Μουσείο Μπενάκη: Η μαρμαρογλυπτική της Τήνου συνομιλεί με το σύγχρονο design

Μουσείο Μπενάκη: Η μαρμαρογλυπτική της Τήνου συνομιλεί με το σύγχρονο design

Η έκθεση – εγκατάσταση «A Future for the Past» προσεγγίζει την κοινωμική διάσταση της αρχέγονης αυτής τέχνης

Benaki_-_Marmaroglyptiki_1
Έναν πρωτότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στην μοναδική τέχνης της μαρμαρογλυπτικής της Τήνου και του σύγχρονου design προσφέρει η έκθεση – εγκατάσταση με τίτλο «A Future for the Past» που εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα εικαστικό γεγονός το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ομώνυμου, διετούς ερευνητικού προγράμματος που επιχειρεί να προσεγγίσει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό.
Benaki_-_Marmaroglyptiki_3
Ενταγμένη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO η μαρμαρογλυπτική της Τήνου διαθέτει μια πλούσια ιστορία αιώνων και είναι διαχρονικά και άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική παράδοση των Κυκλάδων. Για χιλιάδες χρόνια η επεξεργασία του μαρμάρου αποτελούσε βασικό στοιχείο της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού, μια πραγματικότητα η οποία άρχισε σταδιακά να φθίνει. Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ένας Τήνιος γλύπτης «κάποτε, άκουγες τα παιδιά να παίζουν με τον μαντρακά στον δρόμο του Πύργου, κάποτε άκουγες το νερό να τρέχει, τις καμπάνες, οι πόρτες των σπιτιών και τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας ήταν ανοιχτά για όλους, σήμερα το μέρος είναι γεμάτο με μαγαζιά και δεν υπάρχει ένδειξη μαρμαροτεχνίας. Κάποτε, τα μαρμαράδικα και οι εκκλησίες ήταν χώροι όπου περνούσαμε μεγάλο μέρος του χρόνου και της εργασίας μας».
Benaki_-_Marmaroglyptiki_Tinos_2
Κλείσιμο
Αυτήν τη σημαντική κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας φωτίζει η έκθεση - εγκατάσταση του Μουσείου Μπενάκη φιλοδοξώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο την αρχέγονη αυτή τέχνη, μέσα σε ένα σύγχρονο όμως εικαστικό πλαίσιο, ως ένα δυναμικό μέσο ενίσχυσης της τοπικής συλλογικής ταυτότητας αλλά και κοινωνικής και οικονομικής ενδυνάμωσης.
Benaki_-_Marmaroglyptiki_Tinos

Ένα γλυπτό – τραπέζι από μάρμαρο Διονύσου, με τις υπογραφές του atelier μαρμάρου on·entropy και του τηνιακού γλύπτη-εικαστικού Δημήτρη Σκαλκώτου αποτελεί τον κεντρικό πόλο της έκθεσης - εγκατάστασης, η οποία αναπτύσσεται στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη και περιλαμβάνει έργα μαρμαρογλυπτών της Τήνου αλλά και δημιουργίες σύγχρονου design.

Η έκθεση- εγκατάσταση, η οποία παρουσιάστηκε πέρσι στην έκθεση 5VIE Design Week στο Μιλάνο, διοργανώνεται σε συνεργασία με το βραβευμένο atelier μαρμάρου on·entropy που ίδρυσαν το 2011, στην Αθήνα και το Λονδίνο, οι αδελφές Νίκη και Ζωή Μοσκοφόγλου με σκοπό να πειραματιστούν με την εντροπία του μαρμάρου, έναν όρο της φυσικής που αναφέρεται στις δυνατότητες μετασχηματισμού του υλικού, και να δημιουργήσουν αντικείμενα που ακροβατούν ανάμεσα στην τέχνη και τη λειτουργικότητα. Οι εντυπωσιακές δημιουργίες τους βρίσκονται σε πωλητήρια και γκαλερί διάφορων χωρών ενώ κοσμούν και χώρους μεγάλων ξενοδοχείων.
Benaki_-_Marmaroglyptiki_4
Επιμελήτρια της έκθεσης – εγκατάστασης είναι η πολύπειρη Maria Cristina Didero η οποία έχει συνεργαστεί με πολλά και μεγάλα διεθνή μουσεία και ιδρύματα για την διοργάνωση ποικίλων εκθέσεων: «Στην έκθεση αυτή, οι σχεδιάστριες επιδιώκουν να αναδείξουν τις αρχαίες τεχνικές επεξεργασίας του μαρμάρου στην Τήνο, εμφυσώντας σε αυτές μια φρέσκια πνοή, ικανή να διασώσει τα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής από την ισοπεδωτική τουριστική ανάπλαση που επελαύνει αναπόφευκτα εξαιτίας της σπάνιας ομορφιάς αυτού του τόπου» σημειώνει η ίδια και προσθέτει: «Η έκθεση A Future for the Past επιζητεί να δώσει νέα μορφή στη φυσική υπόσταση του μαρμάρου, ενώ καταβυθίζεται στην ουσιαστική έμπνευση που αυτό γεννά. Ταυτόχρονα, στοχεύει στο να διατηρήσει και να ενδυναμώσει την παράδοση της μαρμαροτεχνίας, σε τοπική όσο και διεθνή κλίμακα, μέσα από ποικίλες εκφράσεις και ερμηνείες.»

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν σήμερα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία - Δείτε τις απαντήσεις

Συνελήφθησαν οι γονείς της 29χρονης που την υποχρέωναν να ζει σε ξύλινο κλουβί στην Καλαμάτα


Ο 37χρονος στην Χαλκίδα έσφαξε και λήστεψε την 63χρονη σε 20 λεπτά - Μετά πήγε να παίξει τα χρήματα στον τζόγο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης