Εθνική Λυρική Σκηνή: Το εξελισσόμενο μέλλον του πιάνου μέσα από δύο συναυλίες του Σταύρου Γασπαράτου

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το εξελισσόμενο μέλλον του πιάνου μέσα από δύο συναυλίες του Σταύρου Γασπαράτου

Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ

Stavros_Gasparatos
Ένα καλλιτεχνικό έργο που αντλεί έμπνευση από τη μηχανική θεωρία του προετοιμασμένου (prepared) πιάνου, επαναπροσεγγίζοντας και ανατρέποντάς την, αποτελεί το «Expanded Piano ΙΙ» του διεθνώς αναγνωρισμένου συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου, που θα παρουσιαστεί στις 20 και 21 Ιουνίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δέκα χρόνια μετά την πρεμιέρα του «Expanded Piano» στο EMPAC της Νέας Υόρκης, ο Σταύρος Γασπαράτος συνεχίζει την έρευνά του πάνω στον διαρκώς εξελισσόμενο χαρακτήρα του οργάνου, με σκοπό να επεκτείνει τις δυνατότητες ερμηνείας και χρήσης του. Στο πλαίσιο αυτής της πειραματικής διαδικασίας ήχου και εργαλείων σύνθεσης, βασίζεται σε νέα αισθητηριακά μέσα που εξελίσσουν παλαιότερες τεχνοτροπίες πρωτοποριακών δημιουργών, από τον Τζων Κέιτζ έως τον Aphex Twin, και συστήνει ένα «υβριδικό» όργανο που δίνει στον ερμηνευτή εξαιρετική μουσική ευελιξία. Επιπλέον στοιχεία προστίθενται στο νέο έργο, οπτικές προβολές φωτός και εικόνας που συνδιαλέγονται με το ηχητικό περιβάλλον και το μετατρέπουν σε μια πολυπρισματική και πολυσύνθετη εμπειρία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής & Τεχνολογίας LabMAT του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Σταύρος Γασπαράτος είναι συνθέτης, καλλιτέχνης ήχου και επιμελητής. Εκτός από τα σόλο πρότζεκτ του, συνθέτει μουσική για χορό, θέατρο και κινηματογράφο. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικούς χώρους στην Ελλάδα αλλά και στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Τορόντο, τη Σόφια, το Άμστερνταμ, το Παρίσι, τη Νάπολη και πολλές άλλες πόλεις. Έχει συνθέσει μουσική για πάνω από διακόσιες παραγωγές και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους Έλληνες συνθέτες.

Κλείσιμο
Ο Γασπαράτος συνθέτει μινιμαλιστική, ορχηστρική και πειραματική μουσική, καθώς και ειδικές ηχητικές εγκαταστάσεις. Από το 2017 είναι ο καλλιτεχνικός συντονιστής του Transmedia Lab της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στα έργα του περιλαμβάνονται: Entre Deux Actes (Ménage À Quatre) των Νάιρυ Μπαγκράμιαν και Μαρίας Χασάπη (Performance 19 – Νέα Υόρκη), Recess, σε χορογραφία του Τζόνα Μποκαίρ (BAM – Νέα Υόρκη), Expanded Piano (σόλο έργο στο EMPAC Troy N.Y.), τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα, Bodies and Structure σε χορογραφία της Αλεξάντρας Βάιερσταλ (tanzhaus nrw, Ντύσσελντορφ).

Από το 2023 ο Σταύρος Γασπαράτος επιμελείται το Subset Festival, μια νέα πλατφόρμα πειραματικής μουσικής και νέων μέσων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος από το Περιστέρι ο Βασίλης Σπανούλης

Θρίλερ με τον εξαφανισμένο παρουσιαστή του BBC στη Σύμη - Τι λέει ο άνθρωπος που τον είδε τελευταίος

Αλήθειες και σενάρια: 30 χρόνια «Τούρκοι εμπρηστές» μετά τη σύλληψη του γκιουλενιστή στο Αιγάλεω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης