Γαλλία: Η σκηνοθέτρια Άλις Ντιοπ δημιουργεί συλλογικότητα και κινητοποιεί τους Γάλλους να ψηφίσουν

Γαλλία: Η σκηνοθέτρια Άλις Ντιοπ δημιουργεί συλλογικότητα και κινητοποιεί τους Γάλλους να ψηφίσουν

Η Άλις Ντιοπ είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα σκηνοθέτρια που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ ξένων ταινιών

arthrou-alice-diop
Η βραβευμένη Γαλλίδα σκηνοθέτρια Άλις Ντιοπ ξεκινά μια συλλογικότητα ενάντια στον «ανεξέλεγκτο ρατσισμό» που επικρατεί στη Γαλλία, προκειμένου να κινητοποιήσει τους πολίτες να ψηφίσουν ενάντια της ακροδεξιάς στις βουλευτικές τους εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Η συλλογικότητά της φέρει το όνομα «Ψηφίζουμε» και στόχος της είναι να προσεγγίσει ψηφοφόρους που προηγουμένως απείχαν στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και ομάδων που ζουν σε πιο περιθωριοποιημένες περιοχές της Γαλλίας.

«Για ανθρώπους σαν εμένα είναι ζωή ή θάνατος», δήλωσε η καταξιωμένη σκηνοθέτης, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν προβλέπεται να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο γαλλικό κοινοβούλιο και να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η Ντιόπ έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία στον χώρο του σινεμά, όπως χαρακτηριστικά στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας για τη στοιχειωτική της εκδοχή ενός δικαστικού δράματος, το Saint Omer, και το 2022 έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα σκηνοθέτης που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ ξένων ταινιών.

Κλείσιμο
Η Άλις Ντιοπ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες δημιουργούς ντοκιμαντέρ και σκηνοθέτριες μεγάλου μήκους της Γαλλίας.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Libération, μίλησε για το αίσθημα αδιαθεσίας από φόβο και θυμό που την διακατέχει αυτές τις μέρες και ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ έκανε λόγο για «αποτυχία του πολιτικού διαλόγου στην αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου ρατσισμού» στη Γαλλία.

«Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και κανείς δεν φαίνεται να τον βλέπει», δήλωσε η Ντιοπ, σύμφωνα με τον Guardian. «Το ερώτημα του ρατσισμού δεν τίθεται με σαφήνεια. Ακούω διαφορετικές αναλύσεις για τα κίνητρα της ψήφου υπέρ του Εθνικού Συναγερμού, λέγονται πολλά πράγματα, και τα οποία μπορώ να συμμεριστώ, σχετικά με την πολυπλοκότητα αυτής της ψήφου. Αλλά ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των ανθρώπων; Είναι ο ρατσισμός, είναι ένα όραμα για τον κόσμο, μια θέληση να επιστρέψουν σε μια συγκεκριμένη ιδέα της Γαλλίας, ένα φανταστικό παρελθόν όπου θα με θεωρούσαν ξένο, εχθρό».

«Ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί πού βρίσκεται στο θέμα του ρατσισμού. Δεν αρκεί να πούμε ότι ο Εθνικός Συναγερμός είναι ένα ξενοφοβικό κόμμα. Τι είναι ένα ξενοφοβικό κόμμα;»

Η Diop μεγάλωσε σε έναν οικισμό του Παρισιού που λέγεται banlieue, μια περιοχή στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας, στην οποία ζουν κυρίως μετανάστες και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Οι πρώτες της ταινίες κατέγραψαν τις πτυχές της ζωής των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές.

Είπε ότι ασχολήθηκε με τον ρατσισμό στις ταινίες της και τον βίωσε στην καθημερινή της ζωή. «Όταν είσαι μια μαύρη γυναίκα στη Γαλλία, ολόκληρη η ζωή σου διαμορφώνεται από το πώς να αντιδράσεις στις ρατσιστικές μικροεπιθέσεις που είναι πιθανό να βιώσεις σε κάθε περιβάλλον: στις προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές αλληλεπιδράσεις. Δεν υπάρχει χώρος όπου δεν είσαι υποχρεωμένη να βρεις στρατηγικές για να αντισταθείς στο κουτί που θέλουν να σε βάλουν οι άνθρωποι».

Η Ντιοπ δήλωσε ότι ο ρατσισμός στη Γαλλία δεν συζητήθηκε επαρκώς στην προεκλογική εκστρατεία, επειδή ήταν τόσο διάχυτος στην κοινωνία που παρέμενε ανείπωτος.


Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τρεις γυναίκες κι ένας άντρας στο τιμόνι - Τα πρόσωπα και η ατζέντα της Ε.Ε.

Φυλακές Κορυδαλλού: Δολοφόνος, ληστής, δραπέτης και τώρα νεκρός – Ποιος είναι ο 35χρονος που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου

Τζέρεμι Ρένερ: Δείχνει τις ουλές στο σώμα του μετά το σοβαρό ατύχημα στο οποίο έσπασε 38 κόκαλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης