Σε παγκόσμια πρώτη η συναυλία της Anohni στο Ηρώδειο μαζί με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς - Τι δηλώνει για τη φιλία τους και για την αγάπη

Νιώθω πολύ χαρούμενη και έχω και λίγη αγωνία που θα δώσω αυτή τη συναυλία κάτω από την Ακρόπολη, τόνισε 

Όσοι έχουμε δει live την Anohni όταν εμφανιζόταν επί σειρά ετών ως “Antony and the Johnsons”, γεμίζοντας τα στάδια του κόσμου, δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ και πλέον επιστρέφει στην Ελλάδα, όχι μόνο με τα τραγούδια που λατρέψαμε, αλλά με νέα ταυτότητα και έχοντας μαζί νέο άλμπουμ.

Ειδικά, για τη συναυλία σήμερα στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα την προλογίσει η θρυλική καλλιτέχνις Μαρίνα Αμπράμοβιτς. «Νιώθω πολύ χαρούμενη και έχω και λίγη αγωνία που θα δώσω αυτή τη συναυλία κάτω από την Ακρόπολη, στο Ηρώδειο και νομίζω ότι δεν έχω κάνει κάτι τόσο σημαντικό ώστε να μου αξίζει αυτή η τιμή, αλλά την Πέμπτη το βράδυ θα κάνω το καλύτερο που μπορώ γ' αυτή την ξεχωριστή εμφάνιση. Περιμένω αυτή τη βραδιά με ανυπομονησία» δήλωνε πριν λίγες μέρες, σε κλειστή συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους. Για εκείνη, όπως μας έλεγε η «διαδικασία της τέχνης και ο σκοπός της ήταν να δημιουργεί επικοινωνία σε μια κοινότητα».

«Πιστεύω στα κυκλικά συστήματα και όχι στα ιεραρχικά - στα κυκλικά όπου ο λόγος του καθενός είναι ισότιμος με του άλλου. Έτσι δημιουργείται ένα πεδίο διάδρασης και επικοινωνίας ανάμεσα σε όλους εμάς. Ο στόχος τελικά είναι να βρεθούμε να μιλήσουμε και να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, απ' όποιο σημείο και αν ξεκινάμε».


Δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην πολυσυζητημένη εμφάνιση της θρυλικής Μαρίνα Αμπράμοβιτς στη σκηνή, η οποία έρχεται στην Αθήνα, ειδικά γι αυτή την περίσταση. Δήλωσε ότι είναι καλές φίλες και γι' αυτό της ζήτησε να παρουσιάσει την πρώτη συναυλία που εγκαινιάζει την παγκόσμια περιοδεία της.

Όσο για το πώς η τέχνη μπορεί να αλληλεπιδράσει στα σημαντικά ζητήματα του καιρού μας, η Anohni απάντησε ότι πολλοί πιστεύουν, αποφεύγοντας την πραγματικότητα, ότι τα χειρότερα θα έρθουν μετά. Τα χειρότερα όμως, όπως επεσήμανε είναι ήδη εδώ και τα βλέπουμε ήδη. Και αυτό δεν το λέει ακολουθώντας το μελαγχολικό, ατμοσφαιρικό ύφος των υπέροχων τραγουδιών της αλλά με τη πλήρη πεποίθηση ότι η καταστροφή του πλανήτη, για την οποία είμαστε υπεύθυνοι είναι εκεί. «Μέχρι το τέλος του αιώνα το 50% των ειδών ζωής θα έχει χαθεί από τον πλανήτη. Αυτό είναι τραγικό αλλά μη αναστρέψιμο δυστυχώς. Εμείς μπορούμε να πάρουμε μία βαθιά ανάσα, να το κατανοήσουμε πραγματικά, καi  να περισώσουμε μέσα από την τέχνη και τις δράσεις μας ότι μπορούμε».

Είναι γνωστό ότι η εμβληματική της μορφή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με σπουδαίους μουσικούς, με αυτή την παρέα που διαμόρφωσε τη ροκ, τον Ντέιβιντ Μπόουι, τη Ντιαμάντα Γκαλάς και τον Λου Ριντ, με τους οποίους μοιράζονταν κοινό όραμα για τη μουσική και την αισθητική. Αναφορικά με τη σχέση της με τη Ντιαμάντα Γκαλάς, η Anohni απάντησε ότι την εκτιμά πάρα πολύ και τη θαυμάζει για τη στάση της στη ζωή. Είναι μία από τους μέντορές της και είναι από τους λίγους καλλιτέχνες αυτή τη στιγμή στην Αμερική που λένε την αλήθεια, που επιμένουν στην αλήθεια κι ας πληρώνουν το τίμημα.

Και παρότι η Γκαλάς είναι και σκληρή σαν χαρακτήρας, με όσες τραγωδίες της έχουν συμβεί στη ζωή, είναι ταυτόχρονα αυθεντική και ειλικρινής πρώτα από όλα. Για τον σπουδαίο Λου Ριντ, δήλωσε ότι ήταν μεγάλη έμπνευση και στήριξη για εκείνη και την ώθησε να εκφραστεί τόσο σε σχέση με την ταυτότητα της όσο και καλλιτεχνικά και ενώ ήταν ένας περίπλοκος χαρακτήρας ταυτόχρονα ήταν ένας άνθρωπος ζεστός, εγκάρδιος που είχε χιούμορ και του οφείλει πολλά. Η κουβέντα έκλεισε, όπως ήταν αναμενόμενο για μια τόσο αισθαντική και ευαίσθητη καλλιτέχνιδα όπως η ίδια με την αγάπη, λέγοντας πως η αγάπη, ακόμα και αν μας παραπλανά είναι δημιουργία. Και αυτό το έχει αποδείξει η ίδια, με τον πιο εκφραστικό τρόπο, με τα αξεπέραστα τραγούδια της.

ANOHNI and the Johnsons, “It's Time to Feel What's Really Happening”
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Intro: Μαρίνα Αμπράμοβιτς-
στις 21:00

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε «ακαθάριστο» κήπο στο Χαλάνδρι με ...συνθετικό χλοοτάπητα – Δείτε φωτογραφίες

Θρίλερ με απανθρακωμένη γυναίκα στα Κύθηρα - Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές


Σοβαρό ατύχημα στη Πρέβεζα: 16χρονος πήγε να αποφύγει επίθεση σκύλου και έπεσε πάνω σε διερχόμενο όχημα – Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr