Τουρκικά ΜΜΕ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Οθωμανικό «χαστούκι» στους Βρετανούς, κατέρρευσε το ψέμα 2 αιώνων

Τουρκικά ΜΜΕ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Οθωμανικό «χαστούκι» στους Βρετανούς, κατέρρευσε το ψέμα 2 αιώνων

«Η κυρία Ζεϊνέπ έκανε την Αθήνα ευτυχισμένη» γράφει η Hurriyet

marbles_parthenon
Με τίτλους όπως «στήριξη στον γείτονα» και «ελληνοτουρκικό χαστούκι στους Βρετανούς» σχολιάζουν δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ την πρόσφατη ευχάριστη έκπληξη που επεφύλαξε η Τουρκία στη χώρα μας στην 25η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω σύνοδο, η επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων της Τουρκίας, Ζεϊνέπ Μποζ, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει έγγραφο (φιρμάνι) που να νομιμοποιεί την αγορά από το βρετανικό κράτος των γλυπτών που με βαρβαρότητα απέσπασε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα, καταρρίπτοντας ένα από τα πλέον βασικά επιχειρήματα του Λονδίνου και επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα εδώ και χρόνια υποστηρίζει η ελληνική πλευρά.

Η υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία εξέφρασε δια των εκπροσώπων της την ανυπομονησία της «να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επιστροφή των Γλυπτών», αλλά και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση αυτή στην Αθήνα, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε άρθρο της με τίτλο «Στήριξη στον γείτονα, η κυρία Ζεϊνέπ έκανε την Αθήνα ευτυχισμένη», η Hurriyet αναφέρει ότι η Τουρκία στηρίζει το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των γλυπτών και επισημαίνει ότι η Ζεϊνέπ Μποζ έγινε το πρόσωπο της ημέρας στην Ελλάδα όταν ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι τα γλυπτά μεταφέρθηκαν νόμιμα στην Αγγλία κατά την οθωμανική περίοδο.

Κλείσιμο
Η ομιλία της, γράφει η τουρκική εφημερίδα, «θεωρήθηκε ως ένα εξαιρετικά σημαντικό ατού και σημαντικό στήριγμα στον αγώνα της Ελλάδας για την επιστροφή των Ελγινείων από την Αγγλία εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Στην ομιλία της, η Μποζ είπε για τα Ελγίνεια: "Δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη εγγράφου που θα νομιμοποιούσε αυτή την αγορά που έκαναν οι Βρετανοί αποικιοκράτες εκείνη την εποχή. Επομένως, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη τους νόμους εκείνης της περιόδου, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να συζητήσουμε τη νομιμότητα αυτού. Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την επιστροφή αυτών των αγαλμάτων (στην Ελλάδα) με όλη μας την καρδιά... Επειδή πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη στάση απέναντι στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα σταλεί παγκοσμίως».



Haber: «Οθωμανικό» χαστούκι από την Τουρκία και την Ελλάδα στους Βρετανούς… κατέρρευσε το ψέμα δύο αιώνων»

«Η Τουρκία ακυρώνει το κόλπο των Βρετανών, οι οποίοι κρατούν τα ελληνικά γλυπτά του Παρθενώνα, επικαλούμενοι οθωμανικό διάταγμα. Η εκπρόσωπος της Τουρκίας στην UNESCO, Ζεϊνέπ Μποζ, η οποία δήλωσε ότι το διάταγμα που φέρεται να δόθηκε στον τότε Βρετανό πρέσβη λόρδο Έλγιν δεν υπήρξε ποτέ, έκανε την Αθήνα χαρούμενη. Δεν μένει κανένα εμπόδιο για την επιστροφή των αγαλμάτων», γράφει το τουρκικό μέσο.

Το ίδιο δημοσίευμα μάλιστα κάνει λόγο για επίδραση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στον τομέα του πολιτισμού.


Ειδήσεις σήμερα:

Ισπανός πατέρας επιτέθηκε σε κωμικό on stage επειδή έκανε σεξουαλικό αστείο για τον 3 μηνών γιο του - Δείτε βίντεο

Στο κόκκινο και σήμερα ο υδράργυρος - Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 βαθμούς

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το excel Κασσελάκη: Η Tiptree, το IRS και η αρχική δήλωση που δεν κάνει ενώ μπορεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης