Εθνική Λυρική Σκηνή: Πλούσιο το νέο πρόγραμμα, τα σπουδαία ονόματα και οι συνεργασίες για το 2024-2025

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μαζί με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσαν μεγάλες παραγωγές - Νέα δωρεά 11 εκατ. ευρώ από το Νιάρχος

«Επειδή είναι η πρώτη συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μετά την πανδημία, σκεφτήκαμε να ανέβουμε όλοι μαζί στη σκηνή όχι μόνο για να υπερβούμε τα όρια στη σχέση θεάματος και θεατή αλλά και για να βιώσουμε λίγη από την αδρεναλίνη των καλλιτεχνών που γεμίζει αυτή την αίθουσα των 1.400 λέξεων» ήταν οι πρώτες φάσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Γιώργου Κουμεντάκη, ο οποίος μας υποδέχτηκε πάνω στη σκηνή δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε, από εκεί ψηλά την ομορφιά του κατακόκκινου θεάτρου, όπου έχουν ανεβεί μερικές από τις πιο εμβληματικές παραστάσεις του λυρικού θεάτρου.

Από εκεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μαζί με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο ανακοίνωσαν μεγάλες παραγωγές αλλά και σπουδαίες συνεργασίες με κορυφαία θέατρα του εξωτερικού, κάτι που καθιστά εφικτή και η ενίσχυση 11 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Φανί Αρντάν, Ντμίτρι Τσερνιακόφ, Ροδούλα Γαϊτάνου, Γιάννης Σκουρλέτης – bijoux de kant, Αντρέι Σερμπάν, Χλόη Ομπολένσκι, Κωνσταντίνος Ρήγος, Καγιετάνο Σότο, Γιώργος Σουγλίδης και Πιερ-Αντρέ Βάιτς είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία ονόματα που ακούστηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή ο οποίος συμπλήρωσε συγκινημένος πως «γεμίζει το στόμα μου με τόσους καλλιτέχνες».

Τις παραγωγές θα διευθύνουν διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και νεότεροι Έλληνες και ξένοι αρχιμουσικοί όπως, μεταξύ άλλων, οι Μίχαελ Χόφστεττερ, Φαμπρίτσιο Βεντούρα, Ζακ Λακόμπ, Πάολο Καρινιάνι, Κωνσταντίνος Τερζάκης, Λουκάς Καρυτινός, Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, Φιλίπ Φορζέ και Ντέρρικ Ίνουι. Μαζί με τους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Δημήτρη Πλατανιά, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Τσέλια Κοστέα, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννη Χριστόπουλο, Διονύση Σούρμπη, Τάσο Αποστόλου, Πέτρο Μαγουλά, Γιάννη Γιαννίση, Δημήτρη Τηλιακό στις παραγωγές του 2024/25 θα έχουμε τη χαρά να δούμε και να ακούσουμε διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ερμηνευτές όπως, μεταξύ άλλων, τους Κορίν Γουίντερς, Εκατερίνα Σέμεντσουκ, Κάθριν Φόστερ, Βερονίκ Ζανς, Αλεξάντρ Ντυαμέλ, Στανισλάς ντε Μπαρμπεράκ, Αρσέν Σογκομονιάν, Ρικκάρντο Μάσσι, Μυρσίνη Μαργαρίτη και Άννα Στυλιανάκη καθώς και συνεργασίες με ενδυματολόγους διεθνούς φήμης όπως η Μαίρη Κατράντζου. Μεγάλες συνεργασίες με τις μεγάλες λυρικές σκηνές του κόσμου είναι από τα πιο ευχάριστα νέα αναφορικά με το φετινό πρόγραμμα της Λυρικής.



Εξωστρέφεια και σχέσεις με το εξωτερικό: συνεργασίες με Όπερα Παρισιού και Βασιλική Όπερα του Λονδίνου

«Φέτος, θα κάνουμε προβολές σε θέατρα του εξωτερικού και σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που δεν μπορέσαμε να κάνουμε λόγω της πανδημίας του κόβιντ» τόνισε ο Γιώργος Κουβεντάκης προαναγέλλοντας παραγωγές όπερας και εκπαιδευτικές δράσεις σε πάνω από τριάντα οργανισμούς. Αναφορικά με το νέο πρόγραμμα της σεζόν 2024/25, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα νέα καθώς αυτό θα ανοίξει με τη μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή με το φημισμένο φεστιβάλ όπερας του Αιξ αν Προβάνς και την Εθνική Όπερα του Παρισιού, πάνω σε ένα σπάνιο καλλιτεχνικό στοίχημα: την παρουσίαση σε μια βραδιά των δύο οπερών του Γκλουκ πάνω στον αρχαιοελληνικό μύθο των Ατρειδών, της Ιφιγένειας εν Αυλίδι και της Ιφιγένειας εν Ταύροις, σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη Ντμίτρι Τσερνιακόφ.

Οι καινούριες παραγωγές της σεζόν περιλαμβάνουν τη σπανίως παρουσιαζόμενη όπερα Αλέκο του Ραχμάνινοφ σε σκηνοθεσία της μοναδικής Φανί Αρντάν, τη Δύναμη του πεπρωμένου του Βέρντι –27 χρόνια μετά την τελευταία φορά που την ανέβασε η ΕΛΣ– σε σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου, το άγνωστο διαμάντι του Σπυρίδωνος Σαμάρα Flora mirabilis σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη και το κύκνειο άσμα του Πουτσίνι Τουραντότ σε σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν και σκηνικά και κοστούμια της διεθνούς Ελληνίδας Χλόης Ομπολένσκι.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει δύο νέες παραγωγές –τον Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία Καγιετάνο Σότο και τη Χρυσή εποχή σε σκηνοθεσία, σκηνικά και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου–, καθώς και μια αναβίωση του κλασικού μπαλέτου Δον Κιχώτης σε χορογραφία Τιάγκο Μπορντίν. Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή επιθυμία του κοινού της, η ΕΛΣ αναβιώνει τη σπουδαία συμπαραγωγή της με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου Λουτσία ντι Λαμμερμούρ στην εμβληματική σκηνοθεσία της Κέιτι Μίτσελ, την Μποέμ του σπουδαίου Γκρέιαμ Βικ, τον Πύργο του Κυανοπώγωνα του Θέμελη Γλυνάτση και τον Ριγολέττο της Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Ανοιχτοί ορίζοντες σε όλα τα είδη

Ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τη βεντάλια ο Γιώργος Κουμεντάκης και, όπως φάνηκε και από το σχετικό τρέιλερ που προβλήθηκε, στόχος της Λυρικής και ακόμα πιο πολύ φέτος είναι «η ρήξη με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις και τον συντηρητισμό” προαναγγέλλοντας επιλογές, πέρα από τα όρια καθώς και μεγαλύτερες ''υπερβάσεις''. Γι αυτό και το φετινό πρόγραμμα δεν αποκλείει κανέναν: ''Το ψηφιδωτό του προγράμματος 2024/25 παίζει με τα όρια και τις ισορροπίες ανάμεσα στο μπελ κάντο, τον βερισμό, τον κλασικισμό, την Επτανησιακή Σχολή, το κλασικό μπαλέτο και τον σύγχρονο χορό, και επιδιώκει –μέσα από τον απόλυτο σεβασμό στη μουσική– τον πειραματισμό, την επανεφεύρεση και την επαναπροσέγγιση των μεγάλων αριστουργημάτων και των κρυφών διαμαντιών της λυρικής τέχνης και του χορού. Φέτος έχουμε τη χαρά και την τιμή να καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Λυρικής παλιούς και καινούριους συνοδοιπόρους, για να μοιραστούμε μαζί τους τη δημιουργική περιπέτεια και τις δύσκολες προκλήσεις ενός προγράμματος πολυσυλλεκτικού με μεγάλο νοιάξιμο προς το κοινό – τόσο το παραδοσιακό όσο και το καινούριο» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος ευχαρίστησε από καρδιάς την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη για την αγαστή συνεργασία.



Νέα Δωρεά 11 εκατομμυρίων για την Εθνική Λυρική Σκηνή

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της τετραετούς δωρεάς εξωστρέφειας (2019-2023), ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέας Δρακόπουλος ανακοίνωσε νέα χορηγεία ύψους 11 εκατομμυρίων ευρών λέγοντας πως «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεχίζουμε μια δημιουργική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), χτίζοντας μέσα στα χρόνια μια σχέση εμπιστοσύνης που μετρά ήδη πάνω από μία δεκαετία. Με εκκίνηση αυτής της συνεργασίας το 2012, ενόψει της μετέπειτα μεταφοράς του οργανισμού, το 2017, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η διαχρονική υποστήριξη του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ έχει καλύψει πλέον μια πληθώρα πρωτοβουλιών, συνολικού ύψους €39 εκατομμυρίων – συμπεριλαμβανομένης της νέας δωρεάς”. Συγκεκριμένα, το ΙΣΝ ενέκρινε δωρεά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την περαιτέρω στήριξη της εξωστρέφειας της ΕΛΣ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, το ΙΣΝ προτίθεται να διαθέσει επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ για τους ίδιους σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΛΣ θα εξασφαλίσει αντίστοιχου ύψους χρηματοδότηση από άλλες πηγές (matching funds), προερχόμενες από το εξωτερικό.

Η νέα δωρεά αναμφίβολα βοηθάει και ενισχύει την πολιτική των διεθνών συμπαραγωγών για τα δύο επόμενα χρόνια. Η πρώτη συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ του Αιξ αν Προβάνς και την Όπερα του Παρισιού θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2024, ενώ έναν χρόνο αργότερα, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το εμβληματικό Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ και τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Παράλληλα, η δωρεά υποστηρίζει ένα πρόγραμμα διεθνών περιοδειών, παρουσιάζοντας επιλεγμένες παραγωγές της σε λυρικά θέατρα, συναυλιακούς χώρους, μουσεία και φεστιβάλ του εξωτερικού. Σε συνέχεια των παρουσιάσεων του Μπαλέτου της ΕΛΣ στο εξωτερικό και την προβολή της Βληχής του Γιώργου Λάνθιμου στη Νέα Υόρκη, ακολουθούν περιοδείες παραγωγών της ΕΛΣ σε Γαλλία, Αργεντινή, Αμερική, Αγγλία κ.α. Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας δωρεάς, μεγάλη έμφαση δίνεται σε περιοδείες της ΕΛΣ στην ελληνική περιφέρεια, με αποστολή την ενίσχυση της προσβασιμότητας του έργου της σε ένα ευρύτερο κοινό εντός της χώρας. Αναλυτικότερα, η ΕΛΣ δημιουργεί παραγωγές μικρής κλίμακας που θα ταξιδέψουν σε παραπάνω από 30 διαφορετικούς προορισμούς. Οι παραγωγές περιλαμβάνουν παραστάσεις όπερας, μουσικής και χορού, καθώς και μια σειρά πολυσυλλεκτικών εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ προβλέπεται η συνέχιση των μετακλήσεων κορυφαίων καλλιτεχνών της όπερας και του χορού, με στόχο η ΕΛΣ να προσφέρει παραγωγές υψηλού ποιοτικού επιπέδου και διεθνούς ακτινοβολίας. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σκέλος της δωρεάς εντάσσεται στο πρόγραμμα των matching funds, όπως έχει αναφερθεί παραπάνω.

Συνεργασία με κανάλια της όπερας

Με την υποστήριξη του ΙΣΝ, η ΕΛΣ θα συνεχίσει την προβολή του έργου της σε Ελλάδα και εξωτερικό με καμπάνιες επικοινωνίας σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και τη συνεργασία με γραφεία δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας στο εξωτερικό για τη διαχείριση της διεθνούς δημοσιότητας και της καλλιτεχνικής σφραγίδας της. Επίσης, για τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί και θα αναπτυχθεί ο εμπλουτισμός του περιεχομένου της διαδικτυακής τηλεόρασης της ΕΛΣ GNO TV, καθώς και η συνεργασία με διεθνή τηλεοπτικά κανάλια της όπερας.


Ειδήσεις σήμερα:

Πέντε οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - Ανακοίνωσαν Αποστολάκη και Κατρίνης

Πανελλαδικές 2024: Πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής - Οι εκτιμήσεις για 408 τμήματα

Γαλλία: «Σοκ, γαλλική τραγωδία, μπούμερανγκ στον Μακρόν» - Πώς υποδέχτηκε ο Τύπος το αποτέλεσμα των εκλογών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr