Όταν η Φρανσουάζ Αρντί έκανε γυρίσματα με την Τζένη Καρέζη στην Ελλάδα - Δείτε φωτογραφίες

Όταν η Φρανσουάζ Αρντί έκανε γυρίσματα με την Τζένη Καρέζη στην Ελλάδα - Δείτε φωτογραφίες

Ποια ήταν η χαμένη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε η διάσημη γαλλίδα τραγουδοποιός που πέθανε στα 80 της χρόνια

arthrou-francoise-hardy
Ήταν Μάιος του 1965 όταν τα γραφικά σοκάκια της Σκύρου γέμισαν, ξαφνικά με κόσμο. Ανάμεσα στους απρόσμενους επισκέπτες ήταν αρκετοί γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως η Τζένη Καρέζη, ο Σπύρος Φωκάς, ο Σωτήρης Μουστάκας και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος αλλά και ξένοι σταρ όπως ο ανερχόμενος γόης του γαλλικού σινεμά Σάμι Φρέι αλλά και η πανέμορφη Φρανσουάζ Αρντί, που επρόκειτο να εξελιχθεί, μέσα στα επόμενα χρόνια, σε μια από τις πιο αγαπημένες τραγουδοποιούς της Γαλλίας. Με αφορμή τον θάνατό της, σε ηλικία 80 ετών, που σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση στους απανταχού θαυμαστές των μελαγχολικών ερωτικών τραγουδιών της, με κορυφαίο το πασίγνωστο «Comment te dire adieu», αναβιώνουμε στιγμιότυπα και εικόνες από το ταξίδι της εκείνο στην Ελλάδα για μια ταινία που για δεκαετίες θεωρούνταν χαμένη.
ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΕΪΛΕΡ
Ήταν το φιλμ του 30χρονου τότε, πρωτοπόρου σκηνοθέτη Ζαν Ντανιέλ Πολέ με τίτλο «Μια σφαίρα στην καρδιά», με τη μουσική που είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης για το θεατρικό «Ένας Όμηρος», η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με την αποτυχημένη προσπάθεια της Τζένης Καρέζη να μεταπηδήσει στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Ο ρόλος της μάλιστα προοριζόταν αρχικά για την Βέρα Κρούσκα προτιμήθηκε όμως η Καρέζη γιατί ήξερε γαλλικά. Έτσι ανέλαβε για ενσαρκώσει έναν γνώριμο σε εκείνη από άλλες ταινίες της χαρακτήρα, μια τραγουδίστρια της Τρούμπας.
Francoise_Hardi_afises
Κλείσιμο

η Φρανσουάζ Αρντί υποδυόταν την Γαλλίδα τουρίστρια που ερωτεύτηκε ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Σάμι Φρέι, ένας ξεπεσμένος Γάλλος αριστοκράτης που ταξίδεψε στην Ελλάδα καταδιώκοντας έναν γκάνγκστερ που υπεξαίρεσε την περιουσία του.
Francoise_Hardy_-_Karezi_-_Fokas
Η Φρανσουάζ Αρντί και η Τζένη Καρέζη με τον Σάμι Φρέι, τον Ζαν-Ντανιέλ Πολέ και τον Σπύρο Φωκά σε κοινή βραδινή έξοδο
Τα γυρίσματα, που διήρκεσαν τέσσερις μήνες συνολικά, δεν πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά στη Σκύρο αλλά και στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Πέραμα, στους Δελφούς, στον Αχλαδόκαμπο και τη Σικελία. Συνέπεσαν μάλιστα με την ταραχώδη περίοδο των Ιουλιανών, την εκρηκτική ατμόσφαιρα των οποίων βίωσαν όλοι οι συντελεστές της ταινίας.

Francoise_Hardi_4
Η ταινία προβλήθηκε στη Γαλλία το 1966, και δεν σημείωσε επιτυχία ενώ στην Ελλάδα εξαφανίστηκε μέχρι το 2019 που το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου χρηματοδότησε την πλήρη ψηφιακή αποκατάσταση της ταινίας για να γίνει στη συνέχεια η πρώτη ελληνική προβολή της και η κυκλοφορία της σε DVD.
Francoise_Hardy_2
Η Φρανσουάζ Αρντί έπαιξε στα νιάτα της και σε μερικές ακόμη ταινίες μεταξύ των οποίων  το «Grand Prix» του Τζον Φρανκενχάιμερ, το  το «Αρσενικό Θηλυκό» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, στο  στο «What's New Pussycat?» του Κλάιβ Ντόνερ  και το  το «Château en Suède» του 1963 του Ροζέ Βαντίμ.
Francoise_Hardy_5

Οι εικόνες της όμως από τα γυρίσματα εκείνα στην Ελλάδα, να παίζει κιθάρα στη Σκύρο ανάμεσα σε ντόπιους και να ταξιδεύει με φόντο το απέραντο ελληνικό γαλάζιο γέρνοντας με μοναδικό αισθησιασμό στον ώμο του Σάμι Φρέι, αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής της διαχρονικής μούσας του γαλλικού τραγουδιού στο πρόσωπο της οποίας αρκετοί διάσημοι, όπως ο Μπομπ Ντύλαν, ο Ντέιβιντ Μπόουι και ο Μικ Τζάγκερ, έβλεπαν την ιδανική γυναίκα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης