου. Ανέβηκα στις κορυφές μερικών από τα ψηλότερα βουνά στον κόσμο φορώντας μόνο ένα σορτς. Είναι αλήθεια.

Κάνοντας όλα αυτά, κέρδισα το ψευδώνυμο «Άνθρωπος των Πάγων», αλλά δεν είμαι υπερήρωας. Δεν είμαι φαινόμενο της γενετικής. Δεν είμαι γκουρού ούτε εφηύρα αυτές τις τεχνικές. Η έκθεση στο κρύο και η συνειδητή αναπνοή είναι πρακτικές χιλιάδων ετών. Δεν αναφέρω τα κατορθώματά μου για να καυχηθώ, αλλά ως υπενθύμιση για τα όσα μπορούμε να κατορθώσουμε. Θέλω να ξυπνήσω μέσα σας δέος για το σώμα και το μυαλό σας, για το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Σας καλώ να δείτε μόνοι σας το κορμί σας να ανθίζει, να σπρώχνει πέρα από τα όρια της συμβατικής μάθησης. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι προσιτή σε όλους. Ό,τι μπορώ να κάνω εγώ, μπορείτε να το κάνετε και εσείς. Και αυτό το γνωρίζω, επειδή πέρασα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής μου μετατρέποντας άπιστους σκεπτικιστές σε πιστούς οπαδούς. Έχω διδάξει τη μέθοδο σε όλο τον κόσμο και έχω δει με τα μάτια μου τα αξιόλογα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που υιοθέτησαν τη μέθοδό μου κατάφεραν να αναστρέψουν την πορεία του διαβήτη·ανακούφισαν τα εξουθενωτικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας· και αντιμετώπισαν πλήθος αυτοάνοσων νοσημάτων, από τον λύκο μέχρι τη νόσο του Λάιμ.

Το κλειδί για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευτυχία είναι στο χέρι σας. Μπορείτε να εφαρμόσετε εύκολα μόνοι σας τη μέθοδο Wim Hof, με τον δικό σας ρυθμό, από την άνεση του σπιτιού σας. Χωρίς χάπια, χωρίς ενέσεις, βιταμίνες, συμπληρώματα, εξοπλισμό ή ειδικές δίαιτες οποιασδήποτε μορφής – το μόνο που χρειάζεστε είναι ο εαυτός σας και η επιθυμία να ξεκλειδώσετε τις κρυμμένες δυνατότητες του σώματός σας. Το βιβλίο αυτό θα γίνει ο οδηγός σας. Πάμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr