«Από Πρόθεση»: To ζήτημα των γυναικοκτονιών μετά λόγου και κίνησης

Η θεατρική ομάδα Gratia Artis δίνει ένα ηχηρό μήνυμα για τις γυναικοκτονίες για λίγες μόνο παραστάσεις

Η γνωστή χορογράφος Αντιγόνη Παπανικολάου ευαισθητοποιείται από ένα τόσο κρίσιμο κοινωνικό θέμα όπως είναι η βία κατά των γυναικών, που φτάνει μέχρι τις γυναικοκτονίες, οι οποίες διαπερνούν το βασικό θέμα της παράστασης “Από πρόθεση” που ανεβαίνει στις 8 και 9 Ιουνίου στο θέατρο Βασιλάκου σε σύλληψη και χορογραφία της ίδιας και σε σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοχαρόπουλου. Ακόμα και αν το επίσημο κράτος δεν αναγνωρίζει νομικά τον όρο, ωστόσο, οι δημιουργοί της παράστασης επιμένουν ότι “η ωμή πραγματικότητα με την οποία έρχεται αιώνες τώρα αντιμέτωπη η γυναικεία υπόσταση” δεν θα μπορούσε παρά να τους κινητοποιήσει ώστε να παρουσιάσουν το θέμα επί σκηνής με λόγο και κίνηση.

“Επτά χορεύτριες, ένα πλάσμα «απόκοσμο» και η παρουσία του «άντρα» προσπαθούν να αποτυπώσουν στη σκηνή τον πόνο, τον φόβο, την οργή και την απόγνωση που μπορεί να βιώνει μια γυναίκα – θύμα της έμφυλης βίας' γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της παράστασης τονίζοντας πως έχουν λάβει υπόψη όλη την πορεία της βίας κατά των γυναικών στο πέρας των αιώνων, από το κυνήγι μαγισσών του 15ου αιώνα μέχρι σήμερα. “Τα γυναικεία σώματα χορεύουν, επί σκηνής, συνεχόμενα σε ρυθμούς που εναλλάσσονται, δονούνται, θέλοντας να σπάσουν τη σιωπή, να δουν μέσα απ’ τις κλειστές πόρτες, να καταλαγιάσουν τον φόβο, να συναντηθούν μέσα από τα βλέμματά τους στο φως. Απέναντί τους το σκοτεινό πρόσωπο του «Άντρα – θύτη». Η χορευτική αυτή κινητοποίηση επιχειρεί με τρόπο ακραίο αλλά και άκρως ρεαλιστικό ταυτόχρονα, να ανιχνεύσει τις αιτίες, τις συνθήκες και τελικά την κουλτούρα που διαμορφώνεται πίσω από ένα τέτοιο προφίλ” εξηγούν οι υπεύθυνοι αναλύοντας το σκεπτικό της παράστασης που θέλει να μας κάνει να αναλογιστούμε όλες τις μορφές και της εκδοχές της γυναίκας δίπλα μας και γύρω μας, την κόρη την αδελφή, τη φίλη, την ανώνυμη γυναίκα.

Η γνωστή χορογράφος Αντιγόνη Παπανικολάου, που υπογράφει τη σύλληψη της ιδέας και ηγείται δημιουργικά της ομάδας χορού Gratia Artis Dance μίλησε στο “Πρώτο Θέμα” για το τολμηρό και ρηξικέλευθο αυτό εγχείρημα, το οποίο παραδέχεται ότι ήταν ιδιαίτερα “δύσκολο”. “Η βία κατά των γυναικών έχει την τάση να πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια” επισημαίνει χαρακτηριστικά λέγοντας μας πως και η ίδια έχει αναμετρηθεί με τη βία από την παιδική ηλικία, έστω και εκτός οικογενειακών ορίων και ως εκ τούτου γνωρίζει “τον φόβο που γεννά στην ψυχή των θυμάτων. Παρακολουθωντας λοιπόν την επικαιρότητα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησα οτι η εμφυλη βια αλλά και η κάθε μορφής διαπροσωπική βια έχει πάρει διαστάσεις μια νέας "Λερναίας Υδρας"” Επιπλέον, η γνωστή χορογράφος τονίζει ότι ως καλλιτέχνης έχει υπάρξει και η ίδια, όπως πολλές γυναίκες, στη θέση του θύματος και γι αυτό, όπως ομολογεί “ένιωσα καθήκον να μιλήσω ή καλύτερα να χορέψω γι αυτό!”. Γι αυτό και μας απευθύνει την προτροπή να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της και να “χορέψουμε” έχοντας στο πλαί της επτά χαρισματικές χορεύτριες και έναν ταλαντούχο καλλιτέχνη. “Η διαδικασία της δημιουργίας ειναι χτισμενη πάνω στην ερευνα και το βίωμα. Οι μαρτυρίες γυναικών σε συνδυασμό με τις δικές μου μνήμες έγιναν ένα συνονθύλευμα κίνησης και ερμηνείας” υποστηρίζει.

Σημαντική, όπως λέει η συμβολή του Χρήστου Θεοχαρόπουλου, πολύτιμου συνεργάτη και σκηνοθέτη “που με την εμπειρία και το ταλέντο του έδωσαν στο έργο αυτό την τελική του μορφη”. Και φυσικά δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο χορός είναι, εν προκειμένω, το αντιστάθμισμα σε ακραίες και βίαιες πράξεις τονίζοντας πως “είναι πολύ εύκολο να πούμε σε ένα θύμα Φύγε αλλά δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ που θα πάει όταν φύγει. Αντίστοιχα είναι εύκολο να πούμε 'Μίλα' όμως θα είναι εκεί κάποιος να ακούσει να βοηθήσει;”. Αυτοί είναι, όπως τονίζει η Αντιγόνη Παπανικολάου οι δυο πυλώνες πάνω στους οποίους έχτισε τη χορογραφία. “Στόχος όλης της ομάδας είναι μέσα από την κίνηση να περάσουμε στο θεατή το μήνυμά ό,τι η διαδικασία της ίασης θέλει έκθεση, μοίρασμα, "σχεση".Αυτός είναι και ο δρόμος προς την κάθαρση! Μέσα από το έργο,θα ήθελα τελικά να αποκαλυφθεί ό,τι δεν μας πονάνε μόνο τα δύσκολα που έχουμε ζήσει ,μας πονάνε και όσα θα θέλαμε να ζήσουμε αλλά δεν το κάναμε.....όνειρα,χαρές,απόλαυση.Προσωπικά σαν καλλιτέχνης σ'αυτα εύχομαι κι αυτά ελπίζω!!”. Τα κουστούμια υπογράφει η Αλεξάνδρα Καπσαλά Greenwood και ερμηνεύουν οι Σοφία Κιούση, Μαριαλένα Κορδέλλου, Μυρτώ Μπενετάτου, Πολυξένη Ξυπολίτου, Βιβή Πανδή, Χριστίνα Παπαγγέλου, Εύη Τσιροπούλου, Αντιγόνη Παπανικολάου. Μαζί τους ο ηθοποιός Νεκτάριος Καλαιτζάκης.


Σύλληψη – Χορογραφία: Αντιγόνη Παπανικολάου

Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοχαρόπουλος

Κοστούμια: Αλεξάνδρα Καπσαλά Greenwood

Ερμηνεία:  Σοφία Κιούση, Μαριαλένα Κορδέλλου, Μυρτώ Μπενετάτου, Πολυξένη Ξυπολίτου, Βιβή Πανδή, Χριστίνα Παπαγγέλου, Εύη Τσιροπούλου, Αντιγόνη Παπανικολάου

Μαζί τους ο ηθοποιός Νεκτάριος Καλαιτζάκης

Σάββατο 8
και Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 στις 21:00

Διάρκεια:
50 λεπτά

Εισιτήρια:
15€ (5€ για ΑμεΑ)

Ειδήσεις σήμερα:

Εντείνεται το μυστήριο στη Σύμη: Φωτογραφία ντοκουμέντο δείχνει τον παρουσιαστή του BBC να έχει περάσει το επικίνδυνο μονοπάτι

Βρετανία: Παντρεύτηκε ο billionaire και πιο περιζήτητος εργένης - Ο ρόλος του πρίγκιπα Ουίλιαμ

Μητέρα Τσιτσιπά για Μπαντόσα: Είναι ένα κορίτσι χωρίς αυτοπεποίθηση, δεν με ρώτησε κανείς για την επανασύνδεση


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr